Estudio de las resistencias a los fármacos y los mecanismos moleculares más frecuentes en Mycobacterium tuberculosis complex en España

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Patologia i Terapèutica Experimental
dc.contributor.author
Pérez Risco, Daniel
dc.date.accessioned
2023-11-24T11:38:00Z
dc.date.available
2023-11-24T11:38:00Z
dc.date.issued
2021-05-03
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689428
dc.description
Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional
ca
dc.description.abstract
[spa] En España, existe una monitorización insuficiente de la tuberculosis, no incluyendo en la declaración obligatoria la notificación de algunos datos relevantes del paciente y de laboratorio. Esta infra-notificación afecta, de forma relevante, a gran parte de los datos de sensibilidad a los fármacos contra la tuberculosis. De este modo, muchos de los datos existentes proceden de estudios puntuales más o menos representativos a nivel geográfico y/o temporal. Por ello los objetivos de esta tesis son: 1) conocer en la actualidad la resistencia a los fármacos antituberculosos en múltiples áreas geográficas de España, además de analizar los mecanismos moleculares relacionados con la misma y determinar qué factores clínico-epidemiológicos pueden estar asociados a la resistencia (Estudio REMOTUBES; 2016-2018); 2) conocer y analizar cómo ha evolucionado la resistencia a los fármacos antituberculosos en España en la última década (2006-2016), y determinar qué factores clínico-epidemiológicos pueden estar implicados en la resistencia a la tuberculosis en el país; 3) evaluar la eficacia de un sistema de PCR a tiempo real ultrasensible para la detección de M. tuberculosis complex y su multirresistencia; y 4) evaluar el rendimiento diagnóstico del sistema molecular Anyplex II MTB/MDR/XDR para la detección rápida de las resistencias a los fármacos antituberculosos más importantes en M. tuberculosis complex.
ca
dc.description.abstract
[cat] A Espanya, existeix un monitoratge insuficient de la tuberculosi, no incloent en la declaració obligatòria la notificació d'algunes dades rellevants del pacient i de laboratori. Aquesta infra-notificació afecta, de manera rellevant, a gran part de les dades de sensibilitat als fàrmacs contra la tuberculosi. D'aquesta manera, moltes de les dades existents procedeixen d'estudis puntuals més o menys representatius en l'àmbit geogràfic i/o temporal. Per això els objectius d'aquesta tesi són: 1) conèixer en l'actualitat la resistència als fàrmacs antituberculosos en múltiples àrees geogràfiques d'Espanya, a més d'analitzar els mecanismes moleculars relacionats amb la mateixa i determinar quins factors clínic-epidemiològics poden estar associats a la resistència (Estudi REMOTUBES; 2016-2018); 2) conèixer i analitzar com ha evolucionat la resistència als fàrmacs antituberculosos a Espanya en l'última dècada (2006-2016), i determinar quins factors clínic-epidemiològics poden estar implicats en la resistència a la tuberculosi al país; 3) avaluar l'eficàcia d'un sistema de PCR a temps real ultrasensible per a la detecció de M. tuberculosis complex i la seva multiresistència; i 4) avaluar el rendiment diagnòstic del sistema molecular Anyplex II MTB/MDR/XDR per a la detecció ràpida de les resistències als fàrmacs antituberculosos més importants en M. tuberculosis complex.
ca
dc.description.abstract
[eng] In Spain, there is insufficient monitoring of tuberculosis, as some relevant patient and laboratory data are not included in the obligatory declaration. This under-reporting affects, in a relevant way, a large part of the data on sensitivity to anti-TB drugs. Thus, many of the existing data come from more or less geographically and/or temporally representative studies. Therefore, the objectives of this thesis are: 1) to currently know the resistance to antituberculosis drugs in multiple geographical areas of Spain, as well as to analyze the molecular mechanisms related to it and to determine which clinical-epidemiological factors may be associated with resistance (REMOTUBES study; 2016-2018); 2) to know and analyze how antituberculosis drug resistance has evolved in Spain in the last decade (2006-2016), and to determine which clinical-epidemiological factors may be involved in tuberculosis resistance in the country; 3) to evaluate the efficacy of an ultrasensitive real-time PCR system for the detection of M. tuberculosis complex and its multidrug resistance; and 4) to evaluate the diagnostic performance of the Anyplex II MTB/MDR/XDR molecular system for rapid detection of resistance to the most important antituberculosis drugs in M. tuberculosis complex.
ca
dc.format.extent
284 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Tuberculosi
ca
dc.subject
Tuberculosis
ca
dc.subject
Mycobacterium tuberculosis
ca
dc.subject
Resistència als medicaments
ca
dc.subject
Resistencia a los medicamentos
ca
dc.subject
Drug resistance
ca
dc.subject.other
Ciències de la Salut
ca
dc.title
Estudio de las resistencias a los fármacos y los mecanismos moleculares más frecuentes en Mycobacterium tuberculosis complex en España
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.2
ca
dc.contributor.director
Alcaide Fernández de la Vega, Fernando
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

DPR_TESIS.pdf

4.810Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)