Cossos representats /cossos amagats. La representació dels cossos, les identitats i les sexualitats en els llibres il·lustrats (0-16 anys) publicats a Catalunya i a Espanya a partir de l’any 2010

Author

Fierli, Elena

Director

Palau Vergés, Montserrat

Date of defense

2023-05-18

Pages

672 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologia Catalana

Abstract

La tesi presenta l’anàlisi de les representacions dels cossos, les identitats i de les sexualitats en els llibres il·lustrats adreçats a la franja d’edat 0-16 anys i publicats a Catalunya i Espanya a partir de l’any 2010. Partint d’un posicionament transfeminista i dins del marc dels estudis de gènere, dels estudis sobre els llibres il·lustrats i dels estudis sobre l’educació crítica i la pedagogia queer, hem analitzat un corpus de 85 llibres que hem recollit en una base de dades. Les preguntes inicials han sigut: -Quines són les representacions de cossos, gèneres i sexualitats que es troben en els llibres il·lustrats? -Com abordem categories com ara el binarisme de gènere i l’heteronormativitat? -Quina és llur influència en la construcció de la identitat de gènere de les persones? Hem partit de tres punts, que considerem bàsics per a aquesta anàlisi: 1. Quins tabús continuen sent presents als llibres il·lustrats que parlen de cossos, identitats i sexualitats; i quina la relació d’aquests llibres amb la visió binària i heteronormativa pròpia del sistema patriarcal; 2. Quins paràmetres podem identificar a l’hora de fer una selecció de llibres il·lustrats de qualitat; 3. Quina és la relació entre els llibres il·lustrats i les praxis d’una educació innovadora, crítica i queer. Els objectius que hem identificat, amb l’ambició de presentar un compendi, el més complet possible, de llibres sobre aquests temes, són dos: 1. Reflexionar des de una perspectiva de gènere i transfeminista sobre quin models s’ofereixen a les persones lectores i si es tracta de representacions que superen el binarisme dels gèneres i l’heteronormativitat. 2. Crear una base de dades que es pugui transformar en una eina en l’àmbit educatiu i un recurs de suport per a escoles, famílies, comunitats educatives.


Esta tesis presenta el análisis de las representaciones de los cuerpos, las identidades y las sexualidades en los libros ilustrados dirigidos a una franja de edad de 0-16 años y publicados en Cataluña y España a partir del 2010. Partiendo de un posicionamiento transfeminista y dentro del marco de los estudios de género, los estudios sobre libros ilustrados y los estudios sobre la educación crítica y la pedagogía queer, hemos analizado un corpus de 85 títulos que hemos recogido en una base de datos. Las preguntas iniciales han sido: - ¿Cuáles son las representaciones de cuerpos, géneros y sexualidades que encontramos en los libros ilustrados? - ¿Cómo abordamos categorías como el binarismo de género y la heteronormatividad? - ¿Cuál es su influencia en la construcción de la identidad de género en las personas? Hemos partido de tres puntos, que consideramos básicos para este análisis: 1. Qué tabús siguen presentes en los libros ilustrados que hablan de cuerpos, identidades y sexualidades; y cuál es la relación de estos libros con la visión binaria y heteronormativa propia del sistema patriarcal; 2. Qué parámetros podemos identificar para seleccionar libros ilustrados de calidad; 3. Cuál es la relación entre libros ilustrados y praxis de una educación innovadora, crítica y queer. Hemos identificado dos objetivos, con la ambición de presentar un compendio lo más completo posible de libros sobre estos temas: 1. Reflexionar desde una perspectiva de género y transfeminista sobre qué modelos se ofrecen a las personas lectoras y si se trata de representaciones que superen el binarismo de género y la heterenormatividad. 2. Crear una base de datos que se pueda convertir en una herramienta en ámbito educativo y en un recurso de soporte para escuelas, familias, comunidades educativas.


This thesis presents an analysis of representations of bodies, identities, and sexualities in picture books aimed at the 0-16 age group and published in Catalonia and Spain since 2010. Starting from a transfeminist positioning and within the field of gender studies, picture book studies, and studies on critical education and queer pedagogy, we analysed a corpus of 85 books that we collected in a database. The initial questions were: -What representations of bodies, genders and sexualities are found in picture books? -How are categories such as gender binarism and heteronormativity approached? -What is their influence in the construction of people's gender identity? In addition to this, there are three points that we consider basics for this analysis: 1. what are the taboos that continue to be present in picture books about bodies, identity and sexuality; what is the relationship of these books to the binary and heteronormative vision inherent in the patriarchal system; 2. what parameters can be identified when making a selection of quality picture books; 3. what is the relationship between picture books and the practices of innovative, critical and queer education. The goals we have identified, with the ambition of presenting a compendium, as comprehensive as possible, of books on these issues, are twofold: 1. To reflect from a gendered and transfeminist perspective on what models are offered to the people they read and whether they are representations that overcome gender binarism and heteronormativity. 2. Create a data base that can be transformed into a tool in the educational sphere and a support resource for schools, families, and educational communities.

Keywords

gènere; lllibres il·lustrats; cossos; género; libros ilustrados; cuerpos; gender; picturebooks; bodies

Subjects

30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies; 37 - Education; 82 - Literature

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI Elena Fierli.pdf

23.50Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)