Análisis estructural del Tórax Humano: Estudio del tórax durante las reanimaciones cardiopulmonares

Author

Suazo Euceda, Mario José

Director

Puigjaner Riba, Maria Dolores

Herrero Sabartés, Juan

Date of defense

2023-11-24

Pages

90 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques

Abstract

La reanimació cardiopulmonar (RCP) és un procediment d'emergència que té com a objectiu salvar la vida de persones quan han deixat de respirar o el cor no batega, realitzada per professionals de la salut o diversos agents. Des dels anys seixanta del segle anterior, les compressions toràciques han constituït el pilar fonamental de les RCP salvant milions de vides. L'avenç en les capacitats de còmput en ordinadors ha fet possible que molts estudis científics es puguin fer sense la necessitat de procediments in situ, invasius. En aquest estudi, fem simulacions usant el programari CODE ASTER, per tal d'observar les reaccions del tòrax amb esforços similars quan es fa una RCP. Hem trobat una regió alternativa on es poden fer el procediment i hem avaluat altres regions on el risc de lesió augmenta de forma signficativa. Utilitzant el mètode dels elements finits, es realitzen excel·lents aproximacions a l'àrea de biomecànica i biomedicina.


La reanimacion cardiopulmonar (RCP) es un procedimiento de emergencia que tienecomo objetivo salvar la vida de personas cuando han dejado de respirar o el corazon no palpita, realizada por profesionales de la salud o diversos agentes. Desde los años sesenta del siglo anterior, las compresiones tor´acicas han constituido el pilar fundamental de las RCP salvando millones de vidas. El avance en las capacidades de cómputo en ordenadores ha hecho posible que muchos estudios científicos se puedan realizar sin la necesidad de procedimientos in situ, invasivos. En este estudio, realizamos simulaciones usando el software CODE ASTER, con el fin de observar las reacciones del tórax con esfuerzos similares cuando se realiza una RCP. Hemos encontrado una región alternativa donde se pueden realizar el procedimiento y hemos evaluados otras regiones donde el riesgo de lesión aumenta de forma signficativa. Utilizando el método de los elementos finitos, se realizan excelentes aproximaciones en el área de biomecánica y biomedicina.


Cardiopulmonary resuscitation (CPR) is an emergency procedure that aims to save the lives of people when they have stopped breathing or the heart does not beat, performed by health professionals or various agents. Since the 1960s, chest compressions have been the cornerstone of CPR, saving millions of lives. Advances in computing capabilities on computers have made it possible for many scientific studies to be performed without the need for invasive, on-site procedures. In this study, we performed simulations using the CODE ASTER software, in order to observe the reactions of the thorax with similar efforts when performing CPR. We have found an alternative region where the procedure can be performed and we have evaluated other regions where the risk of injury is significantly increased. Using the finite element method, excellent approximations are made in the area of biomechanics and biomedicine

Keywords

RCP; ELEMENTS FINITS; torax; Elementos finitos; CPR; Finite elements; Thorax

Subjects

37 - Education; 378 - Higher education. Universities. Academic study; 51 - Mathematics; 611 - Anatomy. Human and comparative anatomy

Knowledge Area

Enginyeria i arquitectura

Documents

This document contains embargoed files until 2024-05-22

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)