El cadirat coral a Catalunya i Mallorca fins a 1399. Anatomia, tecnologia i història

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
dc.contributor.author
Roonthiva, Voravit
dc.date.accessioned
2024-01-29T12:45:58Z
dc.date.issued
2023-11-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689905
dc.description.abstract
Malgrat que la història moderna i contemporània no ha estat favorable al cadirat coral medieval, a Catalunya i a Mallorca es conserva, in situ o dispersos, una sèrie de conjunts i fragments del segle XIV que avui conforma un grup morfològicament coherent i un dels més antics de la península. El present treball és un estudi sobre ells incidint en les qüestions tècniques, constructives i morfològiques d’aquest moble tan característic al servei de la litúrgia. La investigació de camp amb l’anàlisi de les restes materials i l’oportuna i necessària revisió de les corresponents fonts, permeten definir, per primera vegada en la historiografia, la correspondència de la nomenclatura dels textos amb les parts anatòmiques de les diverses tipologies de cadira coral proposades, així com de les seves parts constitutives. D’altra banda, el posterior estudi comparatiu a través del catàleg de cadirats medievals catalans més complets fins a la data, facilita establir vinculacions entre ells i també amb altres conjunts contemporanis d’altres territoris.
ca
dc.description.abstract
A pesar de que la historia moderna y contemporánea no ha sido favorable a la sillería coral, en Catalunya y en Mallorca se conserva, in situ o dispersos, una serie de conjuntos y fragmentos del siglo XIV que hoy conforman uno grupo morfológicamente coherentes y uno de los más antiguos de la península. El presente trabajo es un estudio de los mismos, incidiendo en las cuestiones técnicas, constructivas y morfológicas de este mueble tan característico al servicio de la liturgia. La investigación de campo como el análisis de los restos materiales y la oportuna y necesaria revisión de las correspondientes fuentes, permiten definir, por primera vez en la historiografía, la correspondencia de la nomenclatura de los textos con les partes anatómicas de les diferentes tipologías de silla coral aquí propuestas por primera vez y de sus partes constitutivas. Por otro lado, el posterior estudio comparativo gracias al catálogo de sillerías medievales catalanes más completo hasta la fecha, facilita establecer vinculaciones entre ellas, así como con otros conjuntos contemporáneos.
ca
dc.description.abstract
Although modern and contemporary history has not been favorable to the medieval choir stall, in Catalonia and Mallorca a number of sets and fragments of the 14th-century are preserved in situ or dispersed, which today make up one of the oldest groups in the Iberian Peninsula. This work is a study of them, focusing on the technical, constructive and morphological questions of this characteristic liturgical-purpose furniture. Field research with the analysis of the material remains and the necessary revision of the written sources allow us to define, for the first time in historiography, the correspondence of the nomenclature of texts with the anatomical parts of the various choir stalls typologies and their constituent parts. On the other hand, the subsequent comparative study thanks to the most complete catalog of Catalan medieval choir stalls to date, makes it easier to establish links between them and also with other contemporary ensembles.
ca
dc.format.extent
1152 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cadirat
ca
dc.subject
Moble
ca
dc.subject
Medieval
ca
dc.subject
Sillería
ca
dc.subject
Mueble
ca
dc.subject
Medieval
ca
dc.subject
Choir stall
ca
dc.subject
Furniture
ca
dc.subject
Medieval
ca
dc.subject.other
Arts i humanitats
ca
dc.title
El cadirat coral a Catalunya i Mallorca fins a 1399. Anatomia, tecnologia i història
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
ca
dc.subject.udc
69
ca
dc.subject.udc
73
ca
dc.subject.udc
9
ca
dc.contributor.authoremail
voravit@conservadors-restauradors.com
ca
dc.contributor.director
Buttà, Licia
dc.embargo.terms
24 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-11-16T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documents

This document contains embargoed files until 2025-11-16

This item appears in the following Collection(s)