Franquisme i associacionisme a la Catalunya rural: El Priorat 1939-1959

Author

Fortuño Bonet, Francesc

Director

Duch Plana, Montserrat

Date of defense

2016-12-20

Pages

552 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologies Romàniques

Abstract

La present investigació analitza l’evolució que va tenir l’associacionisme durant la dictadura franquista, concretament entre els anys del que es coneix com a Primer Franquisme (1939-1959). Per fer-ho s’ha escollit com a marc geogràfic la comarca del Priorat, un espai que serveix per concretar el nostre àmbit de treball al món rural, a més de tenir certes particularitats en la seva evolució general que la fan susceptible a ser treballada. Estudiar l’associacionisme durant aquell període ens permet, a part de veure les principals característiques de les entitats, fer un treball exhaustiu sobre com va ser l’establiment de la dictadura al món rural, sobretot en els aspectes que fan referència a la repressió i la instauració dels poders locals. Tot això és necessari per veure que l’evolució que tingueren les associacions estigué molt condicionada per les actituds de les autoritats, a més de mostrar la duresa de la repressió franquista en matèria associativa.


La presente investigación analiza la evolución que tuvo el asociacionismo durante la dictadura franquista, concretamente durante los años del llamado Primer Franquismo (1939-1959). Para hacerlo se ha escogido como marco geográfico la comarca del Priorat, un espacio que sirve para concretar nuestro ámbito de trabajo en el mundo rural y que además reúne ciertas particularidades en su evolución general que la hacen susceptible a ser trabajada. Estudiar el asociacionismo durante dicho período nos permite, aparte de ver las principales características de las entidades, hacer un trabajo exhaustivo acerca del establecimiento de la dictadura en el mundo rural, sobretodo en aspectos como la represión y la instauración de los poderes locales. Todo esto es necesario para ver que la evolución que tuvieron las asociaciones estuvo muy condicionada a las actitudes de las autoridades, además de mostrar la dureza de la represión franquista en materia asociativa.


This research analyzes the evolution that associativism had during the Franco dictatorship, specifically between what is known as the first Francoism (1939-1959). To do so, the Priorat region has been chosen as the geographical framework, this region serves to narrow our field of work in rural areas, it also has certain characteristics that make it susceptible to being studied. Studyig the associativism during this period allows us to see the main characteristics of the entities, as well as to do an extensive work on how was the dictatorship established in rural areas, especially in issues related to the repression and the establishment of local authorities. All this is necessary to see that the associations development was closely influenced by the attitudes of the authorities, in addition to showing the hardness of the Franco regime regarding associations.

Keywords

Franquisme; Associacionisme; Món rural català; Franquismo; Asociacionismo; Mundo rural catalán; Franco dictatorship; associations; catalan countryside

Subjects

32 - Politics; 9 - geography. Biography. History; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 94 - General history

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI.pdf

8.132Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)