El dilema de la seguridad: riesgo, tecnología y garantía de suministro en el Derecho nuclear

Author

Guirado Espinosa, Miguel Ángel

Director

Jaria-Manzano, Jordi.

Date of defense

2018-11-16

Pages

300 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic

Abstract

Per al sosteniment del model de benestar que la nostra societat assumeix cal, a més de l'ús creixent de recursos naturals, d'un desenvolupament tecnològic que ha tingut com a conseqüència l'aparició de riscos, la materialització dels quals podrien tenir efectes desconeguts, fins i tot per a les institucions expertes. En particular, amb l'energia nuclear, l'ésser humà ha descobert un potencial capaç de destruir la vida tal com la coneixem. Aquest tipus d'activitats ha suposat que s'utilitzin instruments jurídics com el principi de precaució o les clàusules tècniques, particularment dissenyats per a la protecció, sobretot, de drets fonamentals com ara el dret a la vida i a la integritat física, així com de béns jurídics com ara el medi ambient. Ara bé, l'aplicabilitat d'aquests instruments en relació als riscos i incerteses que se’n deriven no està exempta de dificultats, atès el caràcter del nostre sistema jurídic i la incertesa que, en ocasions, comporta l'ús de tecnologies molt avançades i parcialment desconegudes. La temàtica d'aquesta tesi es refereix, particularment, a l'anàlisi del principi de precaució en relació a l'energia nuclear.


Para el sostén del modelo de bienestar que nuestra sociedad asume es necesario, además del uso creciente de recursos naturales, de un desarrollo tecnológico que ha tenido como consecuencias la aparición de riesgos cuya materialización podrían suponer de efectos desconocidos incluso para las instituciones expertas. En particular, con la energía nuclear el ser humano ha descubierto un potencial capaz de destruir la vida tal y como la conocemos en el planeta. Este tipo de actividades ha supuesto que se utilicen instrumentos jurídicos como el principio de precaución o las cláusulas técnicas, particularmente diseñados para la protección, sobretodo, de derechos fundamentales tales como el derecho a la vida y a la integridad física, así como bienes jurídicos como el medio ambiente. Ahora bien, la aplicabilidad de estos instrumentos en relación a los riesgos e incertidumbres derivadas no esta exenta de dificultad, dado el carácter positivo de nuestro sistema jurídico y la incertidumbre que, en ocasiones, conlleva el uso de tecnologías muy avanzadas y parcialmente desconocidas. La temática de esta tesis corresponde al análisis particular del principio de precaución en relación a la energía nuclear.


To sustain our social welfare model, it is necessary, in addition to the growing use of natural resources, technological development that has resulted in the appearance of risks whose materialization could lead to unknown effects even for expert institutions. Particularly, with nuclear energy the human being has discovered a potential capable of destroying life as we know it. This activity has involved the use of legal instruments such as the precautionary principle or technical clauses, particularly designed for the protection, above all, of fundamental rights such as the right to life and physical integrity, as well as legal rights such as environment. However, the applicability of these instruments in relation to the risks and uncertainties arising is not without difficulty, given the positive nature of our legal system and the uncertainty that sometimes involves the use of highly advanced and partially unknown technologies. The theme of this thesis corresponds to the particular analysis of the precautionary principle in relation to nuclear energy.

Keywords

Risc; Energia Nuclear; Principio de Precaució; Riesgo; Energía Nuclear; Principio de Precaución; Risk; Nuclear Energy; Precautionary Principle

Subjects

342 - Public law. Constitutional law. Conflict of laws

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

4.659Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)