Historia de los conflictos laborales y los actores mediadores en la gran minería chilena

Author

González Ackerknecht, Cristian

Director

Molina, Fidel

Tutor

Gallizo Larraz, José Luis

Date of defense

2017-09-04

Pages

246 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia

Abstract

La present investigació és un estudi historiográphic considerant quatre segles d’història económica sobre conflictes laborals en l’indústria minera en Chile, pays principalment miner a la seva economia. Aquest estudi fa una descripció dels contexts històrics i estratègics com conjunt de circunstàncies que condicionen els fets conflictius a l’indústria, i analitza la participació de diferents factors, tipificats com actors socials: treballadors, empresaris, govern, església i mitjans de comunicación de massa. Les troballes corresponents al fenomen estudiat, especialment al segle XX, fan el reconeixement de cinc dinàmicas de conflicte en seqüència temporal: dinàmica unilateral, bilateral de confrontació, multilateral, de professionalització incipient i dinàmica negociadora processal. Finalment, es deriven conclusiós de aplicació focal en la gestió estratègica de l’indústria minera i altres de aplicabilitat general al àmbit de políticas públicas, els components culturals i el recurs humà en l´organització. La tesi agrega una bibliografía actual de llibres i articles sobre conflictes laborals mineros i fa constar la possibilitat de continuabilitat de l´investigació.


La presente investigación realiza un análisis historiográfico a lo largo de cuatro siglos en el ámbito de la historia económica y el conflicto laboral en la industria de la Gran Minería en Chile, país de economía esencialmente minera. Se describe los contextos históricos y estratégicos de numerosos conflictos acontecidos en la industria, y se analiza la participación de diversos factores, tipificándolos como actores sociales: trabajadores, empresarios, gobiernos, iglesia y medios de comunicación. Se realiza un análisis diacrónico de los resultados, con especial énfasis en el siglo XX, y se distingue cinco dinámicas de conflicto en secuencia temporal: dinámica unilateral, bilateral de confrontación, multilateral, de profesionalización incipiente y dinámica negociadora procesal. Finalmente, se deriva conclusiones de aplicación focal en la gestión estratégica de la industria minera y otras de aplicabilidad general en el ámbito de las políticas públicas, los componentes culturales y el recurso humano en las organizaciones. Se agrega una bibliografía exhaustiva acerca del tema del conflicto laboral minero y se señala lineamientos de posibles continuaciones de la investigación.


This research is an historiographic approach throughout four centuries of social conflicts in mining industry in Chile, a country whose global economy has been based upon such industry. Strategical aswell as historical context are described for social conflicts from many perspectives, and it is also analysed the participation of several factors which are considered as “social actors”: workers, entrepreneurs, Government, religious authority, Press and mass media. A diacronic analysis of results observed is performed, emphasyzing XXth century and five conflictive dynamics are recognized in temporal sequence: monolateral or unilateral approach, confrontational/bilateral, multilateral, growing professionalization and negotiative process. Finally some conclusions are derived for focal application on strategic management in mining industry and others of wider applicability in the fields of public policies, cultural bystanders and human resources at organizations. A general up-to-date bibliography on labour conflict is also provided and possibilities for further-on research continuity are suggested.

Keywords

Conflictes laborals; Mineria; Negociació Estratègica; Conflicto laboral; Minería; Negociación Estratégica; Labour Conflict; Mining Industry; Strategic Negotiation

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Economia, Sociologia i Política Agrària

Documents

Tcga1de1.pdf

2.630Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)