La generación de confianza en la práctica de la Mediación Familiar: ¿Por qué las partes confían en los mediadores?

Author

Riera Adrover, Joan Albert

Director

Campos Vidal, José Francisco

Montaño Moreno, Juan José

Tutor

Gili Planas, Margarita Inés

Date of defense

2018-12-13

Pages

281 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Psicologia

Abstract

[cat] - Introducció: La Mediació, entesa com una ciència social moderna, compta amb un origen històric tan antic com el mateix conflicte entre les persones. Durant els últims 50 anys, la disciplina ha anat generant coneixement fins al punt de definir quins són els principis i valors que regeixen en l’actualitat la pràctica professional de la Mediació. No obstant això, la nostra formació acadèmica com a treballadors socials, ha fet que ens replantegem la pràctica professional de la Mediació des del nostre enfocament: la relació d’ajuda, establerta sobre l’empatia, l’acceptació incondicional i l’autenticitat i; l’aliança terapèutica, fonamentada en els acords sobre el objectius, les tasques i el vincle emocional. Es per això que, l’interès de la present tesi doctoral, ha passat per oferir un nou enfocament a una ciència que ha apostat per l’evidència empírica, mitjançant el desenvolupament d’un element que ha estat comprès en el vincle emocional de l’aliança terapèutica: la confiança entre el mediador i les parts com a ingredient bàsic a l’hora d’explicar l’èxit de la Mediació. D’aquesta manera, el present manuscrit no s’ha centrat a descriure les característiques de la Mediació, sinó en el desenvolupament del mateix fenomen als moments preliminars del procés de mediació, amb el propòsit de contribuir a la millora de la pràctica professional i la consolidació de la Mediació com a eina alternativa de resolució de conflictes. - Contingut de la investigació: Per a això, ha estat confeccionat un qüestionari que ha recollit les contribucions de diversos autors sobre les variables que prediuen la generació de confiança, amb la intenció de contrastar les contribucions dels mateixos amb la percepció dels professionals del Borsí de Mediadors del Servei de Mediació de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears i les persones ateses en el servei en el període d’un any. - Conclusió: Els resultats obtinguts han brindat l’oportunitat a la present tesi doctoral de dissenyar un model per explicar la construcció d’una relació de confiança entre el mediador i les parts en Mediació Familiar, fonamentat en la percepció dels mateixos sobre aquest tema. Aquest model, ha estat estructurat en quatre grans constructes que engloben els factors que millor han explicat l’objecte d’estudi: l’actitud (percebre bona voluntat en el mediador); la aptitud (capacitat del mediador per comprendre el conflicte); el vincle emocional (utilitzar un llenguatge propi de les parts) i; l’experiència processual (capacitat del mediador de gestionar el procés de mediació).


[spa] - Introducción: La Mediación, entendida como una ciencia social moderna, cuenta con un origen histórico tan antiguo como el mismo conflicto entre las personas. Durante los últimos 50 años, la disciplina ha ido generando conocimiento hasta el punto de definir cuáles son los principios y valores que rigen en la actualidad la práctica profesional de la Mediación. Sin embargo, nuestra formación académica como trabajadores sociales, ha hecho que nos replanteemos la práctica profesional de la Mediación desde nuestro enfoque: la relación de ayuda, establecida sobre la empatía, la aceptación incondicional y la autenticidad y; la alianza terapéutica, fundamentada en los acuerdos sobre los objetivos, las tareas y el vínculo emocional. Es por ello que, el interés de la presente tesis doctoral, ha pasado por ofrecer un nuevo enfoque a una ciencia que ha apostado por la evidencia empírica, mediante el desarrollo de un elemento que ha sido comprendido en el vínculo emocional de la alianza terapéutica: la confianza entre el mediador y las partes como ingrediente básico a la hora de explicar el éxito de la Mediación. De este modo, el presente manuscrito no se ha centrado en describir las características de la Mediación, sino en el desarrollo del mismo fenómeno en los momentos preliminares del proceso de mediación, con el propósito de contribuir a la mejora de la práctica profesional y la consolidación de la Mediación como herramienta alternativa de resolución de conflictos. - Contenido de la investigación: Para ello, ha sido confeccionado un cuestionario que ha recogido las contribuciones de diversos autores sobre las variables que predicen la generación de confianza, con la intención de contrastar las contribuciones de los mismos con la percepción de los profesionales del Borsí de Mediadors del Servei de Mediació de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears y las personas atendidas en el servicio en el período de un año. - Conclusiones: Los resultados obtenidos han brindado la oportunidad a la presente tesis doctoral de diseñar un modelo para explicar la construcción de una relación de confianza entre el mediador y las partes en Mediación Familiar, fundamentado en la percepción de los mismos al respecto. Dicho modelo, ha sido estructurado en cuatro grandes constructos que engloban los factores que mejor han explicado el objeto de estudio: la actitud (percibir buena voluntad en el mediador); la aptitud


[eng] - Introduction: Mediation is known as a modern social science. Its historical origin is as old as the principle of human conflicts. During the last 50 years, this discipline has been a promoter of knowledge: it has been the creator of the principles and values that guide the professional practice of Mediation. However, our academic training as social workers has made us spinning about the professional practice of Mediation form our approach: the helping relationship, which is based on empathy, unconditional acceptance and authenticity; the therapeutic alliance, based on the agreements on the objectives, the tasks and the emotional bond. This premises are based on interest of the present doctoral thesis. This one offers us a new approach to a science that has opted for empirical evidence, through the development of an element that has been understood in the emotional bond of the therapeutic alliance: the trust between the mediator and the parties as a basic tool when we want to explain the success in Mediation. In this way, the present manuscript has not focused on the description of the Mediation characteristics. This research is based on the need to develop an approach of the same phenomenon in the preliminary moments of the mediation process, to achieve to improve the professional practice and to consolidate the Mediation practice as an alternative tool for conflict resolution. - Research content: According to this argue, we decided to create a questionnaire, which was compilated with the contributions of the authors whom research about the main predictor variables that generate trust. Our goal is to contrast the different contributions with the perception of the mediators who are located in the Borsí de Mediadors del Servei de Mediació de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears and the people served in the service for a year. - Conclusions: The results obtained have provided the opportunity to this thesis to design a model to explain the construction of a relationship of trust between the mediator and the parties in Family Mediation, based on the perception of the same in this regard. This model has been structured in four major constructs that encompass the factors that have best explained the object of study: the attitude (perceive goodwill in the mediator); aptitude (ability of the mediator to understand the conflict); the emotional bond (use the language of the parties) and; process experience (the mediator’s ability to manage the mediation process).

Keywords

Mediació Familiar; Relació d’ajuda; Aliança terapèutica; Confiança; Rapport

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia i Mediació

Documents

tjara1de1.pdf

1.806Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)