Estudio de la expresión de grelina gástrica por inmunohistoquímica en pacientes con obesidad mórbida intervenidas mediante gastrectomía vertical laparoscópica, y su relación con las variaciones plasmáticas de ambas isoformas de grelina

Author

Parada Domínguez, David

Director

del Castillo Déjardin, Daniel

Codirector

Sabench Pereferrer, Fàtima

Mayayo Artal, Emilio

Date of defense

2018-09-21

Pages

186 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Antecedents: l'obesitat és un problema de salut pública i la comprensió dels seus orígens, mecanismes i complicacions és un repte. Ghrelin, una hormona gàstrica, pot estar involucrada. L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar les cèl · lules productores de ghrel en diferents regions gàstriques en pacients obesos mórbids que havien estat sotmesos a una gastrectomia laca laparoscòpica (LSG) i comparar aquests resultats amb troballes clínics i patològics. Mètodes: en aquest estudi es van incloure 61 pacients obesos mórbamente sotmesos a LSG entre 2012 i 2014. Les mostres de l'antrum, el cos i el fons es van processar mitjançant estudis histològics i immunohistoquímics convencionals per a cèl·lules productores de gelats. Histopatològicament, es va analitzar la inflamació, la severitat, la metaplàsia intestinal i l'atròfia, i es van quantificar les cèl·lules de les gelipinas. Les troballes histopatològiques es van relacionar amb característiques clíniques. Resultados: el 73,8% dels pacients eren dones i el 26,2% eren homes, amb edats compreses entre els 27 i els 73 anys. L'IMC mitjà va ser de 51,11 kg / m². El 36,1% dels pacients van ser diabètics, el 59% presentaven hipertensió arterial i el 18% tenien les dues comorbilitats. La gastritis estava present en el 88,5% dels casos. El nombre de cèl·lules de gelatina gàstrica va dependre significativament de la ubicació gàstrica. El nombre de cèl·lules de ghrelin en l'antrum era més gran en els homes que en les dones. En els pacients hipertensos i normotensius, hi va haver una diferència significativa en el nombre de cèl·lules de ghrelin en l'antrum. Topogràficament, el grup hipertensiu va mostrar una variació significativa en el nombre de cèl·lules de ghrelin positives. Conclusió: Els nostres resultats demostren que l'antrum pot produir grel. També mostren que les cèl · lules productores de gelines topogràfiques en els nostres pacients depenen del sexe i les comorbilitats. A més, sovint es troba gastritis en aquests pacients.


Antecedentes: la obesidad es un problema de salud pública y comprender sus orígenes, mecanismos y complicaciones es un desafío. La grelina, una hormona gástrica, puede estar involucrada. El objetivo de este estudio fue evaluar las células productoras de ghrelina en diferentes regiones gástricas en pacientes con obesidad mórbida sometidos a Gastrectomía Laparoscópica de Manga (LSG) y comparar estos resultados con los hallazgos clínicos y patológicos. Métodos: Este estudio incluyó a 61 pacientes con obesidad mórbida sometidos a LSG entre 2012 y 2014. Las muestras del antro, cuerpo y fondo de ojo se procesaron mediante estudios histológicos e inmunohistoquímicos convencionales para células productoras de ghrelina. Histopatológicamente, se analizaron la inflamación, la gravedad, la metaplasia intestinal y la atrofia, y se cuantificaron las células de ghrelina. Los hallazgos histopatológicos se correlacionaron con las características clínicas. Resultados: el 73.8% de los pacientes eran mujeres y el 26.2% eran hombres, con edades entre 27 y 73 años. El IMC promedio fue de 51,11 kg / m². El 36,1% de los pacientes eran diabéticos, el 59% presentaban hipertensión arterial y el 18% presentaban ambas comorbilidades. La gastritis estuvo presente en el 88.5% de los casos. El número de células de grelina gástrica dependió significativamente de la ubicación gástrica. El número de células de ghrelina en el antro fue mayor en los hombres que en las mujeres. En los pacientes hipertensos y normotensos, hubo una diferencia significativa en el número de células de ghrelina en el antro. Topográficamente, el grupo hipertenso mostró una variación significativa en el número de células positivas de ghrelina. Conclusión: nuestros resultados demuestran que el antro puede producir grelina. También muestran que las células topográficas productoras de ghrelina en nuestros pacientes dependen del género y las comorbilidades. Además, la gastritis a menudo se encuentra en estos pacientes.


Background: Obesity is a public health problem and understanding its origins, mechanisms and complications is a challenge. Ghrelin, a gastric hormone, may be involved. The objective of this study was to evaluate ghrelin-producing cells in different gastric regions in morbidly obese patients who have undergone Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) and compare these results with clinical and pathological findings. Methods: This study included 61 morbidly obese patients undergoing LSG between 2012 and 2014. Samples from the antrum, body and fundus were processed by conventional histological and immunohistochemical studies for ghrelin-producing cells. Histopathologically, inflammation, severity, intestinal metaplasia and atrophy were analyzed, and ghrelin cells were quantified. Histopathological findings were correlated with clinical characteristics. Results: 73.8% patients were female and 26.2% were male, aged between 27 and 73 years. The mean BMI was 51.11 kg/m². 36.1% patients were diabetic, 59% presented arterial hypertension and 18% had both comorbidities. Gastritis was present in 88.5% of cases. The number of gastric ghrelin cells significantly depended on gastric location. The number of ghrelin cells in the antrum was higher in men than in women. In the hypertensive and normotensive patients, there was a significant difference in the number of ghrelin cells in the antrum. Topographically, the hypertensive group showed a significant variation in the number of positive ghrelin cells. Conclusion: Our results demonstrate that the antrum potentially produces ghrelin. They also show that the topographic ghrelin-producing cells in our patients depend on gender and comorbidities. Moreover, gastritis is often found in these patients.

Keywords

Grelina; Obesitat; Cirurgia Laparoscópica; Obesidad; Ghrelin; Obesity; Laparoscopic Surgery

Subjects

0 - Science and knowledge. Organization. Computer science. Information. Documentation. Librarianship. Institutions. Publications; 61 - Medical sciences; 616.3 - Pathology of the digestive system. Complaints of the alimentary canal

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

8.527Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)