Developing social-emotional, new media literacy and computational thinking skills through unplugged approach and imagination-based pedagogies in primary education students

Author

Tsortanidou, Xanthippi

Director

Daradoumis Haralabus, Atanasi

Codirector

Barberà Gregori, Elena

Date of defense

2022-03-22

Pages

87 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. eLearn Center

Doctorate programs

E-learning

Abstract

The current thesis aims to design and validate a holistic K-6 curricular framework applicable to any academic subject, in any primary school age group. The relationship between unplugged activities and imaginative pedagogies was investigated through the interpretative lens of the exploratory mixed methods research design in order to develop computational, new media literacy and social-emotional skills among primary school students. A series of publications reveals the aims of investigating the gaps (literature review); designing and examining a preliminary framework involving mixed methods grounded theory (MM-GT) methodology (a pilot study); refining and enriching this framework and validating it in three case studies by means of a mixed methods multiple case study research design (the main study); and a proposal for holistic K-6 curriculum guidelines for integrating crucial 21st century skills. The results show that partnership among these ideas can benefit students in a holistic manner at various levels, namely cognitive/intellectual, imaginative/creative, material, social, and emotional, with no need for digital tools or coding/programming, in unplugged, low-technology and information-rich learning environments.


La presente tesis tiene como objetivo diseñar y validar un marco curricular holístico de K-6 aplicable a cualquier asignatura académica en todos los grados de la escuela primaria. A través de la lente interpretativa del diseño de investigación de métodos mixtos exploratorios, se investigó la asociación entre las actividades desenchufadas y las pedagogías imaginativas con el fin de desarrollar el pensamiento computacional, las nuevas habilidades de alfabetización mediática y las habilidades socioemocionales en los estudiantes de primaria. Una serie de publicaciones despliegan los objetivos de investigar las lagunas (revisión de la literatura); diseñar y examinar un marco preliminar a través de la metodología de la teoría fundamentada de métodos mixtos (MM-GT), en primer lugar (estudio piloto); refinar y enriquecer este marco y validarlo a través de tres estudios de caso mediante un diseño de investigación de estudio de caso múltiple de métodos mixtos, en segundo lugar (estudio final); propuesta de directrices curriculares holísticas K-6 para integrar las habilidades cruciales del siglo XXI. Los resultados muestran que la asociación entre estas ideas puede beneficiar a los estudiantes en varios ámbitos, como el cognitivo/intelectual, el imaginativo/creativo, el material, el social y el emocional, de forma holística, sin necesidad de herramientas digitales o de programación, en entornos de aprendizaje desenchufados, de baja tecnología y ricos en información.


Aquesta tesi té com a objectiu dissenyar i validar un marc curricular holístic de K-6 aplicable a qualsevol assignatura acadèmica en tots els graus de l'escola primària. A través de la lent interpretativa del disseny d'investigació de mètodes mixtos exploratoris, es va investigar l'associació entre les activitats desendollades i les pedagogies imaginatives per tal de desenvolupar el pensament computacional, les noves habilitats d'alfabetització mediàtica i les habilitats socioemocionals en els estudiants de primària. Una sèrie de publicacions despleguen els objectius d'investigar les llacunes (revisió de la literatura); dissenyar i examinar un marc preliminar a través de la metodologia de la teoria fonamentada de mètodes mixtos (MM-GT), en primer lloc (estudi pilot); refinar i enriquir aquest marc i validar-lo a través de tres estudis de cas mitjançant un disseny d'investigació d'estudi de cas múltiple de mètodes mixtos, en segon lloc (estudi final); proposta de directrius curriculars holístiques K-6 per integrar les habilitats crucials del segle XXI. Els resultats mostren que l'associació entre aquestes idees pot beneficiar els estudiants en diversos àmbits, com ara el cognitiu/intel·lectual, l'imaginatiu/creatiu, el material, el social i l'emocional, de manera holística, sense necessitat d'eines digitals o de programació, en entorns d'aprenentatge desendollats, de baixa tecnologia i rics en informació.

Keywords

imaginació; imaginación; imagination; nova alfabetització mediática; nueva alfabetización mediática; new media literacy; socio-emocional; socio-emocional; social-emotional; pensament computacional; pensamiento computacional; computational thinking; marc pedagógic; marco pedagógico; pedagogical framework; educació primària; educación primaria; primary education; estudi de cas; estudio de caso; case study

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Education Sciences

Documents

Doctoral Thesis_Xanthippi Tsortanidou-final.pdf

481.6Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)