Factores que influyen en la aceptación de los pagos móviles en la economía; y un nuevo modelo a probar

Author

Ibáñez Arenas, David

Director

Ruiz del Portal, X. (Xavier)

Date of defense

2018-07-20

Pages

322 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Economia Aplicada

Abstract

La present tesi analitza la possible implementació dels pagaments mòbils a Xile, aprofitant els últims avenços tecnològics en el camp financer i dels mitjans de pagament. A tal fi, es parteix de l’estudi de la situació actual dels pagaments mòbils en el mon, en consonància amb l’estat de l’art de la tecnologia que suporta aquest nou servei. Un cop identificats els factors que han conduit a l’èxit de la seva implantació en els diferents països s’analitzen, a partir dels treballs existents sobre el tema, els aspectes rellevants que caracteritzen els pagaments mòbils. En particular, especial atenció es dedica a: 1) Els fonaments teòrics dels pagaments mòbils; 2) La arquitectura dels sistemes; 3) El paper exercit pel factor confiança del consumidor; 4) Les lliçons que es desprenen dels casos emblemàtics; i 5) El futur dels mitjans de pagament en el mon. Per tal d’identificar els factors que porten una societat a la acceptació d’un nou servei tecnològic, s’ha optat, dins dels diversos models de contrastació a l’ús, por la aplicació del mètode TAM (technology acceptance model). No obstant, a efectes comparatius hem proposat també la consideració d’un nou model, al qual s’ha etiquetat com a EVO (model evolutiu), que es basa en l’èxit del fenomen de la vida com a font de progrés. Prenent el coeficient alfa de Crombach com a base de comparació, es realitza un treball de camp que dona com a resultat una equivalència quasi perfecta entre el mètodes TAM y EVO. D’aquesta manera, la revisió dels resultats ens desvetlla que els factors de tots dos mètodes son coincidents, el que permet inferir un alt grau de factibilitat en la implantació d’un sistema de pagaments mòbils a Xile. Paral·lelament, s’obté una fórmula útil per el càlcul de les probabilitats d’èxit en la implementació dels pagaments mòbils en qualsevol país. La conclusió final es que resulta probable que els pagaments mòbils es desenvolupin amb èxit a Xile, pot-ser no tan ràpidament a com ho han fet als països mes desenvolupats, però, en tot cas, no excedint-hi els dos o tres anys de temps.


Esta tesis analiza la posible implementación de los pagos móviles en Chile, aprovechando los últimos avances experimentados por la tecnología en el campo financiero y de los medios de pago. Se parte con el estudio de la situación actual de los pagos móviles en el mundo, al igual que el estado del arte de esta tecnología. También se identifican los factores que han conducido al éxito de su implantación en los distintos países, y se analizan los trabajos existentes sobre el tema. Se realiza un trabajo de campo que da como resultado una equivalencia casi perfecta entre los modelos TAM y EVO. Paralelamente, se obtiene una fórmula útil para el cálculo de las probabilidades de éxito en la implementación de los pagos móviles en cualquier país. La conclusión final es que resulta probable que los pagos móviles se desarrollen con éxito en Chile, pero más lento que en los países más desarrollados.


This thesis analyzes the possible implementation of mobile payments in Chile, taking advantage of the latest advances in technology in the financial field and payment instruments. It starts analyzing the current situation of global mobile payments and the state of the art of this technology. The factors that have led to the successful implementation in the different countries are also identified, and the existing works on the subject are analyzed. The fieldwork done resulted in an almost perfect equivalence between the TAM and EVO models. In parallel, it was developed a new formula for calculating the probability of success of the implementation of mobile payments in any country. In conclusion, the statistical analysis shows that the mobile payments are likely to develop successfully in Chile, but slower in comparison with developed countries.

Keywords

Pagaments mòbils; Comerç mòbil; Mètode TAM; Pagos móviles; Comercio móvil; Modelo TAM; Mobile payments; Mobile commerce; TAM method

Subjects

33 - Economics. Economic science

Knowledge Area

Economia Aplicada

Documents

Tdia1de1.pdf

3.316Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)