Satiating properties of a grape seed proanthocyanidin extract

Author

Serrano López, Joan

Director

Ardévol Grau, Anna

Date of defense

2017-06-16

Pages

183 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Abstract

Donats els problemes de salut associats al sobrepès, en aquesta tesi hem investigat el possible us d'un extracte de proantocianidines de pinyol de raïm (GSPE) com agent saciant, fent servir rates com a model d'experimentació. Hem observat que sota una pauta d'administració adequada, el GSPE disminueix la ingesta tant de manera aguda com de manera continuada, durant períodes de 8 dies consecutius. Aquestes propietats saciants, sumades a un efecte lipolític, resulten en un descens significatiu del pes corporal. A l'investigar les vies de senyalització implicades, hem observat que l'administració de GSPE modifica la producció i secreció de diverses hormones gastrointestinals que afecten l'apetit, entre les que destaquen el GLP-1, d'efectes saciants, i la ghrelina, inductora de l'apetit. En estudis amb antagonistes hem observat que de manera aguda l'administració de GSPE augmenta la concentració plasmàtica de GLP-1, i que l'efecte saciant del GSPE i d'un dels seus compostos, l'àcid gàlic, són directament mediats pel receptor de GLP-1. En estudis de 8 dies consecutius hem observat que els efectes saciants de l'àcid gàlic no es mantenen al llarg del temps, reforçant la importància d'altres compostos de l'extracte per a mantenir un efecte continuat. En aquests estudis subcrònics, l'administració de GSPE comporta un gran descens en la síntesi de ghrelina, un fet que hem observat estretament relacionat amb l'increment de senyalització de GLP-1 a l'hipotàlem, la inducció de la sacietat i l'efecte lipolític del GSPE. Esperem aquests estudis permetin iniciar estudis per a l'aplicació del GSPE en humans.


Dados los problemas de salud asociados al sobrepeso, en esta tesis hemos investigado el posible uso de un extracto de proantocianidinas de pepita de uva (GSPE) como agente saciante, utilizando ratas como modelo de experimentación. Hemos observado que bajo una pauta de administración adecuada, el GSPE disminuye la ingesta tanto de manera aguda como de forma continuada, durante períodos de 8 días consecutivos. Estas propiedades saciantes, sumadas a un efecto lipolítico, resultan en un descenso significativo del peso corporal. Al investigar las vías de señalización implicadas, hemos observado que la administración de GSPE modifica la producción y secreción de varias hormonas gastrointestinales que afectan el apetito, entre las que destacan el GLP-1, de efectos saciantes, y la ghrelina , inductora del apetito. En estudios con antagonistas hemos observado que de manera aguda la administración de GSPE aumenta la concentración plasmática de GLP-1, y que el efecto saciante del GSPE y de uno de sus compuestos, el ácido gálico, son directamente mediados por el receptor de GLP-1. En estudios de 8 días consecutivos hemos observado que los efectos saciantes del ácido gálico no se mantienen a lo largo del tiempo, reforzando la importancia de otros compuestos del extracto para mantener un efecto continuado. En estos estudios subcrónicos, la administración de GSPE conlleva un gran descenso en la síntesis de ghrelina, un hecho que hemos observado estrechamente relacionado con el incremento de señalización de GLP-1 en el hipotálamo, la inducción de la saciedad y el efecto lipolítico del GSPE. Esperamos estos estudios permitan iniciar estudios para la aplicación del GSPE en humanos.


Given the health problems associated with overweight, in this thesis we have investigated the possible use of a grape seed proanthocyanidin extract (GSPE) as a satiating agent, using rats as an experimental model. We have observed that under an adequate administration pattern, GSPE decreases intake both acutely and continuously along periods of 8 consecutive days. These satiating properties, added to a lipolytic effect, result in a significant decrease in body weight. In investigating the signaling pathways involved, we have observed that the administration of GSPE modifies the production and secretion of several gastrointestinal hormones that affect appetite, including GLP-1, with satiating effects, and the appetite-inducing hormone ghrelin. In studies with antagonists we have observed that the administration of GSPE increases the plasma concentration of GLP-1 and that the satiating effect of GSPE and one of its compounds, gallic acid, is directly mediated by the GLP-1 receptor. In studies of 8 consecutive days we have observed that the satiating effects of gallic acid are not maintained over time, reinforcing the importance of other compounds in the extract to maintain a continued effect. In these subchronic studies, GSPE administration leads to a large decrease in ghrelin synthesis, a fact that we have observed closely related to the increase in GLP-1 signaling in the hypothalamus, the satiety induction and the lipolytic effect of GSPE . We hope these studies will allow translational studies for the application of GSPE in humans.

Keywords

Proantocianidines; Ingesta; Sacietat; Proantocianidinas; Saciedad; Proanthocyanidins; Food intake; Satiety

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 60 - Biotechnology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

25.56Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)