Mundo propio: el cuidado institucional de niños, niñas y adolescentes en Uruguay

dc.contributor.author
Montes-Maldonado, Cecilia
dc.date.accessioned
2021-02-05T07:53:42Z
dc.date.available
2021-06-29T02:00:37Z
dc.date.issued
2020-06-29
dc.identifier.isbn
9788449096372
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/670686
dc.description.abstract
La present tesis doctoral en modalitat de compendi d’articles és part del Programa Interuniversitari d’Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques. El problema d’investigació se situa als estudis socials de la infància i l’adolescència, especialment, en el camp de l’administració estatal a través dels sistemes de protecció i socio-penals adreçats a nens, nenes i adolescents a l’Uruguai. L’objectiu és una anàlisi sobre les pràctiques socials de cura i sentits associats a la cura que es produeixen en les respostes pel mig de les mesures judicials de protecció per vulneració de drets cap a nenes, nens i adolescents i les mesures judicials privatives de llibertat cap a adolescents a l’Uruguai. La investigació és d’enfoc qualitatiu i implica un estudi de cas únic en dues institucions estatals: Instituto de la Niñez y Adolescencia (INAU) e Instituto Nacional de Inclusión Social Adolescente (INISA). L’estudi de cas és d’enfoc etnogràfic, descriptiu i en profunditat. El corpus de la tesi es troba compost per 34 entrevistes en profunditat i a les agents institucionals que es descentren en els centres per a nens, nenes i adolescents; documents, observacions i registres en diari de camp. Les anàlisis de l’funcionament institucional i els resultats mostren el cáracter mòbil de l’estat i la importància de comprendre-a partir dels i les agents institucionals que el produeixen en les seves pràctiques quotidianes. Les conclusions inclouen les reflexions sobre els reptes d’emprendre investigacions qualitatives en institucions estatals que gestionen la vida de nens, nenes i adolescents i com les diverses barreres d’accés modelen la producció de coneixement. La noció de cura adquireix significats múltiples i heterogenis que varien en funció de les característiques individuals dels i les agents institucionals i també de les condicions institucionals. L’ètica de cura imperant en cada institució mostra la inestabilitat i nivell de conflicte de la categoria. Finalment es mostra una reflexió sobre la importància de l’ús de la noció de cures com una categoria d’anàlisi, amb potencialitat crítica i de gran utilitat per orientar d’una altra manera l’actual funcionament de les mesures judicials de protecció per a nens, nenes i adolescents i de privació de llibertat per a adolescents. A futur el desafiament és dotar dels recursos necessaris als sistemes d’execució de mesures en aquesta àrea. Implementar un projecte de desinstitucionalització i promoció de vida en entorns familiars i eradicar la privació de llibertat per a adolescents.
en_US
dc.description.abstract
La presente tesis doctoral en modalidad compendio de artículos es parte del Programa Interuniversitario de Estudios de género: Culturas, Sociedades y Políticas. El problema de investigación se sitúa en los estudios sociales de la infancia y adolescencia, especifícamente, en el campo de la administración estatal a través de los sistemas de protección y socio-penal dirigidos a niños, niñas y adolescentes en Uruguay. El objetivo es brindar un análisis acerca de las prácticas sociales de cuidado y sentidos asociados al cuidado que se producen en las respuestas por medio de las medidas judiciales de protección por vulneración de derechos hacia niñas, niños y adolescentes y las medidas judiciales privativas de libertad hacia adolescentes en Uruguay. La investigación es de enfoque cualitativo e implica un estudio de caso único en dos instituciones estatales: Instituto de la Niñez y Adolescencia (INAU) e Instituto Nacional de Inclusión Social Adolescente (INISA). El estudio de caso es de enfoque etnográfico, descriptivo y en profundidad. El corpus de la tesis se encuentra compuesto por 34 entrevistas en profundidad a agentes institucionales que se desempeñan en los centros para niños, niñas y adolescentes; documentos, observaciones y registros en diario de campo. Los análisis del funcionamiento institucional y los resultados muestran el cáracter móvil del estado y la importancia de comprenderlo a partir de los y las agentes institucionales que lo producen en sus prácticas cotidianas. Las conclusiones incluyen las reflexiones sobre los desafíos de emprender investigaciones cualitativas en instituciones estatales que gestionan la vida de niños, niñas y adolescentes y cómo las diversas barreras de acceso moldean la producción de conocimiento. La noción de cuidado adquiere significados múltiples y heterogéneos que varían en función de las características individuales de los y las agentes institucionales y también de las condiciones institucionales. La ética de cuidado imperante en cada institución muestra la inestabilidad y nivel de conflicto de la categoría. Por último se muestra una reflexión sobre la importancia del uso de la noción de cuidados como una categoría de análisis, con potencialidad crítica y de gran utilidad para orientar de otra manera el actual funcionamiento de las medidas judiciales de protección para niños, niñas y adolescentes y de privación de libertad para adolescentes. A futuro el desafío es dotar de los recursos necesarios a los sistemas de ejecución de medidas en esta área. Implementar un proyecto de desinstitucionalización y promoción de vida en entornos familiares y erradicar la privación de libertad para adolescentes.
en_US
dc.description.abstract
This doctoral thesis, in the form of a compendium of articles, is part of the Inter-University Gender Studies Programme: Cultures, Societies and Policies. The research problem is located in the children and adolescents social studies, specifically, in the field of state administration through the protection and socio-criminal systems directed towards children in Uruguay. The objective is to provide an analysis of the social practices of care and meanings associated with care that occur in the responses through the judicial protection measures for children and adolescents and deprivation of liberty for adolescents in Uruguay. A qualitative approach is adopted, and a unique case study is carried out in two state institutions: Instituto de la Niñez y Adolescencia (INAU) and Instituto Nacional de Inclusión Social Adolescente (INISA). The case study takes an ethnographic, descriptive and in-depth approach. The corpus of the thesis is integrated by 34 in-depth interviews with institutional agents, documents, observations and records in a field diary. Analyses of institutional functioning and results show the mobile character of the state and the importance of understanding it from the institutional agents that produce it in their daily practices. The conclusions highlight the challenges of undertaking qualitative research in state institutions that manage the lives of children and adolescents and how the various barriers to access shape the production of knowledge. The notion of care acquires multiple and heterogeneous meanings that vary depending on the individual characteristics of the institutional agents and also on the institutional conditions. The prevailing ethics of care in each institution show the instability and conflict within the category. Lastly, I reflected on the importance of the use of the notion of care as a category of analysis, with critical potential and of great use in guiding in another way the current operation of judicial protection measures for children and adolescents and deprivation of liberty for adolescents. The challenge for the future involves providing the necessary resources to the systems for executing measures in this area. Implement a deinstitutionalization and life promotion project in family settings and eradicate deprivation of liberty for adolescents.
en_US
dc.format.extent
339 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Infantesa i adolescència
en_US
dc.subject
Infancia y adolescencia
en_US
dc.subject
Childhood and adolescence
en_US
dc.subject
Cures
en_US
dc.subject
Cuidado
en_US
dc.subject
Care
en_US
dc.subject
Ètica de la cura
en_US
dc.subject
Ética del cuidado
en_US
dc.subject
Care ethics
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials
en_US
dc.title
Mundo propio: el cuidado institucional de niños, niñas y adolescentes en Uruguay
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.contributor.authoremail
montes.ce@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Bodelón, Encarna
dc.embargo.terms
12 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Estudis de Gènere: Cultura, Societats i Polítiques


Documents

cmm1de1.pdf

8.376Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)