La cultura visual del món casteller

Author

Gené Rebull, Maria Luisa

Director

Salcedo Miliani, Antonio

Date of defense

2017-09-27

Pages

470 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La cultura visual del món casteller: l’art i els castells, es centra en un anàlisi d’aproximació a la visió del fet casteller. Primer des la mirada d’una acció performativa, i després des de l’anàlisi del castell com una obra d’art. Aquesta separació està plantejada per tal d’entendre, què són els castells, més enllà d’una acció en la cultura popular i quina repercussió han tingut en el món artístic. Aquest element popular estava considerat com una tradició, concentrada en la zona de Tarragona. Aquest regionalisme i el component folklòric que se li atribueix, ha provocat una baixa producció artística i una mirada crítica d’aquest sector. Tot i això, hem localitzat treballs d’artistes tant rellevants com Picasso, Anglada- Camarassa, Arranz-Bravo, Antoni Llena, entre d’altres. La justificació de la investigació és donar a conèixer, la interacció mantinguda entre el món casteller i el món de l’art. Per tal d’iniciar aquesta tesi, calia saber i conèixer els antecedents que podien existir, només en teníem dos, Daniel Ventura, un article de l’any 1981, i Antonio Salcedo de l’any 2014. A partir d’aquí vam iniciar la nostra investigació, el resultat de la qual, és la tesi que presentem. Aquesta tesi l’hem distribuït en un total de cinc capítols, on exposem una visió d’un fet que costa definir, però que ha creat, a hores d’ara, una gran expectació i afició. El primer capítol és una interpretació i justificació del fet casteller dins una visió performativa, el segon és el context de temps i espai on s’ha presentat aquesta acció. Un tercer capítol és descobrir a través de les imatges els antecedents dels castells. Un quart capítol és la mirada formal dels castells com una obra d’art. Finalment el cinquè capítol és el recull de les representacions plàstiques que hem pogut trobar. I el qüestionament de la relació entre el món de l’art i el món dels castells.


La cultura visual del mundo casteller: el arte y las torres humanas, se centra en un análisis de aproximación a la visión del hecho casteller. Primero desde la mirada de una acción performativa, y luego desde el análisis de la torre humana como una obra de arte. Esta separación está planteada para entender, que son las torres humanas, más allá de una acción en la cultura popular y qué repercusión han tenido en el mundo artístico. Este elemento popular estaba considerado como una tradición, concentrada en la zona de Tarragona. Este regionalismo y el componente folclórico que se le atribuye, ha provocado una baja producción artística y una mirada crítica de este sector. Sin embargo, hemos localizado trabajos de artistas tan relevantes como Picasso, Anglada-Camarasa, Arranz-Bravo, Antoni Llena, entre otros. La justificación de la investigación es dar a conocer, la interacción mantenida entre el mundo casteller y el mundo del arte. Para iniciar esta tesis, había que saber y conocer los antecedentes que podían existir, sólo teníamos dos, Daniel Ventura, un artículo del año 1981, y uno del año 2014 de Antonio Salcedo. A partir de aquí iniciamos nuestra investigación, el resultado de la cual, es la tesis que presentamos. Esta tesis la hemos distribuido en un total de cinco capítulos, donde exponemos una visión de un hecho que cuesta definir, pero que ha creado, a estas alturas, una gran expectación y afición. El primer capítulo es una interpretación y justificación del hecho casteller en una visión performativa, el segundo es el contexto de tiempo y espacio donde se ha presentado esta acción. Un tercer capítulo es descubrir a través de las imágenes los antecedentes de los castillos. Un cuarto capítulo es la mirada formal de los castillos como una obra de arte. Finalmente, el quinto capítulo es la recopilación de las representaciones plásticas que hemos podido encontrar. Y el cuestionamiento de la relación entre el mundo del arte y el mundo de los castillos.


The visual culture of the casteller world: art and human towers, focuses on an analysis of approach to the vision of the casteller. First from the look of a performative action, and then from the analysis of the human tower as a work of art. This separation is designed to understand, what are the human towers, beyond an action in popular culture and what impact they have had in the artistic world. This popular element was considered a tradition, concentrated in the Tarragona area. This regionalism and the folkloric component that is attributed to it has led to a low artistic production and a critical look at this sector. However, we have found works by artists as well as Picasso, Anglada- Camarassa, Arranz-Bravo, Antoni Llena, among others. The justification of the investigation is to make known, the interaction between the human tower world and the world of art. In order to start this thesis, we had to know and know the background that could exist, we only had two, Daniel Ventura, an article from 1981, and Antonio Salcedo of the year 2014. From here we started our research, the result of which is the thesis that we present. This doctoral thesis has been distributed in a total of five chapters, where we present a vision of a fact that is difficult to define, but that has created, at this time, a great expectation and liking. The first chapter is an interpretation and justification of the casteller in a performative vision, the second is the context of time and space where this action has been presented. A third chapter is to discover through the images the antecedents of the castles. A fourth chapter is the formal gaze of castles as a work of art. Finally, the fifth chapter is the collection of the plastic representations that we have found. And the questioning of the relationship between the world of art and the world of human towers.

Keywords

Cultura visual; Castellers; Performance; Torres humanas; Performance; Visual culture; Humans towers; Performance

Subjects

3 - Social Sciences; 39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life; 73 - Plastic arts; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI.pdf

113.2Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)