Saló Nou Ambient (1910-1939): Context, estudi i fortuna crítica. El realisme vivent d´una generació.

Author

Cardona Iglésias, M. Assumpció

Director

Sala, Teresa-M. (Teresa Montserrat)

Tutor

Sala, Teresa-M. (Teresa Montserrat)

Date of defense

2023-05-03

Pages

1143 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història

Abstract

[cat] La tesi es composa de dos volums: el primer dedicat a l´estudi del grup Nou Ambient i la trajectòria artística dels seus membres des dels anys d´aprenentatge fins a la guerra civil, amb un epíleg que arriba als anys 80 i també l´anàlisi i comparació de l´obra artística; el segon volum correspon al catàleg format per 659 obres del grup amb la corresponent fitxa de cadascuna, la relació cronològica d´exposicions i un annex documental. La trajectòria artística del grup Saló Nou Ambient s´emmarca dins la generació de 1917 que pretenia renovar l´art català al marge del Noucentisme i sobretot hi ha una rebel·lia contra l´art més acadèmic i pompier, herència del segle XIX. La seva posició estètica es troba dins un realisme renovat i sintètic amb clars referents postimpressionistes com Cézanne i postmodernistes com Nonell. Com aquests artistes, els membres de grup Nou Ambient, conflueixen a reflectir la realitat més propera del propi entorn a través del paisatge suburbial, la figura humana i la natura morta. Així la seva obra troba un correlat amb "els realismes" que es manifesten a diversos països europeus durant el període d´ entre guerres. La tesi parteix de la hipòtesi que el grup Saló Nou Ambient té un plantejament estètic coherent, van crear una obra artística rellevant amb vocació de ser renovadora i van fer passos importants en la reivindicació artística del passat artístic català de tendència realista que a ells els interessava i sobretot de la figura de Nonell, referent important, sobre el qual organitzen una exposició memorable el 1922 a les galeries Dalmau. La diversitat de disciplines artístiques emprades pels seus components: dibuix (clàssic, avantguardista, humorístic...) pintura, escultura i joieria ens permet endinsar-nos en un ampli registre d´exposicions que conformen el ric panorama artístic barceloní de la dècada dels 20 fins a la guerra civil.


[spa] La tesis se compone de dos volúmenes: el primero dedicado al estudio del grupo Nou Ambient y la trayectoria artística de sus miembros desde los años de aprendizaje hasta la guerra civil, con un epílogo que llega a los años 80 y también análisis y comparación de la obra artística; el segundo volumen corresponde al catálogo formado por 659 obras del grupo con la correspondiente ficha de cada una, la relación cronológica de exposiciones y un anexo documental. La trayectoria artística del grupo Saló Nou Ambient se enmarca dentro de la generación de 1917 que pretendía renovar el arte catalán al margen del Novecentismo y sobre todo existe una rebeldía contra el arte más académico y pompier, herencia del siglo XIX. Su posición estética se encuentra en un realismo renovado y sintético con claros referentes postimpresionistas como Cézanne y posmodernistas como Nonell. Como estos artistas, los miembros de grupo Nou Ambient, confluyen en reflejar la realidad más cercana del propio entorno a través del paisaje suburbial, la figura humana y la naturaleza muerta. Así su obra encuentra un correlato con "los realismos" que se manifiestan en varios países europeos durante el período de entre guerras. Este trabajo de investigación se propone como objetivo principal el estudio de un grupo de artistas catalanes, el grupo Saló Nou Ambient, y su contexto artístico desde 1910 hasta 1939. La tesis parte de la hipótesis de que el grupo Saló Nou Ambient tiene un planteamiento estético coherente, crearon una obra artística relevante con vocación de ser renovadora y dieron pasos importantes en la reivindicación artística del pasado artístico catalán de tendencia realista que a ellos les interesaba y sobre todo de la figura de Nonell, referente importante , sobre el que organizan una exposición memorable en 1922 en las galerías Dalmau. La diversidad de disciplinas artísticas utilizadas por sus componentes: dibujo (clásico, vanguardista, humorístico...) pintura, escultura y joyería nos permite adentrarnos en un amplio registro de exposiciones que conforman el rico panorama artístico barcelonés de la década de los 20 hasta la guerra civil.

Keywords

Art contemporani; Arte contemporáneo; Contemporary art; Realisme en l'art; Realismo en el arte; Realism in art; Postimpressionisme (Art); Postimpresionismo (Arte); Post-impressionism (Art); Cezanne, Paul, 1893-1906; Pintura catalana; Catalan painting; 1910-1939

Subjects

75 - Painting

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat en Societat i Cultura

Documents

This document contains embargoed files until 2024-05-03

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)