Convergència de redaccions i ensenyament universitari del periodisme : el cas del taller Integrat a la Universitat Pompeu Fabra

Author

Da Rocha, Irene

Director

Alsius, Salvador

Date of defense

2014-07-08

Legal Deposit

B 23187-2014

Pages

481 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de doctorat en Comunicació

Abstract

La professió periodística afronta una època de canvis, experimentació i innovació. En el context actual, una de les principals dinàmiques dels mitjans és la convergència de redaccions. L'ensenyament del periodisme té davant seu el repte d'adaptar-hi el seu currículum, però, ¿s'està duent a terme, aquest ajustament? Aquesta recerca pretén definir un marc teòric per a la reflexió sobre el significat del concepte de convergència i la seva importància en la formació del periodista integrat. Analitzarem com s’estan introduint els conceptes d’integració de redaccions i convergència de mitjans en els plans docents dels Estudis de Periodisme a l'estat espanyol amb l'objectiu de determinar com s'ensenya la convergència de mitjans en la formació reglada universitària. També presentem l’estudi d’un cas concret: el Taller Integrat de Periodisme; una assignatura que es desenvolupa al voltant de quatre eixos: la convergència de redaccions, la simulació professional, el vincle entre la universitat i l’empresa i la internacionalització.


The journalistic profession is facing a time of change, experimentation and innovation. In today’s world, one of the principle driving forces behind these changes in the media is newsrooms convergence. Those involved in the teaching of journalism have to face the challenge of adapting its curriculum to these new dynamics. Are these readjustments being carried out? This research will construct a solid theoretical framework concerning the meaning of convergence and the training of a fully integrated journalist. In this thesis we analyse how this newsroom integration and media convergence is being taught within Journalism faculties in Spain. In addition a study case will be highlighted: the “Taller Integrat de Periodisme” from Pompeu Fabra University. A 24 ECTS subject that has been developed around four key axes: newsrooms’ convergence, professional simulation, the links between university and industry and internationalization.

Keywords

Periodisme; Convergència de mitjans; Integració de redaccions; Transmèdia; Ensenyament universitari; Construccionisme; Journalism; Media Convergence; Newsrooms Integration; Transmedia; Higher Education; Constructionism

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study

Documents

tidr.pdf

4.725Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)