Intervenció multimodal d'higiene de mans. Impacte en el compliment, la colonització de les mans dels professionals i la infecció relacionada amb l’atenció sanitària

Author

Monistrol Ruano, Olga

Codirector

Calbo Sebastian, Esther

Escobar Bravo, Miguel Ángel

Date of defense

2013-06-14

Legal Deposit

L.958-2013

Pages

186 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Objectiu: Avaluar l’impacte d’una intervenció multimodal d’higiene de mans (HM) dels professionals de la salut en el compliment, la contaminació de les mans i la infecció relacionada amb l’atenció sanitària (IRAS) en els serveis de Medicina. Mètodes:Estudi d’intervenció amb mesures pre i post. Es va implementar una intervenció multimodal basada en la OMS. Es van comparar els resultats abans i després de la intervenció respecte: compliment higiene de mans, consum de preparats de base alcohòlica (PBA), percepcions i creences d’HM, densitat d’incidència de les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària (IRAS) i contaminació de les mans dels professionals. Resultats: El 98,4% dels professionals van assistir a les sessions grupals. El compliment d’HM va passar de 54,3% a 75,8% (p=0,005) i 75,8% un any després. Es van analitzar 85 qüestionaris aparellats identificant una millora en l’actitud d’intenció de compliment d’HM. La densitat d’incidència de les IRAS va passar de 6,93 a 6,96/1000 dies ingrés i la colonització per SARM nosocomial de 0,92 a 0,25/1000 dies ingrés (p=0,2). En el post es va reduir significativament el nombre d’unitats formadores de colònies de les mans i la presencia de factors de risc de contaminació. Conclusions: La intervenció multimodal ha aconseguit un canvi de comportament i paral•lelament s’ha reduït la contaminació de les mans del professionals durant la pràctica assistencial.


Objetivo:Evaluar el impacto de una intervención multimodal de higiene de manos (HM) dirigida a los profesionales de la salud en; el cumplimiento, la contaminación de las manos y la infección relacionada con la asistencia sanitaria (IRAS) en los servicios de Medicina. Método:Estudio de intervención con medidas pre y post. Se implementó una intervención multimodal basada en la OMS. Se compararon los resultados antes y después de la intervención respecto: cumplimiento de HM, consumo de preparados de base alcohólica (PBA), percepciones y creencias sobre la HM, densidad de incidencia de las infecciones relacionadas con la atención sanitaria (IRAS) y contaminación de las manos de los profesionales. Resultados: El 98,4% de los profesionales asistieron a las sesiones grupales. El cumplimiento de HM pasó del 54,3% al 75,8% (p=0,005) y 75,8% un año después. Se analizaron 85 cuestionarios emparejados identificando una mejora en la actitud de intención de cumplimiento de HM. La densidad de incidencia de las IRAS pasó de 6,93 a 6,96/1000 días ingreso y la colonización por SARM nosocomial de 0,92 a 0,25/1000 días ingreso (p=0,2). En el post se redujo significativamente el número de unidades formadoras de colonias de las manos y la presencia de factores de riesgo de contaminación. Conclusiones: La intervención multimodal ha conseguido un cambio de comportamiento y paralelamente se ha reducido la contaminación de las manos de los profesionales durante la práctica asistencial.


Objective: To evaluate the impact of a multimodal intervention on hand hygiene (HH) in HH compliance, HCW hand contamination and healthcare-associated infections (HAI) in internal medicine wards. Methods: A before-after intervention study was carried. We implemented a multimodal intervention based on the WHO recommendations. The results were compared before and after the intervention regarding: incidence density of healthcare associated infections (HAI), HH compliance, alcohol-based handrub consumption, perceptions and beliefs about HH and the HCWs hand contamination. Results: The 98,4% of the HCWs participated in the group sessions. HH compliance increased from 54.3% to 75.8% (p=0.005) and 75.8% a year later. We analyzed 85 paired questionnaires identifying an improvement in the HH compliance intention. The incidence density of HAIs was 6.93 and 6.96/1000 hospital-day in pre and post intervention periods and HA-MRSA was 0.92 and 0.25/1000 hospital-day (p=0.2). In the post significantly decreased the number of colony forming units of the hands and the presence of risk factors for hand contamination. Conclusions:The multimodal intervention has achieved a behavior change and in parallel a HCWs hand contamination has been reduced during routine care.

Keywords

Higiene de mans; Intervenció multimodal; Infecció relacionada amb l'atenció sanitària i contaminació de les mans; Higiene de manos; Intervención multimodal; Infección relacionada con la atención sanitária y contaminación de las manos; Hand hygiene; Multimodal strategies; Health-care-associated infection and hand contamination

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tomr1de1.pdf

5.250Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)