Desarrollo de nuevas formulaciones para su aplicación en el sector de la cosmética

Author

Donoso Heras, Rubén

Director

Reina Lozano, José Antonio

Giamberini, Marta,

Date of defense

2018-09-21

Pages

284 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Química

Abstract

L'ús de resines acríliques ha despertat en les últimes dècades un interès creixent en el camp de la indústria cosmètica. Concretament, aquestes resines estan compostes per polímers, oligòmers, monòmers i pigments inorgànics i orgànics, a més dels iniciadors de la polimerització (tèrmics o fotoquímics, segons el procés de curat que exhibeixi cada material). En aquesta tesi s'han investigat i desenvolupat diferents formulacions amb propietats millorades, la composició de la qual es basa en barreges de compostos acrílics per a la seva aplicació en el sector de la cosmètica decorativa. Per preparar els materials finals, s'ha realitzat una sèrie d'estudis basats principalment en el curat tèrmic i fotoquímic de barreges de monòmers i polímers acrílics, obtenint així materials termostables amb unes propietats termomecàniques ben definides que van ser caracteritzades. La tesi s'ha dividit en cinc capítols que, excloent la introducció i les tècniques d'anàlisi, corresponen a objectius concrets que mostren les diferents proves experimentals realitzades i l'anàlisi dels seus resultats. El tercer capítol correspon a la preparació de materials termostables a partir de dos components (una pols i un altre líquid), seguint un procés de polimerització tèrmica. L'objectiu principal en aquesta part del treball va ser el desenvolupament de formulacions líquides que exhibeixin un procés de curat més lent, per així millorar l'aplicabilitat del material final. Els capítols quart i cinquè corresponen al desenvolupament de gels de curat UV, seguint per tant un procés de polimerització fotoquímica en ambdós sistemes. L'objectiu principal en aquesta part del treball va ser el desenvolupament de gels amb una viscositat adequada per a la seva aplicació, a més que el material final presentés una duresa i durabilitat idònies.


El uso de resinas acrílicas ha despertado en las últimas décadas un interés creciente en el campo de la industria cosmética. Concretamente, estas resinas están compuestas por polímeros, oligómeros, monómeros y pigmentos inorgánicos y orgánicos, además de los iniciadores de la polimerización (térmicos o fotoquímicos, según el proceso de curado que exhiba cada material). En esta tesis se han investigado y desarrollado diferentes formulaciones con propiedades mejoradas cuya composición está basada en mezclas de compuestos acrílicos, para su aplicación en el sector de la cosmética decorativa. Para preparar los materiales finales, se ha realizado una serie de estudios basados principalmente en el curado térmico y fotoquímico de mezclas de monómeros y polímeros acrílicos, obteniendo así materiales termoestables con unas propiedades termo-mecánicas bien definidas que fueron caracterizadas. La tesis se ha dividido en cinco capítulos que, excluyendo la introducción y las técnicas de análisis, corresponden a objetivos concretos que muestran las diferentes pruebas experimentales realizadas y el análisis de sus resultados. El tercer capítulo corresponde a la preparación de materiales termoestables a partir de dos componentes (uno polvo y otro líquido), siguiendo un proceso de polimerización térmica. El objetivo principal en esta parte del trabajo fue el desarrollo de formulaciones líquidas que exhibieran un proceso de curado más lento, para así mejorar la aplicabilidad del material final. Los capítulos cuarto y quinto corresponden al desarrollo de geles de curado UV, siguiendo por lo tanto un proceso de polimerización fotoquímica en ambos sistemas. El objetivo principal en esta parte del trabajo fue el desarrollo de geles con una viscosidad adecuada para su aplicación, además de que el material final presentara una dureza y durabilidad idóneas.


The use of acrylic resins has been increased in the last decades the interest in the field of the cosmetics industry. These resins are composed of polymers, oligomers, monomers, inorganic and organic pigments and polymerization initiators (thermal or photochemical, according to the curing process of each material). In this thesis, different formulations based on mixtures of acrylic compounds were investigated and developed for getting materials with enhanced properties for their application in decorative cosmetics. To prepare final materials, several experiments were carried out for studying the thermal and photochemical curing process of each formulation. Thermomechanical properties of each thermoset material were evaluated for getting final materials with convenient properties. The thesis has been divided into five chapters that, with the exception of introduction and analysis techniques, are related to specific objectives that show the different experimental tests and the analysis of their results. Chapter third corresponds to the preparation of thermosetting materials from two components (one powder and other liquid), with a thermal curing process. The main objective in this part of the work was the development of liquid formulations with a slower curing process, in order to improve the workability of the final material. Chapters fouth and fifth correspond to the preparation of UV gels with a photochemical curing process for both systems. The main objective in this part of the work was the development of gels with an appropiate viscosity for their application, and also for getting final materials with excellent properties of hardness and durability.

Keywords

Cosmètica; Polimers; Acrílics; Cosmética; Polímeros; Acrílicos; Cosmetics; Polymers; Acrylics

Subjects

54 - Chemistry. Crystallography. Mineralogy

Knowledge Area

Ciéncias

Documents

TESI.pdf

3.398Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)