Estrategias de mejora de sostenibilidad en granjas de vacas de leche altamente productoras

Author

Palacín-Chauri, Roger J.

Director

García Ispierto, Irina

Date of defense

2024-03-20

Pages

118 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Abstract

La situació crítica a la que es troba el sector del vacú de llet en aquest país provoca la necessitat de millorar-ne la sostenibilitat. Així doncs, l’objectiu principal d’aquesta tesi va ser contribuir en la millora de la sostenibilitat de les granges intensives de vaques lleteres altament productores a través del maneig reproductiu. La investigació inclosa en aquesta tesi es divideix en quatre estudis. En el primer estudi es va analitzar la possibilitat de la doble ovulació en vaques amb un fol·licle de mida ovulatòria (10 mm o més) i un fol·licle menor de 10 mm a l’estre. Els resultats van ser que el fol·licle de menor mida té la capacitat d’ovulació sol o amb el fol·licle dominant, podent donar lloc a una gestació simple o gemel·lar. Això indica que un fol·licle de mida de desviació pot ovular en presència d’un fol·licle de mida ovulatòria. El segon estudi es va centrar en avaluar la possible incidència dels freemartins en la gestació i naixement de vedelles després d’una reducció gemel·lar a dia 28-44 de gestació. Els resultats van indicar que no hi havia efecte del mascle bessó en el normal desenvolupament de les gònades i el tracte genital de la femella bessona durant el període embrionari tardà després d’una reducció gemel·lar. L’objectiu del tercer estudi va ser determinar si la transferència d’un embrió congelat produït in vitro pot prevenir la gestació gemel·lar sense reduir la fertilitat. El resultat va ser que la transferència de l’embrió congelat evita la gestació gemel·lar sense afectar negativament a la fertilitat de la vaca. Finalment, en el quart estudi es va identificar els factors que afecten a la mida i posició uterina a 30-36 dies postpart. La troballa més significativa va ser que el sexe del vedell és determinant per a la mida i posició uterina de la vaca.


La situación crítica a la que se encuentra el sector del vacuno de leche en este país provoca la necesidad de mejorar su sostenibilidad. Así pues, el objetivo principal de esta tesis fue contribuir en la mejora de la sostenibilidad de las granjas intensivas de vacas lecheras altamente productoras mediante el manejo reproductivo. La investigación incluida en esta tesis se divide en cuatro estudios. En el primer estudio se analizó la posibilidad de la doble ovulación en vacas con un folículo de tamaño ovulatorio (10 mm o más) y un folículo menor de 10mm al estro. Los resultados fueron que el folículo de menor tamaño tiene la capacidad de ovulación solo o con el folículo dominante, pudiendo dar a lugar a una gestación simple o gemelar. Esto indica que un folículo de tamaño de desviación puede ovular en presencia de un folículo de tamaño ovulatorio. El segundo estudio se centró en avaluar la posible incidencia de los freemartins en la gestación y nacimiento de terneras después de una reducción de gemelos a día 28-44 de gestación. Los resultados indicaron que no había efecto del macho gemelo en el normal desarrollo de las gónadas y el tracto genital de la hembra gemelo durante el periodo embrionario tardío después de una reducción gemelar. El objetivo del tercer estudio fue determinar si la transferencia de un embrión congelado producido in vitro puede prevenir la gestación gemelar sin reducir la fertilidad. El resultado fue que la transferencia de dicho embrión previene la gestación gemelar sin afectar negativamente a la fertilidad de la vaca. Finalmente, en el cuarto estudio se identificó los factores que afectan al tamaño y posición uterina a 30-36 días postparto. El hallazgo más significativo fue que el sexo del ternero es determinante para el tamaño y posición uterina de la vaca.


The critical situation of the dairy cattle sector in this country causes the need to improve its sustainability. Thus, the main objective of this thesis was to contribute to improving the sustainability of intensive farms of highly productive dairy cows through reproductive management. The research included in this thesis is divided into four studies. In the first study, the possibility of double ovulation was analysed in cows with an ovulatory size follicle (10 mm or more) and a follicle smaller than 10 mm at estrus. The results were that the smaller follicle has the capacity to ovulate alone or with the dominant follicle and can give rise to a single or twin pregnancy. This indicates that a follicle of deviation size may ovulate in the presence of a follicle of ovulatory size. The second study focused on evaluating the possible incidence of freemartins on the gestation and birth of calves after a twin reduction at day 28-44 of gestation. The results indicated that there was no effect of the male twin on the normal development of the gonads and genital tract of the female co-twin during the late embryonic period after twin reduction. The objective of the third study was to determine whether the transfer of a single frozen-thawed in vitro-produced embryo could prevent twin pregnancy without reducing the fertility of a cow. The result was that the IVP embryo transfer prevented twin pregnancy with no affects on the fertility of the cow. Finally, in the fourth study, the that affect uterine size and position at 30-36 days postpartum were identified. The most relevant finding was that the sex of the calf is a determining factor for the size and uterine position of the cow.

Keywords

Sostenibilitat reproductiva; Dobles gestacions; Vaques de llet; Sostenibilidad reproductiva; Dobles gestaciones; Vacas de leche; Reproductive sustainability; Twins; Dairy cows

Subjects

619 - Veterinary science

Knowledge Area

Producció Animal

Documents

Trpc1de1.pdf

1.021Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)