The Wheel of Justice: Court Procedure, Conflict Resolution and Narratives in Medieval Catalonia (950-1130)

Author

Rodenbusch, Cornel-Peter

Director

Salrach, Josep M., 1945 -

Garí, Blanca

Tutor

Garí, Blanca

Date of defense

2021-05-03

Pages

517 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història

Abstract

This doctoral thesis presents an analysis of the judicial procedure in Catalonia between the years 950 and 1130. Catalan Archives preserve an exceptional number of documents related to justice which thanks to recent and systematic publication are now available for extensive research. Its aim is to analyse the change of legal procedure of a society in the midst of the process of feudalisation. To do so the work introduces a new method of the visualisation that allows for a detailed analysis of legal conflicts: The Wheel of Justice. The main body of the thesis is divided into three chapters that follow the inherent chronological order of court cases: Preludes, Trial and Resolution. In the first the work deals with dimensions - the place and the date as well as the necessary prearrangements for trials. The second part focuses on the trial itself: the composition of the tribunal and its attendees and the dynamics of the courts. This chapter pays special attention to judicial ordeals and duels in the practice of conflict resolution, as well as the abandonment of trials and their political, social and legal significance. Finally, the last chapter addresses new forms of resolution to highlight changes to the system. The thesis aims to provide new insight into the continuities and transformations that took place in Catalonia during this period, and what role the courts and the administrators of justice played as well as how these processes were narrated.


Aquesta tesi doctoral presenta una anàlisi del procediment judicial a Catalunya entre els anys 950 i 1130. Els arxius catalans conserven un nombre excepcional de documents relacionats amb la justícia que gràcies a la publicació recent i sistemàtica ja estan disponibles per a una extensa investigació. El seu objectiu és analitzar el canvi de procediment legal d’una societat en ple procés de feudalització. Per fer-ho, el treball introdueix un nou mètode de visualització que permet fer una anàlisi detallada dels conflictes legals: la roda de la justícia. El cos principal de la tesi es divideix en tres capítols que segueixen l’ordre cronològic inherent dels casos judicials: preludis, judici i resolució. A la primera part, l'obra tracta de les dimensions: el lloc i la data, així com els prolegòmens necessaris per a les proves. La segona part se centra en el judici en si mateix: la composició del tribunal i els seus assistents i la dinàmica dels tribunals. Aquest capítol presta especial atenció a les proves i als duels judicials en la pràctica de la resolució de conflictes, així com a l’abandonament dels processos i la seva importància política, social i jurídica. Finalment, l'últim capítol tracta de noves formes de resolució per ressaltar els canvis al sistema. La tesi pretén donar una nova visió de les continuïtats i transformacions que es van produir a Catalunya durant aquest període, quin paper van tenir els tribunals i els administradors de justícia, així com la manera com es van narrar aquests processos.

Keywords

Història medieval; Historia medieval; Medieval history; Història del dret; Historia del derecho; Legal history; Administració de justícia; Administración de justicia; Administration of justice; Procediment judicial; Procedimiento judicial; Judicial process; Catalunya; Cataluña; Catalonia; 950-1130

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat en Cultures Medievals

Documents

CPR_PhD_THESIS.pdf

8.457Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)