Acontecimiento y ciudad. Cuando lo extraordinario transforma lo ordinario. Las fiestas de la Mercè y Barcelona

Author

Sala Giralt, Anna

Director

Jover Fontanals, Cristina

Date of defense

2024-01-18

Pages

343 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Projectes Arquitectònics

Doctorate programs

DOCTORAT EN PROJECTES ARQUITECTÒNICS (Pla 2012)

Abstract

(English) The object of study of this investigation is centred on the potential that extraordinary events of the city have as a project design tool. We refer to instances in which the city is transformed into a laboratory for experimentation of strategies that offer different ways of perceiving and experiencing it. The proposal is based on observing these non-ordinary situations from an architectural and purposeful approach; the moments in which behaviours and rules are put on hold to give way to unique urban conditions, creating a latent space for the spontaneous, the unexpected, or the unprogrammed. In such scenarios, the capacities and qualities typically associated with a space and its use can be pushed to the extreme, with the extreme itself seen as an opportunity to unveil new possibilities. Places of manifestation lead to a new understanding that incites different ways of moving, instigating an architectural sensibilization through the experience of the extravagant. This thesis is grounded in specificity, focusing on concrete situations that unfolded in a particular time and space, approaching them with a non-dogmatic lens.


(Català) L'objecte d'estudi d'aquesta investigació es centra en el potencial que tenen els esdeveniments extraordinaris a la ciutat com a eina de projecte. Parlem de situacions en què la ciutat es transforma en laboratori per experimentar estratègies que canvien les maneres de percebre-la i utilitzar-la o de ser viscuda de manera diferent. Es proposa observar aquestes situacions no ordinàries des d'una mirada arquitectònica i propositiva; els moments en què les conductes i les normatives es posen en pausa per donar lloc a condicions urbanes diferents, creant un espai latent per a allò espontani, allò inesperat o des programat. En aquestes situacions es poden portar al límit capacitats i qualitats aparentment evidents de l'espai i del seu ús, valorant allò extrem com a oportunitat per mostrar noves possibilitats a ser revelades. Llocs de manifestació per fer aflorar entendiments i maneres de moure's diferents, provocant una sensibilització arquitectònica a través d'experimentar allò extravagant. Aquesta tesi parla des d’allò concret, des de situacions específiques esdevingudes en un espai i temps determinats, sobre les quals es posa una mirada projectual no dogmàtica.


(Español) El objeto de estudio de esta investigación se centra en el potencial que tienen los acontecimientos extraordinarios en la ciudad como herramienta de proyecto. Hablamos de situaciones en las que la ciudad se transforma en laboratorio para la experimentación de estrategias que cambian los modos de percibirla y utilizarla o de ser vivida de forma distinta. Se propone observar estas situaciones no ordinarias desde una mirada arquitectónica y propositiva; los momentos en los que las conductas y las normativas se ponen en pausa para dar lugar a condiciones urbanas únicas/distintas, creando un espacio latente para lo espontáneo, lo inesperado o desprogramado. En estas situaciones se pueden llevar al límite capacidades y cualidades aparentemente evidentes del espacio y de su uso, valorando lo extremo como oportunidad para mostrar nuevas posibilidades a ser reveladas. Lugares de manifestación para hacer aflorar entendimientos y modos de moverse distintos, provocando una sensibilización arquitectónica a través de experimentar lo extravagante. Esta tesis habla desde lo concreto, desde situaciones específicas acontecidas en un espacio y tiempo determinados, sobre las que se posa una mirada proyectual no dogmática.

Subjects

72 - Architecture; 71 - Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, gardens

Knowledge Area

Àrees temàtiques de la UPC::Arquitectura; Àrees temàtiques de la UPC::Urbanisme

Note

Tesi amb menció de Doctorat Internacional

Documents

TASG1de3.pdf

71.17Mb

TASG2de3.pdf

150.7Mb

TASG3de3.pdf

173.4Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)