EV-associated miRNAs as a new source of biomarkers in endometrial, colorectal and lung cancers

Author

Roman Canal, Berta

Director

Matias-Guiu, Xavier

Colás Ortega, Eva

Llobet Navas, David

Tutor

Comella i Carnicé, Joan Xavier

Date of defense

2019-10-14

ISBN

9788449093623

Pages

173 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Abstract

El càncer d’endometri, el càncer colorectal i el càncer de pulmó es troben entre els 10 càncers més freqüents del món. El càncer de pulmó és el càncer més diagnosticat (11.6% dels casos) i la principal causa de mort per càncer (18.4% de les morts) seguit de molt aprop pel càncer colorectal que representa un 10.2% dels casos diagnosticats de càncer i un 9.2% de les morts per càncer. Pel que fa a les dones, el càncer d’endometri es considera el quart càncer més freqüent (6.6% de càncer diagnosticats) i també el quart càncer més mortal (7.5% de dones mortes per càncer). El principal problema clínic que comparteixen aquests tres tipus de càncer rau en el fet que presenten una preocupant disminució de la supervivència a 5 anys quan els pacients són diagnosticats en estadis avançats. Donat que fins a dia d’avui, el maneig clínic dels pacients es duu a terme a partir de les dades clíniques i patològiques d’aquests, la recerca que es planteja pretén incorporar dades moleculars amb la finalitat de millorar el seu maneig clínic.


El cáncer de endometrio, el cáncer colorectal y el cáncer de pulmón se encuentre entre los 10 cánceres más frecuentes del mundo. El cáncer de pulmón es el cáncer más diagnosticado (11.6% de los casos) y la principal causa de muerte por cáncer (18.4% de muertes) seguido de muy cerca por el cáncer colorectal, que representa un 10.2% de los casos diagnosticados de cáncer y un 9.2% de las muertes por cáncer. Por lo que respeta a las mujeres, el cáncer de endometrio se considera el cuarto cáncer más frecuente (6.6% de casos diagnosticados) y también el cuarto cáncer más mortal (7.5% de mujeres muertas por cáncer). El principal problema clínico que comparten estos cánceres recae en el hecho de que presentan una importante disminución de la supervivencia a los 5 años cuando los pacientes en cuestión son diagnosticados en estadios avanzados. Dado que a día de hoy el trato clínico de los pacientes se realiza mediante los datos clínicos y patológicos de estos, la investigación que se plantea pretende incorporar datos moleculares con el fin de mejorar su trato clínico.


Endometrial cancer (EC), colorectal cancer (CRC) and lung cancer (LC) are on the top-10 list of most common cancers in worldwide. LC is the most commonly diagnosed cancer (11.6% of the total cases) and the leading cause of cancer death (18.4% of the total cancer deaths) closely followed by CRC with a 10.2% for incidence and 9.2% for mortality. Among females, EC ranks fourth for both incidence (6.6% of the total cases) and mortality (7.5% of the total cancer deaths) representing also the most common gynecological malignancy. The main important clinical problem that these cancers share is that all of them present a tremendous decrease of the 5-year survival rate when patients are diagnosed at advanced stages. Nowadays, the clinical management of the patients is performed based on clinical and pathological data and this presents some limitations. Thus, new research lines have focused on the incorporation of molecular data to improve the clinical management of the patients.

Keywords

Biomarcadors; Biomarcadores; Biomarkers; Exosomes; Exosomas; Càncer; Cáncer; Cancer

Subjects

57 - Biological sciences in general

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

brc1de1.pdf

4.168Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)