Design, fabrication and characterization of a gas preconcentrator based on thermal programmed adsorption/desorption for gas phase microdetection systems

Author

Lahlou, Houda

Director

Correig i Blanchar, Xavier

Vilanova Salas, Xavier

Date of defense

2011-06-23

Legal Deposit

T. 153-2012

Pages

170 p.Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica

Abstract

En aquesta tesi, proposem la fabricació y la caracterització d’un microconcentrador de gasos, per ser acoblat amb un microsistema de detecció, per millorar el seu límit de detecció davant els gasos tòxics. Aquest estudi s’aplica especialment al benzè, que es un compost d’alta cancerigenitat. El preconcentrador proposat esta basat en estructura plana, que, es una opció de fabricació més simple y permet una millor aïllament tèrmic amb el resta d’unitats del microsistema, qu’els estructures 3D proposats a la literatura. No obstant, els factors de concentració obtinguts amb l’estructura plana queden generalment més baixos, per causa de la menor quantitat de material absorbent que pot acollir. En aquesta tesis, es va superar aquest problema mitjançant l’utilització del carboní actiu, un adsorbent d’alta capacitat d’adsorció, així com l’optimització de les condicions de funcionament del dispositiu. Finalment, acoblant el microconcentrador amb un micro-cromatògraf, vam aconseguir una detecció sensible y selectiva del benzè en barreja amb altres volàtils a l’aire.


The present thesis focuses on the fabrication and characterization of a gas microconcentrator for to be coupled with a detection microsystem, in order to lower its detection limit towards toxic gases and vapours in contaminated areas. This study was more especially applied to the preconcentration of benzene, a cancerigenic compound at low ppb level. A preconcentrator based on a planar structure was proposed regarding its simpler fabrication, better thermal insulation and lower power consumption, compared to the 3D structures proposed conventionally in literature. In order to obtain higher concentration factors with such structure, its small size was compensated by using a high adsorption capacity adsorbent such as activated carbon as well as the optimization of the preconcentration conditions of the device. Finally, the microconcentrator was validated as injection unit when coupled with a microchromatographic system, where a sensitive and selective analysis of benzene in mixture with other VOCs was achieved.

Keywords

Activated carbon; Carbon nanotubes; Airbrushing; Brenzene; Toluene; 1,3 butadiene; gas preconcentration; planar silicon microhotplate membrane; Mass spectrometry; Adsorption interference

Subjects

621.3 Electrical engineering

Documents

Tesis final version _30062011.pdf

7.154Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)