Conectar Jugando: executive functions training through modern board games in primary education

Author

Vita Barrull, Núria

Director

Moya Higueras, Jorge

March Llanes, Jaume

Date of defense

2023-07-21

Pages

231 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

Les funcions executives juguen un paper important en el desenvolupament cognitiu i educatiu dels infants en l'etapa escolar. Estudis anteriors han obtingut resultats prometedors en l'ús de jocs de taula moderns (fillers) a classe com a principal eina per entrenar aquests processos cognitius, però la literatura és escassa, amb mostres reduïdes i baix poder estadístic. L'objectiu d'aquesta tesi va ser estudiar els possibles beneficis cognitius i acadèmics de la inclusió de fillers a les aules de primària. El primer estudi es va realitzar en centres de primària que atenien principalment infants en risc d'exclusió social. En aquesta intervenció, es va explorar l'impacte que podria tenir la gamificació en un programa d'entrenament cognitiu basat en jocs de taula dirigit a estudiants de primària on es mesuraven les disfuncions executives. Contràriament al que s'esperava, aquells centres quevan jugar, però no gamificar, van ser els que més van reduir aquestes dificultats reportades pel professorat Sembla que jugar pel plaer de jugar podria ser prou efectiu per afavorir el desenvolupament d'aquests processos cognitius. Per tal de seleccionar de la manera més adequada i objectiva els jocs de taula a utilitzar en els estudis següents, vam desenvolupar un comitè d'experts en psicologia, educació i investigació que va analitzar una àmplia selecció de fillers comercials. L'objectiu va ser obtenir un perfil cognitiu d'aquests jocs que ens pogués guiar en el disseny de futures intervencions. El següent pas va ser dissenyar assaigs controlats aleatoritzats de manera remota i presencial a les escoles per provar l'efecte d'un programa basat en jocs de taula en el rendiment cognitiu i acadèmic dels estudiants. Els participants van ser avaluats per tasques de rendiment i assignats al grup de joc i al grup control (en llista d'espera en l'estudi en línia i seguint les classes habituals en els estudis escolars). Els grups que van jugar van mostrar una millora important en les funcions executives bàsiques (més que en els grups que van seguir les classes habituals), així com en les habilitats acadèmiques avaluades relacionades amb la lectura i les matemàtiques. Per tot això, vam concloure que els jocs de taula moderns podrien ser molt efectius per al desenvolupament de les funcions executives i per millorar les competències acadèmiques en l'etapa escolar.


Las funciones ejecutivas juegan un papel importante en el desarrollo cognitivo y educativo de los niños en la etapa escolar. Estudios anteriores han obtenido resultados prometedores en el uso de juegos de mesa modernos (fillers) en clase como principal herramienta para entrenar estos procesos cognitivos, pero la literatura es escasa, con reducidas muestras y bajo poder estadístico. El objetivo de esta tesis fue estudiar los posibles beneficios cognitivos y académicos de la inclusión de fillers en las aulas de primaria. El primer estudio se realizó en centros de primaria que atendían principalmente a niños en riesgo de exclusión social. En esta intervención, se exploró el impacto que podría tener la gamificación en un programa de entrenamiento cognitivo basado en juegos de mesa dirigido a estudiantes de primaria donde se medían las disfunciones ejecutivas. Contrariamente a lo esperado, aquellos centros que jugaron, pero no gamificaron, fueron los que más redujeron estas dificultades reportadas por el profesorado. Parece que jugar por el placer de jugar podría ser suficientemente efectivo para favorecer el desarrollo de estos procesos cognitivos. Para seleccionar de la forma más adecuada y objetiva los juegos de mesa a utilizar en los siguientes estudios, desarrollamos un comité de expertos en psicología, educación e investigación que analizó una amplia selección de fillers comerciales. El objetivo fue obtener un perfil cognitivo de estos juegos que pudiera guiarnos en el diseño de futuras intervenciones. El siguiente paso fue diseñar ensayos controlados aleatorizados de forma remota y presencial en las escuelas para probar el efecto de un programa basado en juegos de mesa en el rendimiento cognitivo y académico de los estudiantes. Los participantes fueron evaluados con tareas de rendimiento y asignados al grupo de juego y al grupo control (en lista de espera en el estudio online y siguiendo las clases habituales en las intervenciones escolares). Los grupos que jugaron mostraron una importante mejora en las funciones ejecutivas básicas (más que en los grupos que siguieron las clases habituales), así como en las habilidades académicas evaluadas relacionadas con la lectura y las matemáticas. Por todo ello, concluimos que los juegos de mesa modernos podrían ser muy efectivos para el desarrollo de las funciones ejecutivas y mejorar las competencias académicas en la etapa escolar.


The executive functions play an important role in the cognitive and educational development of children in the school stage. Previous studies have obtained promising results for school-age children with the use of modern board games (fillers) in class as the main tool to train these cognitive processes. But the literature is scarce, with small samples and low statistical power. The objective of this thesis was to study the possible cognitive and academic benefits of including fillers in primary classrooms. The first study was carried out in primary schools that mainly attended children at risk of social exclusion. In this intervention, it was explored the impact that gamification could have on a board game-based cognitive training program for students focusing on their executive dysfunctions. Contrary to what was expected, those centers that played, but not gamified, were the ones that best reduced these difficulties reported by teachers. Playing for the pleasure of playing could be sufficiently effective to favor the development of these cognitive processes. In order to select the most appropriate and objective way for using board games in the following studies, we developed a committee of experts in psychology, education and research that analized a wide selection of commercial fillers. The objective was to obtain a cognitive profile of these games that could guide us in the design of future interventions. The next step was to design randomized controlled trials remotely and face-to-face at the schools to test the effect of a board game-based program in the cognitive and academic performance of the students. We assessed the executive functions and academic skills of the participants by performance tasks. Then, the students were assigned to the playing group and control group (on the waiting list in the online study and following the usual classes in the school studies). The groups that played showed a significant improvement in the basic executive functions (greater than in the regular classes groups), as well as in the assessed academic skills related to reading and mathematics. For all that, we concluded that modern board games could be highly effective for the training of executive functions and to improve academic skills in the school stage.

Keywords

Jocs de taula moderns; Funcions executives; Aprenentatge basat en jocs; Juegos de mesa modernos; Funciones ejecutivas; Aprendizaje basado en juegos; Modern board games; Executive functions; Game-based learning

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Bàsica

Documents

This document contains embargoed files until 2024-07-20

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)