El comerç de cacau entre l'illa de Bioko i Barcelona: La Unión de Agricultores de la Guinea Española (1880-1941)

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats
dc.contributor.author
Sant i Gisbert, Jordi
dc.date.accessioned
2017-07-14T11:46:45Z
dc.date.available
2017-07-14T11:46:45Z
dc.date.issued
2017-04-07
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/404619
dc.description.abstract
Les principals activitats econòmiques a l’illa de Bioko (Fernando Poo) durant el primer terç del s. XX foren el cultiu i el comerç de cacau. Aquest producte començà a tenir importància a finals del s. XIX, coincidint amb la ràpida industrialització de la fabricació de xocolata arreu d’Europa. L’auge del cacau va permetre que entre 1890 i 1910 arribessin a Bioko els primers capitals metropolitans, la majoria dels quals procedents de Catalunya. Ràpidament Barcelona es va erigir en el centre neuràlgic dels negocis guineans i el lloc des del qual es crearen bona part de les organitzacions empresarials que intentaven incidir en les polítiques colonials. La Unión de Agricultores de la Guinea Española (1923-41) fou una de les organitzacions que tingueren un major protagonisme, sobretot per la seva capacitat de controlar des de Barcelona el mercat colonial de cacau. Així mateix, aquesta entitat esdevé un espai privilegiat des d’on observar les múltiples lluites i jocs d’interessos entre els principals empresaris colonials.
en_US
dc.description.abstract
Las principales actividades económicas en la isla de Bioko (Fernando Poo) durante el primer tercio del s. XX fueron el cultivo y comercio del cacao. Este producto empezó a tener importancia a finales del s. XIX coincidiendo con la rápida industrialización de la fabricación del sector chocolatero en toda Europa. El auge del cacao permitió que entre 1890 y 1910 llegaran a Bioko los primeros capitales metropolitanos, la mayoría de los cuales procedentes de Cataluña. Rápidamente Barcelona se erigió en el centro neurálgico de los negocios guineanos y el lugar desde el cual se crearon la mayoría de las organizaciones empresariales que intentaban incidir en las políticas coloniales. La Unión de Agricultores de la Guinea Española (1923-41) fue una de las organizaciones que tuvieron un mayor protagonismo, principalmente por su capacidad de controlar desde Barcelona el mercado colonial de cacao. Así mismo, esta entidad constituye un espacio privilegiado para observar las múltiples luchas y juegos de intereses entre los principales empresarios coloniales.
en_US
dc.format.extent
368 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Illa de Bioko
en_US
dc.subject
Isla de Bioko
en_US
dc.subject
Cacao
en_US
dc.subject
Unión de Agricultores de la Guinea Española
en_US
dc.title
El comerç de cacau entre l'illa de Bioko i Barcelona: La Unión de Agricultores de la Guinea Española (1880-1941)
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
94
en_US
dc.contributor.authoremail
jordisant@hotmail.com
en_US
dc.contributor.director
Rodrigo y Alharilla, Martín
dc.contributor.director
Campos Serrano, Alicia
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Història


Documents

tjsg.pdf

2.981Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)