Estudio de las competencias emprendedoras adquiridas a través de la formación universitaria en el Grado de Enfermería

Author

Muñoz Gimeno, Mercè

Director

Arco Bravo, Isabel del

Fuentes Agustí, Marta

Date of defense

2023-11-13

Pages

344 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

La formació en emprenedoria s'ha convertit en una disciplina d'aprenentatge i s'ha incorporat a diferents plans docents de les universitats. El desenvolupament d'emprenedors des de les aules és molt important, però la realitat d’aquesta tipologia de formació des de la Universitat i especialment a la carrera d'Infermeria encara és poc visible. L'objectiu d’aquest estudi és identificar les competències dels estudiants universitaris de quart curs, de Grau d'infermeria, a les Escoles Universitàries Gimbernat abans i després de cursar l'assignatura “Innovació i Emprenedoria en Infermeria” i així mateix determinar la transferència d'aquestes competències al seu àmbit laboral en un període entre 2 i 6 anys des que van rebre aquesta formació. La metodologia de l’estudi és mixta i amb triangulació de les dades. La població d'estudi la componen dos grups, a la part quantitativa pels estudiants de quart curs matriculats a l'assignatura d'innovació i emprenedoria en infermeria” i la qualitativa per egressats d'entre 2 i 6 anys des que van fer aquesta formació. Per a la recollida de dades quantitatives es va utilitzar l'instrument IME.Cat fent un pre i post test de la intervenció formativa per la part qualitativa es van constituir dos grups focals Els resultats són evidències molt sòlides per poder afirmar que la formació en emprenedoria millora en tots els aspectes les dimensions que hem avaluat quant a la identificació de competències dels estudiants. Es pot assegurar que la intervenció formativa té aplicabilitat de les competències emprenedores a la pràctica professional dels egressats. Concloem que l'emprenedoria s'ha de fomentar des dels plans d'estudi de les Universitats d'infermeria, tenint en compte la necessitat de disposar de més temps en realització de projectes deguts a la inexperiència dels estudiants i al poc coneixement en aspectes financers. L'emprenedoria s'ha de fomentar des dels plans d'estudi de les Universitats d'infermeria, tenint en compte la importància d'iniciar-se des de les bases i al llarg de la carrera, ja que produeix un canvi de visió professional, és fonamental pel canvi en futures generacions de professionals.


La formación en emprendimiento se ha convertido en una disciplina de aprendizaje y se ha incorporado a diferentes planes docentes de las Universidades. El desarrollo de emprendedores desde las aulas es muy importante pero la realidad de la formación en emprendimiento desde la Universidad y, especialmente en la carrera de Enfermería, todavía es poco visible. El objetivo de este estudio es identificar las competencias de los estudiantes universitarios de cuarto curso del Grado de Enfermería, en las Escuelas Universitarias Gimbernat antes y después de cursar la asignatura “Innovación y emprendimiento en Enfermería”; asimismo determinar la transferencia de estas competencias a su ámbito laboral en un periodo entre 2 y 6 años desde que recibieron esta formación. La metodología del estudio es mixta y con triangulación de los datos. La población de estudio la componen dos grupos, en la parte cuantitativa por los estudiantes de cuarto curso matriculados en la asignatura de “Innovación y Emprendimiento en Enfermería” y la cualitativa por egresados entre 2 y 6 años desde que realizaron esta formación. Para la recogida de datos cuantitativos se utilizó el instrumento IME.Cat realizando un pre y post test de la intervención formativa y para la parte cualitativa se constituyeron dos grupos focales. Los resultados son evidencias muy sólidas para poder que la formación en emprendimiento mejora en todos los aspectos las dimensiones que hemos evaluado en cuanto a la identificación de competencias de los estudiantes. Se puede asegurar que la intervención formativa tiene aplicabilidad en las competencias emprendedoras en la práctica profesional de los egresados. Concluimos que el emprendimiento se ha de fomentar desde los planes de estudio de las Universidades de enfermería, teniendo en cuenta la necesidad de disponer de más tiempo en realización de proyectos debido a la inexperiencia de los estudiantes y al poco conocimiento en aspectos financieros. Teniendo en cuenta la importancia de iniciarse desde las bases y a lo largo de la carrera, el emprendimiento se ha de fomentar desde los planes de estudio de las Universidades de enfermería pues produce un cambio de visión profesional, fundamental para la transformación en futuras generaciones de profesionales.


Entrepreneurship training has become a learning discipline and has been incorporated into different teaching plans at universities. The development of entrepreneurs from the classroom is very important, but the reality of entrepreneurship training from the University and especially in the nursing career is still little visible. The objective of the study is to identify the competencies of fourth-year university students, Nursing Degree, at the Gimbernat University School before and after teaching the subject "Innovation and Entrepreneurship in Nursing" and the transfer of these competencies to the graduates between 2 and 6 years old who received this training at the same University, in their workplace. The study methodology is mixed and with data triangulation. The study population is made up of two groups, in the quantitative part by fourth-year students enrolled in the subject "innovation and entrepreneurship in nursing" and the qualitative part by graduates between 2 and 6 years of age who completed said training. For the collection of quantitative data, the IME.Cat instrument was used, carrying out a pre- and post-test of the training intervention and in the qualitative part, two focus groups were formed. The results are very solid evidence to be able to affirm that training in entrepreneurship improves in all aspects the dimensions that we have evaluated in terms of the identification of student competencies. It can be affirmed that the training intervention has applicability of entrepreneurial skills in the professional practice of graduates. We conclude that entrepreneurship must be promoted from the curricula of Nursing Universities, taking into account the need to have more time to carry out projects due to the inexperience of the students and little knowledge in financial aspects. Entrepreneurship must be promoted from the study plans of Nursing Universities, taking into account the importance of starting from the bases and throughout the career, since it produces a change of professional vision, this being essential for change in future generations of professionals.

Keywords

Emprenedoria; Competencies; Infermeria; Emprendimiento; Competencias; Enfermeria; Entrepreneurship; Skills; Nursing

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tmmg1de1.pdf

4.536Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)