Estudio transversal del Árbitro Asistente de Vídeo (VAR)

Author

Vicandi Garrido, Iñaki

Director

Camps i Povill, Andreu

Date of defense

2023-09-21

Pages

514 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

La incorporació dels àrbitres assistents de vídeo (VAR) és la major revolució en el futbol en més d'un segle. Tot i això, actualment no es coneix cap estudi transversal detallat de l'impacte que ha suposat el VAR. Aquesta tesi ve a suplir en la mesura del possible aquesta mancança, i analitzar el seu impacte des de diferents perspectives, centrant-se en les qüestions jurídiques i esportives. La metodologia utilitzada es basa en un enfocament transversal que combina l'anàlisi tècnic-esportiu arbitral, la investigació de textos jurídics i la jurisprudència. Tot això tant des de les perspectives quantitativa com qualitativa i englobant a nivell mundial el camp d'investigació. El treball es divideix en dues parts principals: l'anàlisi de l'impacte del VAR en les qüestions jurídiques i l'anàlisi de l'impacte del VAR en les qüestions esportives. En la primera part, s'examinen les regulacions esportives i el marc conceptual del VAR, incloent l'estudi comparatiu dels sistemes de videoarbitratge en altres esports. També s'aborden qüestions sobre la implementació d'un sistema de challenge. A més, s'analitzen les qüestions d'integritat en el futbol i es proposen millores quant a transparència, comunicació pública i accés a la informació. També s'estudia l'impacte del VAR en els òrgans disciplinaris. En la segona part s'analitza la influència esportiva del VAR en el desenvolupament dels partits en competicions nacionals i internacionals de clubs i seleccions. Per a això s'han seleccionat més de 10000 vídeos amb la intervenció del VAR i la presa de decisions per part dels àrbitres, dels quals s'han extret dades sobre la durada de les revisions, la influència del VAR en gols, targetes vermelles i penals, etc., amb les quals s'han generat taules per a la seva visualització i extreure conclusions, valorant la perspectiva de gènere. En resum, aquesta tesi doctoral representa un estudi transversal exhaustiu sobre l'impacte del VAR en el futbol, abordant aspectes jurídics i esportius, realitzada mitjançant una anàlisi detallada utilitzant una metodologia específica en cada capítol. Els resultats obtinguts contribueixen al coneixement i la comprensió d'aquest nou fenomen.


La incorporación de los árbitros asistentes de vídeo (VAR) es la mayor revolución en el fútbol en más de un siglo. Aun así, actualmente no se conoce ningún estudio transversal pormenorizado del impacto que ha supuesto el VAR. Esta tesis viene a suplir en lo posible esta carencia, y analizar su impacto desde diferentes perspectivas, centrándose en las cuestiones jurídicas y deportivas. La metodología utilizada se basa en un enfoque transversal que combina el análisis técnico-deportivo arbitral, la investigación de textos jurídicos y la jurisprudencia. Todo ello tanto desde las perspectivas cuantitativa como cualitativa y englobando a nivel mundial el campo de investigación. El trabajo se divide en dos partes principales: el análisis del impacto del VAR en las cuestiones jurídicas y el análisis del impacto del VAR en las cuestiones deportivas. En la primera parte, se examinan las regulaciones deportivas y el marco conceptual del VAR, incluyendo el estudio comparativo de los sistemas de videoarbitraje en otros deportes. También se abordan cuestiones sobre la implementación de un sistema de challenge. Además, se analizan las cuestiones de integridad en el fútbol y se proponen mejoras en cuanto a transparencia, comunicación pública y acceso a la información. También se estudia el impacto del VAR en los órganos disciplinarios. En la segunda parte se analiza la influencia deportiva del VAR en el desarrollo de los partidos en competiciones nacionales e internacionales de clubes y selecciones. Para ello se han seleccionado más de 10000 vídeos con la intervención del VAR y la toma de decisiones por parte de los árbitros, de los que se han extraído datos sobre la duración de las revisiones, la influencia del VAR en goles, tarjetas rojas y penaltis, etc. con los que se han generado tablas para su visualización y extraer conclusiones, valorando la perspectiva de género. En resumen, esta tesis doctoral representa un estudio transversal exhaustivo sobre el impacto del VAR en el fútbol, abordando aspectos jurídicos y deportivos, realizada mediante un análisis detallado utilizando una metodología específica en cada capítulo. Los resultados obtenidos contribuyen al conocimiento y la comprensión de este nuevo fenómeno.


The implementation of video assistant referees (VAR) is the greatest revolution in football in over a century. However, currently, there is no comprehensive cross-sectional study known that details the impact of VAR. This thesis aims to fill this gap as much as possible and analyze its impact from different perspectives, focusing on legal and sporting issues. The methodology used is based on a cross-sectional approach that combines technical-sporting arbitral analysis, research on legal texts, and jurisprudence. All of this is done from both quantitative and qualitative perspectives, encompassing the global field of research. The work is divided into two main parts: the analysis of the impact of VAR on legal issues and the analysis of the impact of VAR on sporting issues. In the first part, sports regulations and the conceptual framework of VAR are examined, including a comparative study of video assistant referee systems in other sports. Issues regarding the implementation of a challenge system are also addressed. In addition, integrity issues in football are analyzed, and improvements are proposed regarding transparency, public communication, and access to information. The impact of VAR on disciplinary bodies is also studied. The second part analyzes the sporting influence of VAR on the development of matches in national and international club and national team competitions. For this purpose, over 10,000 videos with VAR interventions and referee decision-making have been selected, from which data on the duration of reviews, the influence of VAR on goals, red cards, penalties, etc., have been extracted. Tables have been generated to visualize the data and draw conclusions, taking into account the gender perspective. In summary, this doctoral thesis represents a comprehensive cross-sectional study on the impact of VAR in football, addressing legal and sporting aspects. It is conducted through detailed analysis using a specific methodology in each chapter. The results obtained contribute to the knowledge and understanding of this new phenomenon.

Keywords

VAR; Dret esportiu; Videoarbitratge; Derecho deportivo; Videoarbitraje; Sports law; Video referee

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Dret Internacional Privat

Documents

Tivg1de1.pdf

3.751Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)