La implantació de la figura de la infermera primària o referent en una unitat d’oncologia-hematologia pediàtrica a través d’un procés d’investigació - acció participativa

Author

Lahuerta Valls, Laura

Director

Blanco Blanco, Joan

Roca Caparà, Núria

Date of defense

2018-07-11

Pages

438 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Dels diferents sistemes organitzatius d’infermeria, el model basat en la figura de la infermera primària o referent (MIPR) proporciona una atenció holística centrada en la persona, canvis en l’entorn laboral i en la qualitat assistencial. La finalitat d’aquesta recerca va ser explorar el procediment d’implantació del MIPR a la unitat d’Oncologia-Hematologia de l’Hospital Sant Joan de Déu i les seves implicacions en l’entorn laboral de les infermeres i en la qualitat assistencial percebuda per usuaris i famílies. Es va dissenyar un estudi mixt a través d’un procés d’investigació-acció participativa que, combinat amb un estudi quasi experimental prospectiu sense aleatorització, ha permès donar resposta als objectius plantejats. Es va evidenciar que la implantació del MIPR ha produit un augment de la qualitat assistencial percebuda pels usuaris i famílies, mitjançant l’escala SERVQHOS, així com una millora en la percepció de l’entorn laboral de la infermeria, valorat amb l’escala PES-NWI. El MIPR suposa un augment del lideratge infermer durant el procés d’hospitalització i s’ha evidenciat que quan s’implica al personal en els canvis organitzacionals es fomenta una millor predisposició al canvi, establint un vincle entre teoria i pràctica.


De los diferentes sistemas organizativos de enfermería, el modelo basado en la figura de la enfermera primaria o referente (MIPR) proporciona una atención holística centrada en la persona, cambios en el entorno laboral y en la calidad asistencial. La finalidad de esta investigación fue explorar el procedimiento de implantación del MIPR en la unidad de Oncología-Hematología del Hospital Sant Joan de Déu y sus implicaciones en el entorno laboral de las enfermeras y en la calidad asistencial percibida para usuarios y familias. Se diseñó un estudio mixto a través de un proceso de investigación-acción participativa que, combinado con un estudio casi experimental prospectivo sin aleatorización, ha permitido dar respuesta a los objetivos planteados. Se evidenció que la implantación del MIPR ha producido un aumento de la calidad asistencial percibida por los usuarios y familias, mediante la escala SERVQHOS, así como una mejora en la percepción del entorno laboral de la enfermería, valorado con la escala PES -NWI. El MIPR supone un aumento del liderazgo enfermero durante el proceso de hospitalización y se ha evidenciado que cuando se implica al personal en los cambios organizacionales se fomenta una mejor predisposición al cambio, estableciendo un vínculo entre teoría y práctica.


Of the different nursing organizational systems, the model based on the figure of the primary or referral nurse (MIPR) provides personalized holistic care, changes in the work environment and quality of care. The purpose of this research was to explore the procedure of implantation of the MIPR in the Oncology-Hematology unit of the Sant Joan de Déu Hospital and its implications in the workplace of the nurses and in the perceived healthcare quality for users and families. A mixed study was designed through a participatory research-action process that, combined with an almost experimental prospective study without random ization, has allowed to respond to the objectives set.It has shown that the implantation of the MIPR has led to an increase in the quality of care received by users and families, through the SERVQHOS scale, as well as an improvement in the perception of the nursing work environment, valued at the PES-NWI scale. The MIPR represents an increase in nursing leadership during the hospitalization process and ithas been shown that when staff is involved in organizational changes, a better predisposition to change is encouraged, establishing a link between theory and practice.

Keywords

Infermeria pediàtrica; Infermeria primària; Qualitat de l'atenció de salut; Enfermería pediátrica; Enfermería primaria; Calidad de la atención de salud; Pediatric nursing; Primary nursing; Quality of health care

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tllv1de1.pdf

4.655Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)