Estudio de las resistencias a los fármacos y los mecanismos moleculares más frecuentes en Mycobacterium tuberculosis complex en España

Author

Pérez Risco, Daniel

Director

Alcaide Fernández de la Vega, Fernando

Date of defense

2021-05-03

Pages

284 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Patologia i Terapèutica Experimental

Abstract

[spa] En España, existe una monitorización insuficiente de la tuberculosis, no incluyendo en la declaración obligatoria la notificación de algunos datos relevantes del paciente y de laboratorio. Esta infra-notificación afecta, de forma relevante, a gran parte de los datos de sensibilidad a los fármacos contra la tuberculosis. De este modo, muchos de los datos existentes proceden de estudios puntuales más o menos representativos a nivel geográfico y/o temporal. Por ello los objetivos de esta tesis son: 1) conocer en la actualidad la resistencia a los fármacos antituberculosos en múltiples áreas geográficas de España, además de analizar los mecanismos moleculares relacionados con la misma y determinar qué factores clínico-epidemiológicos pueden estar asociados a la resistencia (Estudio REMOTUBES; 2016-2018); 2) conocer y analizar cómo ha evolucionado la resistencia a los fármacos antituberculosos en España en la última década (2006-2016), y determinar qué factores clínico-epidemiológicos pueden estar implicados en la resistencia a la tuberculosis en el país; 3) evaluar la eficacia de un sistema de PCR a tiempo real ultrasensible para la detección de M. tuberculosis complex y su multirresistencia; y 4) evaluar el rendimiento diagnóstico del sistema molecular Anyplex II MTB/MDR/XDR para la detección rápida de las resistencias a los fármacos antituberculosos más importantes en M. tuberculosis complex.


[cat] A Espanya, existeix un monitoratge insuficient de la tuberculosi, no incloent en la declaració obligatòria la notificació d'algunes dades rellevants del pacient i de laboratori. Aquesta infra-notificació afecta, de manera rellevant, a gran part de les dades de sensibilitat als fàrmacs contra la tuberculosi. D'aquesta manera, moltes de les dades existents procedeixen d'estudis puntuals més o menys representatius en l'àmbit geogràfic i/o temporal. Per això els objectius d'aquesta tesi són: 1) conèixer en l'actualitat la resistència als fàrmacs antituberculosos en múltiples àrees geogràfiques d'Espanya, a més d'analitzar els mecanismes moleculars relacionats amb la mateixa i determinar quins factors clínic-epidemiològics poden estar associats a la resistència (Estudi REMOTUBES; 2016-2018); 2) conèixer i analitzar com ha evolucionat la resistència als fàrmacs antituberculosos a Espanya en l'última dècada (2006-2016), i determinar quins factors clínic-epidemiològics poden estar implicats en la resistència a la tuberculosi al país; 3) avaluar l'eficàcia d'un sistema de PCR a temps real ultrasensible per a la detecció de M. tuberculosis complex i la seva multiresistència; i 4) avaluar el rendiment diagnòstic del sistema molecular Anyplex II MTB/MDR/XDR per a la detecció ràpida de les resistències als fàrmacs antituberculosos més importants en M. tuberculosis complex.


[eng] In Spain, there is insufficient monitoring of tuberculosis, as some relevant patient and laboratory data are not included in the obligatory declaration. This under-reporting affects, in a relevant way, a large part of the data on sensitivity to anti-TB drugs. Thus, many of the existing data come from more or less geographically and/or temporally representative studies. Therefore, the objectives of this thesis are: 1) to currently know the resistance to antituberculosis drugs in multiple geographical areas of Spain, as well as to analyze the molecular mechanisms related to it and to determine which clinical-epidemiological factors may be associated with resistance (REMOTUBES study; 2016-2018); 2) to know and analyze how antituberculosis drug resistance has evolved in Spain in the last decade (2006-2016), and to determine which clinical-epidemiological factors may be involved in tuberculosis resistance in the country; 3) to evaluate the efficacy of an ultrasensitive real-time PCR system for the detection of M. tuberculosis complex and its multidrug resistance; and 4) to evaluate the diagnostic performance of the Anyplex II MTB/MDR/XDR molecular system for rapid detection of resistance to the most important antituberculosis drugs in M. tuberculosis complex.

Keywords

Tuberculosi; Tuberculosis; Mycobacterium tuberculosis; Resistència als medicaments; Resistencia a los medicamentos; Drug resistance

Subjects

616.2 - Pathology of the respiratory system. Complaints of the respiratory organs

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Note

Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional

Documents

DPR_TESIS.pdf

4.810Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)