La responsabilitat jurídica de l'actuació dels àrbitres i jutges en les competicions esportives a Espanya en el marc de les funcions públiques delegades

Author

Pol i Vilagrasa, Núria

Director

Camps i Povill, Andreu

Date of defense

2017-07-11

Pages

271 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

La professionalització de l'esport i, en conseqüència, de totes les activitats que es desenvolupen dins d'aquest àmbit, ens ha fet qüestionar la responsabilitat que s'ha de derivar d'una errada arbitral en l'aplicació de les regles de cada modalitat esportiva en el marc d'una competició oficial. Una decisió arbitral que no s'ajusti a les regles del joc, a part del perjudici esportiu pot suposar un greu perjudici econòmic, i aquest ha d'ésser reparat. Aquesta responsabilitat serà valorada en l'àmbit civil i en l'administratiu. En el primer, l'exigència de responsabilitat es basa en el principi general del Dret alterum non laedere, la vulneració del qual duu implícita l'obligació de reparació del dany causat. La responsabilitat administrativa es planteja com a conseqüència de la publicació de la potestat disciplinària esportiva, atribuïda clarament com a funció pública a les federacions esportives i, de forma més ambigua, als àrbitres i jutges esportius.


La profesionalización del deporte y, en consecuencia, de todas las actividades que se desarrollan dentro de este ámbito, nos ha hecho cuestionar la responsabilidad que debe derivarse de un error arbitral en la aplicación de las reglas de cada modalidad deportiva en el marco de una competición oficial. Una decisión arbitral que no se ajuste a las reglas de juego, aparte del perjuicio deportivo puede suponer un grave perjuicio económico, y éste debe ser reparado. Esta responsabilidad será valorada en el ámbito civil y en el administrativo. En el primero, la exigencia de responsabilidad se basa en el principio general del Derecho alterum non laedere, la vulneración del cual lleva implícita la obligación de reparación del daño causado. La responsabilidad administrativa se plantea como consecuencia de la publicación de la potestad disciplinaria deportiva, atribuida claramente como función pública a las federaciones deportivas y, de forma más ambigua, a los árbitros y jueces deportivos.


The professionalization of sport and, consequently, of all the activities that take place within this area, including the referees and sports judges, makes us question if an arbitration error in the rules application of each sports within the framework of an official competition can carry some kind of liability. An arbitrational decision that does not apply to the rules of the game, apart from sports damage it can Also cause a serious economic loss and it must be repaired. This liability will be valued in both the civil and administrative field. In the first, the liability demand is based on the general principle of the Law of alterum non laedere, the infringement of which implies the obligation to repair the caused damage, provided that the law requirements coincide. Administrative liability arises as a result of the publication of disciplinary sport power, clearly attributed as a public function to sports federations and, more ambiguously, to referees and sports judges.

Keywords

Responsabilitat; Àrbitres i jutges; Potestat disciplinària esportiva; Responsabilidad; Árbitros y jueces; Potestat disciplinaria deportiva; Liability; Referees and sports judges; Disciplinary sports power

Subjects

349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Dret Civil

Documents

Tnpv1de1.pdf

2.656Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)