Impacto del Síndrome de Apnea Obstructiva del Sueño en la Disfunción Eréctil

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Medicina
dc.contributor.author
Pascual Queralt, Mercè
dc.date.accessioned
2019-01-16T07:55:12Z
dc.date.available
2019-05-26T01:00:21Z
dc.date.issued
2018-11-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/664861
dc.description.abstract
Objetius: El síndrome d’apnea obstructiva del son (SAOS) és un factor de risc de disfunció erèctil (DE) poc estudiat. En aquest estudi volem determinar la prevalença de DE en pacients diagnosticats de SAOS de novo, descriure les seves principals característiques i determinar l’efecte del tractament amb CPAP sobre la funció erèctil. Mètodes: Estudi transversal per a determinar la prevalença de DE en pacients SAOS, i estudi prospectiu randomitzat controlat per evaluar els efectes del tractament amb CPAP durant 3 mesos en la funció sexual, satisfacció sexual, esfera psicològica i perfils bioquímics i hormonals. S’han inclòs pacients varons diagnosticats de novo de SAOS moderat/sever (Index d’apnea-hipopnea (IAH)>20), de 18-70 anys d’ edat, que van acudir a la nostra Unitat del Son entre 2013-2016. Es van reclutar un total de 150 pacients (75 randomitzats com DE). Es va definir DE un valor < 25 en el International Index of Erectile Function IIEF15. Els resultats van ser analitzats amb el test de Wilcoxon. Resultats: La prevalença de DE fou del 51%. Els pacients amb DE eren de major edat (p<0.001), tenien un major índex cintura/cadera (p<0.001), estaven més plurimedicats (p<0.001) i tenien uns majors nivells de glucosa (p=0.024) que els pacients sense DE. Als pacients amb DE, després de rebre 3 mesos de tractament amb CPAP, es va trovar una millora en la funció erèctil (p=0.002), satisfacció en general (p=0.035) i satisfacció sexual (p=0.003). El tractament amb CPAP no va tenir cap repercussió en el perfil psicològic, hormonal ni bioquímic. Conclusions: Aquest estudi confirma la relació existent entre SAOS i DE, demostrant un infradiagnòstic de DE entre els pacients SAOS. En aquest estudi es determina que la CPAP millora la funció erèctil, la satisfacció sexual i la satisfacció en general dels pacients SAOS amb DE.
dc.description.abstract
Objetivos: El síndrome de apnea obstructiva del sueño (SAOS) es un factor de riesgo de disfunción eréctil (DE) poco estudiado. En el presente estudio queremos determinar la prevalencia de DE en pacientes diagnosticados de SAOS de novo, describir sus principales características y determinar el efecto del tratamiento con CPAP sobre la función eréctil. Métodos: Estudio transversal para determinar la prevalencia de DE en pacientes SAOS, y estudio prospectivo randomizado controlado para evaluar los efectos del tratamiento con CPAP durante 3 meses en la función sexual, satisfacción sexual, esfera psicológica y perfiles bioquímicos y hormonales. Se incluyeron pacientes varones diagnosticados de novo de SAOS moderado/severo (Indice de apnea-hipopnea (IAH)>20), de 18-70 años de edad, que acudieron a nuestra Unidad del Sueño entre 2013-2016. Se reclutaron un total de 150 pacientes (75 randomizados como DE). Se definió DE un valor < 25 en el International Index of Erectile Function (IIEF15). Los resultados fueron analizados con el test de Wilcoxon. Resultados: La prevalencia de DE fue del 51%. Los pacientes con DE eran de mayor edad (p<0.001), tenían un mayor índice cintura/cadera (p<0.001), estaban más plurimedicados (p<0.001) y tenían unos mayores niveles de glucosa (p=0.024) que los pacientes sin DE. A los pacientes con DE, tras recibir 3 meses de tratamiento con CPAP se encontró mejoría en la función eréctil (p=0.002), satisfacción en general (p=0.035) y satisfacción sexual (p=0.003). El tratamiento con CPAP no tuvo ninguna repercusión en el perfil psicológico, hormonal ni bioquímico. Conclusiones: Este estudio confirma la relación existente entre SAOS y DE, demostrando un infradiagnóstico de DE entre los pacientes SAOS. En este estudio se determina que la CPAP mejora la función eréctil, la satisfacción sexual y la satisfacción en general de los pacientes SAOS con DE.
dc.description.abstract
Objectives: Obstructive sleep apnea (OSA) is among the least studied risk factors for erectile dysfunction (ED). We aimed to determine ED prevalence in newly-diagnosed OSA patients, describe their main characteristics and assess continuous positive airway pressure (CPAP) effects on erectile function. Methods: Cross-sectional study assessing ED prevalence in OSA patients and open-label parallel, prospective randomized controlled trial evaluating 3-month CPAP treatment effects on sexual function, satisfaction, and psychological, hormonal and biochemical profiles. Male patients newly diagnosed with moderate/severe OSA (apnea-hypopnea index >20 events·h−1), aged 18-70 years, attending the sleep unit of our hospital during 2013-2016 were considered. A total of 150 patients were recruited (75 randomized ED patients). ED was defined as scores <25 on International Index Erectile Function 15 test. Wilcoxon test was used. Results: ED prevalence was 51%. Patients with ED were older (p<0.001), had greater waist-to-hip ratio (p<0.001), were more frequently undergoing pharmacological treatment (p<0.001) and had higher glucose levels (p=0.024) than non-ED patients. After 3 months of CPAP treatment in ED patients, we found an improvement in erectile function (p=0.002), overall satisfaction (p=0.035), and sexual satisfaction (p=0.003). CPAP treatment did not impact psychological, hormonal or biochemical profiles. Conclusions: This study confirmed the relationship between OSA and ED, suggesting the potential usefulness of ED screening in OSA patients. This study confirms that CPAP treatment improves erectile function, sexual satisfaction and general satisfacción in SAOS patients with ED.
dc.format.extent
114 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Disfunció erèctil
dc.subject
Disfunción eréctil
dc.subject
Erectile dysfunction
dc.subject
CPAP (Continuous positive airway pressure)
dc.subject
SAOS (Síndrome d’Apnea Obstructiva del Son)
dc.subject
SAOS (Síndrome de Apnea Obstructiva del Sueño)
dc.subject
Obstructive Sleep Apnoea
dc.subject.other
Medicina
dc.title
Impacto del Síndrome de Apnea Obstructiva del Sueño en la Disfunción Eréctil
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
61
dc.contributor.director
Barbé Illa, Ferran
dc.embargo.terms
6 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tmpq1de1.pdf

2.301Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)