La transformación de la ciudad de Tánger durante el periodo diplomático (1777-1912): Arquitectura y Urbanismo

Author

Mas Garriga, Jordi

Director

Carbonell Pallarés, Jorge Angel

Date of defense

2019-07-16

Pages

549 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Aquesta tesi té com a objectiu principal l’estudi de la transformació urbana i arquitectònica de la ciutat marroquí de Tànger durant el Període Diplomàtic (1777-1912). En aquest marc temporal, la ciutat es convertí en la capital diplomàtica de l’Imperi marroquí, la presència dels representants estrangers (cònsols) n’afavorí la seva apertura a Europa fet que provocà, a diferència dels altres centres urbans del país, una prematura occidentalització de les seves estructures socioeconòmiques. Aquest procés quedà palesat en el vessant material a través d’importants alteracions en l’espai urbà i en la arquitectura produïda. La realització d’aquesta tesi ha permès identificar els principals agents d’aquesta transformació i exposar de forma concreta les seves aportacions en l’àmbit urbà. L’estudi de l’urbanisme ha revelat les principals característiques de la seva evolució, així com l’origen i el desenvolupament dels diferents barris durant aquest període. Tanmateix, s’ha posat de manifest la importància que ha tingut l’estructura urbana heretada de temps pretèrits i els factors de tipus geogràfic que participaren en la seva configuració. En el vessant arquitectònic, s’han identificat les principals tipologies i característiques de l’arquitectura autòctona i la seva evolució. També, s’ha estudiat la arquitectura de tipus europeu promoguda pels estrangers o marroquins, que buscaven imitar els models i les comoditats del continent veí. Això ha permès identificar els principals estils emprats, els responsables de bona part d’aquesta nova arquitectura, les principals tipologies i el paper que jugaren els materials de construcció moderns. En conjunt, aquesta tesi suposa un treball monogràfic sobre una etapa de Tànger que es trobava pràcticament orfe en l’àmbit d’estudis urbans i arquitectònics.


Esta tesis tiene como objetivo principal el estudio de la transformación urbana i arquitectónica de la ciudad marroquí de Tánger durante el Periodo Diplomático (1777-1912). En este marco temporal, la ciudad se convirtió en la capital diplomática del Imperio marroquí, la presencia de los representantes extranjeros (cónsules) favoreció su apertura a Europa hecho que provocó, a diferencia de los otros centros urbanos del país, una prematura occidentalización de sus estructuras socioeconómicas. Este proceso de occidentalización quedó plasmado en la vertiente material en importantes alteraciones en el espacio urbano y en la arquitectura producida. La realización de esta tesis ha permitido identificar los principales agentes de esta transformación y exponer de forma concreta sus aportaciones en el ámbito urbano. El estudio del urbanismo ha revelado las principales características de su evolución, así como el origen y el desarrollo de los distintos barrios durante este periodo. Asimismo, se ha puesto de manifiesto la importancia que tuvo la estructura urbana pretérita y los factores de tipo geográfico que participaron en su configuración. En la vertiente arquitectónica, se han identificado las principales tipologías y características de la arquitectura vernácula y su evolución. También, se ha estudiado la arquitectura de tipo europeo promovida por extranjeros o marroquíes, que buscaban recrear los modelos y comodidades del viejo continente. Esto ha permitido identificar los principales estilos utilizados, los responsables de buena parte de esta nueva arquitectura, las principales tipologías y el papel que jugaron los materiales de construcción modernos. En conjunto, esta tesis supone un trabajo monográfico sobre una etapa de Tánger que se hallaba prácticamente huérfana en el ámbito de estudios urbanos y arquitectónicos.


This thesis aims to study the urban and architectonic transformation of the Moroccan city of Tangier during the Diplomatic Period (1777-1912). In this stage the city became the Diplomatic capital of the Moroccan Empire, the settlement of foreign representatives (consuls) propelled its openness to Europe leading its socioeconomic structures towards a premature westernization. This process was reflected in the material sphere through important changes in the urban and architectonic space. This thesis has identified the main agents who took part in these changes and its principal interventions in the urban landscape. The urban study has recognized the chief features of its evolution and the origin and development of its neighbourhoods during this period. Urban heritage and geographic elements have been considered as well in order to understand its configuration. In the architectonic sphere, the study has been focused, on the one hand, in the identification of the main typologies, features and evolution of the autochthonous architecture and, on the other hand, the architecture promoted by the foreigners and Moroccans has been studied. This architecture sought to emulate the features and comfort of the European models, its analysis has showed the chief architectonic styles employed, some of the principal promoters of this new architecture, the new typologies appeared and the role played by the modern construction materials. In short, this thesis is a monographic work concerning a period of the history of Tangier almost devoid of architectonic and urban studies.

Keywords

Tànger; Arquitectura; Segle XIX; Siglo XIX; Architecture; S. XIX

Subjects

71 - Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, gardens; 72 - Architecture; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI.pdf

29.33Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)