Evaluación de la impulsividad y su papel como factor predictor de psicopatología emocional en población escolar

Author

Cosi Muñoz, Alexandra

Director

Vigil Colet, Andreu

Codirector

Canals Sans, Josepa

Date of defense

2011-07-14

Legal Deposit

T-1524-2011

Pages

193 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

El principal objetivo de esta tesis es examinar la relación entre la impulsividad y los síntomas de depresión y ansiedad en la infancia y compararla con su relación con la conducta agresiva, la cual está presente en muchos trastornos exteriorizados. Para poder lograr este objetivo, primero fue necesario adaptar el Barratt Impulsiveness Scale para niños (BIS-11c), el Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED) y el cuestionario Agresividad Proactiva/Reactiva para maestros (APR-m), así como examinar el acuerdo entre padres y niños en los síntomas de ansiedad y establecer cuál es mejor informante. Una muestra de 1508 niños participaron en la primera fase del estudio, de los cuales se seleccionaron 562 niños para la segunda fase a partir de sus puntuaciones en el auto-informe de ansiedad y/o depresión. Nuestros datos indican que la impulsividad se relaciona con la ansiedad y la depresión, mostrando una relación mayor con estos trastornos emocionales que con la agresividad. La Impulsividad Motora es el componente de la impulsividad más relacionado con la sintomatología emocional. En cambio, la Impulsividad Cognitiva presenta una relación negativa con la ansiedad y la depresión. Estos hallazgos señalan la relevancia de la impulsividad en la psicopatología infantil.


El principal objectiu d’aquesta tesi és examinar la relació entre la impulsivitat i els símptomes de depressió i ansietat en la infància i comparar-la amb la seva relació amb la conducta agressiva, la qual està present en molts trastorns exterioritzats. Per poder aconseguir aquest objectiu, primer va ser necessari adaptar el Barratt Impulsiveness Scale per a nens (BIS-11c), el Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED) i el qüestionari d’Agresividad Proactiva/Reactiva para maestros (APR-m), així com examinar l’acord entre pares i nens en els símptomes d’ansietat i establir qui és millor informant. Una mostra de 1508 nens van participar en la primera fase de l’estudi, dels quals es van seleccionar 562 nens per a la segona fase a partir de les seves puntuacions a l’auto-informe d’ansietat i/o depressió. Les nostres dades indiquen que la impulsivitat es relaciona amb l’ansietat i la depressió, mostrant una relació superior amb els trastorns emocionals que amb l’agressivitat. La Impulsivitat Motora és el component de la impulsivitat més relacionat amb la simptomatologia emocional. En canvi, la Impulsivitat Cognitiva presenta una relació negativa amb l’ansietat i la depressió. Aquestes troballes assenyalen la rellevància de la impulsivitat en la psicopatologia infantil.


This thesis aims to examine the relationship between impulsivity and depression and anxiety symptoms in childhood and compare it with its relationship with aggressive behaviour, which is present in many externalizing disorders. To achieve this goal, firstly it was necessary to adapt the Barratt Impulsiveness Scale for children (BIS-11c), the Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED) and the Proactive/Reactive Aggression questionnaire for teachers (APR-m), we also examined the parent-child agreement on anxiety symptoms and established who is the best informant. A sample of 1508 children participated in the first phase of this study, 562 of them were selected to the second phase based on their scores on the anxiety and/or the depression measure. Our data indicate that impulsivity was related to anxiety and depression, and showed higher relationships with measures of internalizing symptoms than with aggression. Motor Impulsivity was the component most related to anxiety and depression. Cognitive Impulsivity, on the other hand, was negatively related to anxiety and depression. These findings highlight the relevance of impulsivity in childhood psychopathology.

Keywords

Impulsividad; Ansiedad; Depresión; Evaluación; Niños

Subjects

159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

A4_TESIS_SandraCosi.pdf

8.910Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)