Fairness and Robustness in Machine Learning

Author

Khandpur Singh, Ashneet

Director

Domingo Ferrer, Josep

Blanco Justicia, Alberto

Date of defense

2023-04-18

Pages

118 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques

Abstract

Els models d'aprenentatge automàtic aprenen d'aquestes dades per modelar entorns i problemes concrets, i predir esdeveniments futurs, però si les dades presenten biaixos, donaran lloc a prediccions i conclusions esbiaixades. Per tant, és fonamental assegurar-se que llurs prediccions són justes i no es basen en la discriminació contra grups o comunitats específics. L'aprenentatge federat, una forma d'aprenentatge automàtic distribuït, cal equipar-se amb tècniques per afrontar aquest gran repte interdisciplinari. L'aprenentatge federat proporciona millors garanties de privadesa als clients participants que no pas l'aprenentatge centralitzat. Tot i així, l'aprenentatge federat és vulnerable a atacs en els quals clients maliciosos presenten actualitzacions incorrectes per tal d'evitar que el model convergeixi o, més subtilment, per introduir biaixos arbitraris en les prediccions o decisions dels models (enverinament o poisoning). Un desavantatge d'aquestes tècniques de enverinament és que podrien conduir a la discriminació de grups minoritaris, les dades dels quals són significativament i legítimament diferents de les de la majoria dels clients.En aquest treball, ens esforcem per trobar un equilibri entre combatre els atacs d'enverinament i acomodar la diversitat, tot per a ajudar a aprendre models d'aprenentatge federats més justos i menys discriminatoris. D'aquesta manera, evitem l'exclusió de clients de minories legítimes i alhora garantim la detecció d'atacs d'enverinament. D'altra banda, per tal de desenvolupar models justos i verificar-ne la imparcialitat en l'àrea d'aprenentatge automàtic, proposem un mètode basat en exemples contrafactuals que detecta qualsevol biaix en el model de ML, independentment del tipus de dades utilitzat en el model.


Los modelos de aprendizaje automático aprenden de datos para modelar entornos y problemas concretos y predecir eventos futuros, pero si los datos están sesgados, darán lugar a predicciones sesgadas. Por lo tanto, es fundamental asegurarse de que sus predicciones sean justas y no se basen en la discriminación contra grupos o comunidades específicos. El aprendizaje federado, una forma de aprendizaje automático distribuido, debe estar equipado con técnicas para abordar este gran desafío interdisciplinario. Aunque el aprendizaje federado ofrece mayores garantías de privacidad a los clientes participantes que el aprendizaje centralizado, este es vulnerable a algunos ataques en los que clientes maliciosos envían malas actualizaciones para evitar que el modelo converja o, más sutilmente, para introducir sesgos artificiales en sus predicciones o decisiones (envenenamiento o poisoning). Una desventaja de las técnicas contra el envenenamiento es que pueden llevar a discriminar a grupos minoritarios cuyos datos son significativamente y legítimamente diferentes de los de la mayoría de los clientes. En este trabajo, nos dedicamos a lograr un equilibrio entre la lucha contra el envenenamiento y dar espacio a la diversidad para contribuir a un aprendizaje más justo y menos discriminatorio de modelos de aprendizaje federado. De este modo, evitamos la exclusión de diversos clientes y garantizamos la detección de los ataques de envenenamiento. Por otro lado, para desarrollar modelos justos y verificar la equidad de estos modelos en el área de ML, proponemos un método, basado en ejemplos contrafactuales, que detecta cualquier sesgo en el modelo de aprendizaje automático, independientemente del tipo de datos utilizado en el modelo.


Machine learning models learn from data to model concrete environments and problems and predict future events but, if the data are biased, they may reach biased conclusions. Therefore, it is critical to make sure their predictions are fair and not based on discrimination against specific groups or communities. Federated learning, a type of distributed machine learning, needs to be equipped with techniques to tackle this grand and interdisciplinary challenge. Even if FL provides stronger privacy guarantees to the participating clients than centralized learning, it is vulnerable to some attacks whereby malicious clients submit bad updates in order to prevent the model from converging or, more subtly, to introduce artificial biases in the models' predictions or decisions (poisoning). A downside of anti-poisoning techniques is that they might lead to discriminating against minority groups whose data are significantly and legitimately different from those of the majority of clients. In this work, we strive to strike a balance between fighting poisoning and accommodating diversity to help learn fairer and less discriminatory federated learning models. In this way, we forestall the exclusion of diverse clients while still ensuring the detection of poisoning attacks. On the other hand, in order to develop fair models and verify the fairness of these models in the area of machine learning, we propose a method, based on counterfactual examples, that detects any bias in the ML model, regardless of the data type used in the model.

Keywords

Aprenentatge Automàtic; Justícia; Seguretat; Aprendizaje Automático; Seguridad; Machine Learning; Fairness; Security

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 51 - Mathematics

Knowledge Area

Enginyeria i Arquitectura

Documents

TESI Ashneet Khandpur Singh.pdf

4.529Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)