Bank risk-taking, small open economy and macroprudential policy

Author

Pozo Sánchez, Jorge

Director

Caggese, Andrea

Fornaro, Luca

Date of defense

2019-12-11

Pages

150 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This dissertation consists of three essays. In the first chapter, I develop a two-period small open economy with banks. The interaction of the limited liability faced by banks and the bank deposit insurance results in an excessive bank risk-taking. The model suggests that a foreign interest rate cut or a higher access to international credit markets reduces banks’ default probability and hence banks’ incentives to take excessive risk. In the second chapter, I extend the two-period model to an infinite-period model, which creates an intertemporal channel that in turn amplifies the short-term effects of an unanticipated sudden stop on excess bank risk-taking. The model predicts the substantial short-term rise in the morosity rate after the sudden stop that hit Peru in 1998. In the third chapter, I extend the chapter 1’s model to study the role of the real exchange rate on bank risk-taking decisions after a foreign interest rate cut. I find that the general equilibrium effects on real exchange rates diminish the negative effect on excessive bank risk-taking of a foreign interest rate cut discussed in chapter 1.


Esta tesis consta de tres ensayos. En el primer capítulo, presento un modelo de una economía pequeña y abierta de dos periodos con bancos. La interacción de la responsabilidad limitada de los bancos con el seguro de depósito resulta en una toma excesiva de riesgo por parte de los bancos. El modelo sugiere que un recorte en la tasa de interés extranjera o un mayor acceso a los mercados crediticios internacionales reduce la probabilidad de incumplimiento de los bancos y por tanto sus incentivos para asumir un riesgo excesivo. En el segundo capítulo, extiendo el modelo de dos periodos a un modelo con horizonte temporal infinito, que crea un canal intertemporal que a su vez amplifica los efectos de corto plazo de una inesperada fuga de capitales en el exceso de riesgo bancario. El modelo predice el aumento sustancial a corto plazo de la tasa de morosidad bancario que se dio luego de la fuga de capitales que ocurrió en Perú en 1998. En el tercer capítulo, extiendo el modelo del capítulo 1 para estudiar el rol del tipo de cambio real en las decisiones de riesgo de los bancos después un recorte de la tasa de interés extranjera. El modelo sugiere que los efectos de equilibrio general en el tipo de cambio real reducen la caída de la toma excesiva de riesgo, que se encuentra en el capítulo 1, producto de un recorte en la tasa de interés foránea.

Keywords

Banks; Risk; Bancos; Riesgo; Tasa de interés extranjera; Foreign interest rate

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tjp.pdf

2.557Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)