Evolutionary dynamics of transcriptional and translational regulation in yeast

Author

Blevins, William Robert

Director

Albà Soler, Mar

Carey, Lucas

Date of defense

2020-01-17

Pages

231 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

All living organisms respond to environmental stimuli by modulating the activity of different genes. This response can occur across many locations throughout the cell such as at the level of transcription, translation, and even post-translational modifications. Some of this variation between species is attributable to the presence or absence of lineage-specific genes. The birth of new genes via de novo emergence from previously non-genic DNA is predicted to contribute significantly to this diversity. To explore this question, we generated high-depth transcriptomic data for 11 species of yeast, as well as ribosome profiling and proteomics data for Saccharomyces cerevisiae in rich media and oxidative stress conditions. We identified 213 putative de novo genes in S. cerevisiae; over a third of them are translated, and approximately half of them overlap more ancient genes on the antisense strand. We found that a significant fraction of S. cerevisiae genes (~5%) have emerged de novo over the past 20 million years.


Tots els organismes vius responen als estímuls ambientals modulant l’activitat dels seus gens. Aquesta resposta es produeix simultàniament en molts llocs a tota la cèl·lula i a través de diferents mecanismes, com el nivell de transcripció, el nivell de traducció i fins i tot modificacions posteriors a la traducció. Una part d’aquesta variació entre espècies és atribuïble a la presència o absència de gens específics del llinatge. Es preveu que el naixement de nous gens mitjançant l’emergència de novo a partir d’ADN anteriorment no gènic contribueixi significativament a aquesta diversitat. Per explorar aquesta questió, hem generat dades transcriptòmiques d’alta profunditat per a 11 espècies de llevats, així com dades de empremta ribosomal i dades de proteòmica per a Saccharomyces cerevisiae en condicions de medi de cultiu ric i sota estrès oxidatiu. Hem identificat 213 gens putatius de novo a S. cerevisiae; més d’un terç d’ells es tradueixen, i aproximadament la meitat d’ells es troben superposats a gens més antics a la cadena antisentit. Hem trobat que una part important dels gens de S. cerevisiae (~5%) han sorgit de novo en els darrers 20 milions d'anys.

Keywords

Yeast; S. cerevisiae; De novo genes; Phylostratigraphy; Oxidative stress; RNA-seq; Ribo-seq; Llevat; Gens de novo; Estrès oxidatiu

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

twrb.pdf

22.28Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)