Modelo didáctico para el uso de comunidades virtuales en el proceso de enseñanza aprendizaje de la Disciplina Ingeniería y Gestión de Software en la Universidad de las Ciencias Informáticas

Author

Granda Dihigo, Ailec

Director

Salinas Ibáñez, Jesús

Date of defense

2013-11-13

Pages

324 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació

Abstract

La presente tesis doctoral apoya el desarrollo del proceso de enseñanza-aprendizaje de la Disciplina Ingeniería y Gestión de Software en la Universidad de las Ciencias Informáticas, mediante el diseño de un modelo didáctico que, sustentado en el uso de comunidades virtuales, tribute al desarrollo del trabajo en equipo en los estudiantes de dicha disciplina. Se desarrolló un procedimiento metodológico compuesto por un diagnóstico inicial para determinar la necesidad de potenciar el desarrollo de la Disciplina IGSW a través de la utilización de plataformas virtuales, y por la valoración de los usuarios de la comunidad, a partir de su grado de satisfacción e impacto logrado en la institución. La metodología propuesta para la estrategia didáctica y la comunidad desarrollada, se basó en el modelo de diseño instruccional ADDIE. El prototipo implementado garantiza el trabajo colaborativo y la gestión del conocimiento asociado a la Ingeniería de Software en la Universidad.


La present tesi doctoral recolça el desenvolupament del procés d´ensenyament-aprenentatge de la Disciplina Enginyeria i Gestió del Software a la Universitat de Ciències Informàtiques, mitjançant el disseny d'un model didàctic que, sustentat en l´ús de comunitats virtuals, contribueixi al desenvolupament del treball en equip dels estudiants d'aquesta disciplina. Es desenvolupà un procés metodològic compost per un diagnòstic inicial per determinar la necessitat de potenciar el desenvolupament de la Disciplina IGSW mitjançant la utilització de plataformes virtuals, i per la valoració dels usuaris de la comunitat, a partir del seu grau de satisfacció i l'impacte aconseguit a la intstitució. La metodologia proposada per l'estratègia didàctica i la comunitat desenvolupada, es basà en el model de disseny instruccional ADDIE. El prototip implementat garantitza el treball col•laboratiu i la gestió del coneixement associat a l'Enginyeria de Software a la Universitat.


This doctoral thesis paper supports the development of the teaching-learning process of the Subject Software Engineering and Management at the University of Informatics Sciences, through the design of a didactic model which, being supported by the use of virtual communities, could foster the development of team work among the students of that subject at this University. Developed a methodological procedure consisting of an initial diagnosis to determine the need to foster the development of the subject Software Engineering and Management through the use of virtual platforms, as well as the community users´ assessment from their degree of satisfaction and impact achieved in the institution. The methodology proposed for the didactic strategy and the community development was based on the instructional design model ADDIE. The implemented prototype provides key components to ensure collaborative work and knowledge management associated to the Software Engineering at the university.

Keywords

Tecnología Educativa, Modelo Didáctico, Estrategia Didáctica, Comunidad Virtual, Proceso de Enseñanza Aprendizaje, Disciplina Ingeniería y Gestión de Software; Tecnologia Educativa, Model Didàctic, Estrategia Didàctica, Comunitat Virtual, Procés d'Ensenyament Aprenentatge, Disciplina Enginyeria i Gestió de Software; Educational Technology, Didactic Model, Didactic Strategy, Virtual Community, Teaching-Learning Process, Subject Software Engineering and Management

Subjects

37 - Education; 371 - Education and teaching organization and management

Documents

tagd1de1.pdf

4.534Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)