Nutritional management of Myotonic Dystrophy type 1

Author

Pascual Gilabert, Marta

Director

Castells Boliart, Josep

Miguel Centeno, David

Tutor

López Sabater, María del Carmen

Date of defense

2022-11-04

Pages

453 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació

Abstract

[eng] Myotonic dystrophy type 1 (DM1), one of the more complex diseases already known, is the most common and multisystemic rare neuromuscular disease among adults, without cure and limited pharmacological treatments. In the light of the ´Leave No-one Behind´ commitment behind Sustainable Development Goals, the nutritional management of DM1 may provide a valuable strategy to improve the very limited quality of life of people living and suffering this minority disease. Our previous background research suggested that caffeine could elicit some positive effects on DM1. Therefore, the present research aimed to evaluate the potential of methylxanthines, to scientifically substantiate properly formulated food products based on methylxanthines, as a novel nutritional management approach in Myotonic Dystrophy type 1. Accordingly, the research disclosed herein comprises: technology surveillance on nutritional studies in DM1; natural sources of methylxanthines; food content and consumption of methylxanthines from natural sources; the regulatory framework for food products, particularly, food supplements and food for special medical purposes; as well as the European requirements for launching said food products into the market. In order to do so, the project required the complete food product research and development, from the definition of composition through in vitro and in vivo studies on DM1 models, to dose definition and development of galenic form, while carefully considering intellectual property constraints, such as patent protection status and freedom to operate studies. Then, an observational clinical study evaluating the background nutritional habits in a DM1 adults’ cohort precede the interventional clinical trial (study code NCT04634682) to measure the effect of the investigational food product on quality of life, fatigue and hypersomnia in DM1 adult patients. The data shown herein suggest that the controlled and dosed administration of the investigational food product could provide statistically significant improvements in diminishing excessive daytime sleepiness and increasing the 6-minute walking distance, at least in adult DM1 male. Excessive daytime sleepiness has been scored as one of the main aspects limiting the quality of life in DM1. Although the present pilot study encompassed a limited dataset, the obtained results encourage further clinical trials in larger cohorts, ideally to be performed beyond the era of COVID-19 pandemic.


[cat] La Distròfia Miotònica de tipus 1 (DM1), una de les malalties més complexes que es coneixen, és una malaltia rara neuromuscular i multisistèmica, la més freqüent en adults, sense cura i amb tractaments farmacològics limitats. En el marc de ‘No deixar ningú enrere’ associat als Objectius de Desenvolupament Sostenible, el maneig nutricional de la DM1 pot proporcionar una estratègia valuosa per millorar la tant limitada qualitat de vida de les persones que conviuen i pateixen aquesta malaltia minoritària. La nostra recerca prèvia suggeria que la cafeïna podia induir alguns efectes positius en DM1. Per tant, la recerca actual tenia com a objectiu avaluar el potencial de la família de metilxantines per fonamentar científicament productes alimentaris basats en metilxantines, adientment formulats, com a una nova aproximació al maneig nutricional de la DM1. En aquest sentit, la recerca que s’ha dut a terme inclou: vigilància tecnològica d’estudis nutricionals en DM1; fonts naturals de metilxantines; contingut i consum de metilxantines presents en fonts naturals alimentàries; el marc regulatori dels productes alimentaris, particularment, complements alimentosos i aliments per a usos mèdics especials; així com els requeriments europeus necessaris per poder comercialitzar aquests productes. Per tal d’aconseguir els objectius, el projecte requeria de la recerca i desenvolupament complerts del producte en investigació, des de la definició de la seva composició a partir de resultats d’estudis en models in vitro i in vivodeDM1, a la definició de dosi i desenvolupament de la forma galènica, i a la vegada considerant especialment possibles limitacions en matèria de propietat intel·lectual i industrial, com ara l’estat de protecció en patents i estudis de llibertat operacional. A continuació, l’estudi clínic observacional per avaluar els hàbits nutricionals de base en una cohort d’adults afectats per DM1 va precedir l’estudi clínic intervencionista (codi estudi a clinicaltrials.govNCT04634682) per mesurar l’efecte del producte en investigació en la qualitat de vida, fatiga i somnolència excessiva en malalts adults amb DM1. Els resultats assolits descrits en aquesta memòria suggereixen que l’administració controlada i dosificada del producte en investigació pot proporcionar millores estadísticament significatives en la disminució de la somnolència diürna excessiva i un increment en la distància recorreguda durant sis minuts, almenys en homes adults afectats per DM1. La somnolència diürna excessiva s’ha considerat un dels principals factors que limiten la qualitat de vida en DM1. Malgrat que aquest estudi pilot es va realitzar en un grup limitat de participants, els resultats obtinguts encoratgen dur a terme nous estudis clínics en cohorts més grans, idealment per dur a terme un cop superada la Pandèmia de COVID-19.

Keywords

Distròfia muscular; Distrofia muscular; Muscular dystrophy; Disseny de medicaments; Diseño de medicamentos; Drug design; Alcaloides; Alkaloids; Cafeïna; Cafeína; Caffeine; Cacau; Cacao; Cocoa

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Note

Programa de Doctorat en Recerca, Desenvolupament i Control de Medicaments / Tesi realitzada a l'Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT)

Documents

MPG_PhD_THESIS.pdf

14.22Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)