Essays on banking, international finance and monetary policy

Author

Gülsen, Eda

Director

Broner, Fernando

Peydró, José-Luis

Date of defense

2021-03-25

Pages

192 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis contributes to the empirical literature that analyses the link between banking, international finance and monetary policy. It studies several micro-level supervisory databases, each crucial for identification. The first chapter shows that global liquidity limits the effectiveness of local monetary policy on credit markets. The mechanism is via a bank carry trade in international markets when local monetary policy tightens. The second chapter shows that unhedged foreign currency debt entails a risk that permeates the economy, not only affecting firms holding unhedged foreign currency debt adversely, but also other firms connected to foreign currency indebted firms. Firms connected to foreign-currency indebted firms experience binding tightening in bank credit supply, lower firm-to firm trade, and more adverse real outcomes. The third chapter shows that forward guidance policies of Fed and ECB have spillovers in emerging markets’ credit cycles. The mechanism is via banks’ foreign currency cross-border liabilities.


Esta tesis contribuye a la literatura empírica que analiza el vínculo entre banca, finanzas internacionales y política monetaria. Estudia varias bases de datos de supervisión a nivel micro, cada una de las cuales es crucial para la identificación. El primer capítulo muestra que la liquidez global limita la efectividad de la política monetaria local en los mercados crediticios. El mecanismo es a través de un carry trade bancario en los mercados internacionales cuando la política monetaria local se endurece. El segundo capítulo muestra que la deuda en moneda extranjera sin cobertura conlleva un riesgo que permea la economía, no solo afectando negativamente a las empresas que tienen deuda en moneda extranjera sin cobertura, sino también a otras empresas vinculadas a empresas endeudadas en moneda extranjera. Las empresas conectadas con empresas endeudadas en moneda extranjera experimentan un endurecimiento vinculante en la oferta de crédito bancario, un menor comercio entre empresas y resultados más adversos. El tercer capítulo muestra que las estrategias de forward guidance por parte de la Fed y el BCE tienen efectos de contagio en los ciclos crediticios de los mercados emergentes. El mecanismo es a través de los pasivos transfronterizos en moneda extranjera de los bancos.

Keywords

International finance; Banks; Monetary policy; Emerging markets

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

teg.pdf

9.446Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)