Essays on Learning Theory for time series

Author

Llorens-Terrazas, Jordi ORCID

Director

Brownlees, Christian

Date of defense

2023-09-05

Pages

206 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis comprises three essays on statistical learning theory for time series. In the first chapter, joint with Christian Brownlees, we propose an alternative specification of a dynamic conditional correlation model based on Bregman divergences with an application to portfolio selection. The second chapter, also joint with Christian Brownlees, deals with the problem of empirical risk minimization for time series. The main result states that the performance of the empirical risk minimizer converges at a near optimal rate to the best performance attainable in a class of recursive threshold forecasts induced by the self-exciting threshold autoregressive moving average model. The third chapter derives performance guarantees for forecasting dynamic quantiles in a multivariate setup under full misspecification. The benefits of the methodology are illustrated in an application to Growth-at- Risk forecasting.


Aquesta tesi comprèn tres assajos sobre teoria de l’aprenentatge estadístic per a sèries temporals. En el primer capítol, juntament amb Christian Brownlees, proposem una especificació alternativa d’un model de correlacions condicionals dinàmiques basat en divergències de Bregman amb una aplicació a la selecció de carteres. El segon capítol, també juntament amb Christian Brownlees, tracta el problema de la minimització del risc empíric per a sèries temporals. El resultat principal estableix que la capacitat predictiva del minimitzador del risc empíric convergeix a una velocitat gairebé òptima al millor rendiment assolible en una classe d’algoritmes predictius recursius amb llindars induïts pel model autoregressiu de mitjana mòbil amb llindar autoexcitador. El tercer capítol deriva garanties per a la predicció de quantils dinàmics en una configuració multivariant sota especificació incorrecta. Els avantatges de la metodologia s’il·lustren en una aplicació a la predicció del creixement en risc (Growth-at-Risk).

Keywords

Statistical learning theory for time series; Teoria de l’aprenentatge estadístic per a sèries temporals

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tjllt.pdf

1.816Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)