Domestication of international conflicts in Ukrainian TV coverage: overlapping between political and media discourses

Author

Taradai, Daria

Director

Fedсhenko, Yevhen

Luzón Fernández, Virginia

Date of defense

2012-11-30

ISBN

9788449037139

Legal Deposit

B-18198-2013

Pages

257 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat

Abstract

Aquesta investigació se centra en el procés de construcció de l'actualitat internacional, en particular, en el procés de la seva domesticació. El concepte de domesticació de la notícia es basa en el supòsit de que el públic està més interessat en les notícies rellevants que té totes les connexions (o ancoratges) amb el país d'emissió. Els periodistes poden prendre com indicadors per a la domesticació notícies del discurs polític sobre un tema, de manera que els mitjans de comunicació i els discursos polítics es poden solapar. Com a resultat, notícies poden arribar a ser portaveus de la propaganda política, i poden estar reflectint la ideologia dominant, o servir a la promoció de les idees polítiques compartides o recolzades pels propietaris dels mitjans de comunicació. Aquesta investigació es dedica a l'estudi de la domesticació de la cobertura televisiva dels conflictes internacionals a Ucraïna. La cobertura de la guerra a Ossètia del Sud 2008 va ser triat com objecte d’estudi per a la investigació, tenint en compte el ressò que aquesta guerra va causar entre els polítics ucraïnesos i periodistes a causa de la participació de Rússia i Geòrgia. Tots dos països estan estretament relacionats amb Ucraïna no només a través de la cooperació, sinó també a través de la història comuna. La cobertura televisiva de la guerra de 2008 a Ossètia del Sud per tres principals canals ucraïnesos es va analitzar, així com els missatges publicats pels principals actors polítics a Ucraïna que defineixen o implementen la política de l'Estat estranger. Com a resultat, hem trobat solapaments entre els discursos polítics i mitjans de comunicació a Ucraïna, la qual cosa indica que els mitjans de comunicació i els polítics comparteixen alguns prejudicis comuns en matèria de política exterior i interior d'Ucraïna. Per exemple, acceptar com a normal la profunda divisió cultural i social a Ucraïna, o com tots dos concentren la seva atenció en aquells ucraïnesos que comparteixen els seus punts de vista que afirmen la posició oposada com anormal. Els mitjans de comunicació ucraïnesos tampoc cobreixen tot l'espectre de les posicions polítiques del Parlament elegit, ni proporcionen la paraula a les forces polítiques marginals. Alhora, els mitjans de comunicació ucraïnesos tendeixen a seguir l'agenda imposada per les autoritats. L'anàlisi de la cobertura també va demostrar que el factor de Rússia és un dels més importants en ambdós discursos polítics i mitjans de comunicació. La investigació també va mostrar que hi ha una tendència a utilitzar notícies domesticades com una substitució dels materials des del lloc d'aparició. Algunes de les tendències descobertes a la cobertura dels mitjans de comunicació són preocupants, ja que poden impedir que els mitjans de comunicació ucraïnesos compleixen amb el seu deure com a guardians de la democràcia, que és especialment important per a Ucraïna com per al país, que ara està en el procés de transició.


This research is focused on the process of construction of the international news, in particular, to the process of its domestication. The concept of news domestication is based on the assumption that the audience is more interested in the relevant news that has any connections (or anchors) to the country of broadcast. Journalists may take such cues for news domestication from the political discourse on topic; hence, media and political discourses may overlap. As a result, news may potentially become both the mouthpiece of political propaganda, and it may either reflect the dominant ideology, or serve to the promotion of the political views shared or supported by the owners of the media. This research is devoted to the study of domestication of the international conflicts’ TV coverage in Ukraine. The coverage of the 2008 South Ossetia war was chosen for the research, taking into account the resonance that this war caused among Ukrainian politicians and journalists due to the involvement of Russia and Georgia. Both countries are closely connected to Ukraine not only through the cooperation but also through the common history. TV coverage of the 2008 South Ossetia war by three leading Ukrainian channels was analyzed, as well as the messages published by key political actors in Ukraine that define or implement state foreign policy. As a result, overlaps between political and media discourses in Ukraine were discovered, which indicate that media and politicians share some common prejudices regarding foreign and domestic policy in Ukraine. For example, both accept as normal the deep cultural and social split in Ukraine, and both concentrate their attention on those Ukrainians that share their views claiming the opposite position as abnormal. Ukrainian media also do not cover the whole spectrum of the political positions of the elected Parliament, but instead provide floor to the marginal political forces. At the same time, Ukrainian media tend to follow the agenda imposed by the authorities. The analysis of the coverage also showed that the factor of Russia is one of the most important in both political and media discourses. The research also showed that there is a tendency to use domesticated news as a substitution of the materials from the site of occurrence. Some of the discovered tendencies in the media coverage are worrying, because they may prevent Ukrainian media from fulfilling their duty as watchdogs of democracy, which is especially important for Ukraine as for the country, which is now in the process of transition.

Keywords

Conflicts; Media discourse; Ukrainian Tv

Subjects

31 - Demography. Sociology. Statistics

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

dt1de1.pdf

1.091Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)