Ernest Lluch. Vida i Obra

Author

Martínez i Peiruza, Oriol

Director

Solé i Sabaté, Josep M.

Date of defense

2018-06-11

ISBN

9788449079504

Pages

628 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània

Abstract

La tesi doctoral Ernest Lluch. Vida i Obra té com a objectiu explicar i interpretar, de manera detallada, totes les actuacions que tingué Ernest Lluch des de que va néixer –el 21 de gener de 1937- fins que va ser assassinat -21 de novembre de 2000. Primerament, després d’haver cursat la llicenciatura en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials per la Universitat de Barcelona (1961) i de doctorar-se amb el títol El Pensamiento económico en Cataluña entre el renacimiento económico y la revolución industrial: la irrupción de la escuela clásica y la respuesta proteccionista (1970), E. Lluch, es va convertir en el deixeble primer de Fabià Estapé i en un economista prometedor. Des d’aquesta vessant va introduir a Espanya noms com el de Piero Sraffa. Segonament, una etapa clau per a la seva vida fou la seva estada a Madrid com a diputat (1977-1989) i com a Ministre de Sanitat i Consum (1982-1986). Com a diputat per Girona i Barcelona va presentar moltes propostes de llei per a millorar la vida dels seus conciutadans: establir una pensió de viduïtat independentment de l’edat de la persona; abaratir el cost de les línies telefòniques de les zones rurals; permetre que el DNI pogués fer la funció de passaport; i que els sefardites de cultura espanyola poguessin adquirir la nacionalitat espanyola i, així, Espanya es podria acostar al poble jueu, entre moltes altres mesures socioeconòmiques –com les vingudes dels Acords de la Moncloa. Tercerament, hi ha qui diu que a Ministre hi va arribar gràcies al seu comportament vers els casos de la Loapilla i de la LOAPA, més el seu presumpte suport a la desaparició del grup parlamentari propi de Socialistes de Catalunya al Congrés dels Diputats. Des d’aquest càrrec vetllà per la universalització de la salut, però, sobretot, per la bona gestió i optimització dels recursos del sistema sanitari espanyol. Noves accions i polítiques es van dur a terme al llarg del seu mandat com la potenciació de l’extracció perifèrica; el desenvolupament d’una Carta de Drets i Deures del Pacient; concretar els recursos humans i materials que tenia l’INSALUD; la creació de bell nou d’un Departament de Consum, entre d’altres. Finalment, va ser rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo i catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat de Barcelona. No obstant, el que més incertesa ha provocat fins els nostres dies ha estat la seva mort a mans d’ETA.


Ernest Lluch. Life and work, is a doctoral thesis which has the target to explain and interpret, in detail, all the facts about Ernest Lluch since he was born on 21st January 1937 until he was murdered on 21st November 2000. First of all, after his degree in Political, Economic and Commercial Sciences from the University of Barcelona (1961) and his doctoral thesis –The economic thought in Catalonia between the economic revival and the industrial revolution: the irruption of the classical school and the protectionist response (1970)-, E. Lluch became the first Fabià Estapé’s disciple and in a promising economist. He introduced the famous economist Piero Sraffa in Spain. Secondly, an important period for his life was his stay in Madrid as a congressman (1977-1989) and as a Minister of Health and Consumer Affairs (1982-1986). As a congressman for Girona and Barcelona he presented many law proposals to improve life of Spanish citizens: to establish a survivor’s pension independently of the applicant age; to reduce telephone line cost in countryside zone; to allow that Spanish ID could act as a passport; and Sephardi Jews with Spanish culture could acquire Spanish citizenship and then, Spain could approach the Jewish people, among many other socio-economic measures - as those coming from the Moncloa’s Agreements. Thirdly, there are people who says that he became Minister thanks to his behavior towards in front of Loapilla and the OLHAP matters, additional to the fact of his presumed intervention in parliamentary’s group of Socialists of Catalonia disappearance from the Spanish Parliament. From this position, he promoted the health universalization, but, above all, for the good management and Spanish health system resources optimization. New actions and policies were developed during this period such as the peripheral extraction enhance; development of Patients Letter of Rights and Duties; to define human and material resources of INSALUD; creation of a new Department of Consumer Affairs, and others.

Keywords

Ernest Lluch; Ministre de sanitat i consum; Ministro de sanidad y consumo; Minister of Health and Consumer affairs; LLOHPA; LOAPA; OLHAP

Subjects

929 - Biographical studies

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

omip1de1.pdf

5.307Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)