Landscape Analyses for Mobility and Raw Materials Procurement Strategies:The Acheulean Site of Santa Ana Cave in Calerizo de Cáceres, Extremadura, Spain.

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
dc.contributor.author
Akintayo, Akinbowale Mark
dc.date.accessioned
2019-07-10T09:39:09Z
dc.date.available
2019-07-10T09:39:09Z
dc.date.issued
2019-04-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/667145
dc.description.abstract
Aquest treball presenta un estudi de la procedència dels materials lítics quartzítics procedents de la cova de Santa Ana a Calerizo de Càceres. Calerizo de Càceres és un sistema càrstic confinat entre pujols quartzítics amb abundants materials lítics i disponibilitat de recursos d'aigües superficials i subterrànies. Es va emprar la caracterització macroscòpica o visual de mostres arqueològiques, així com les fonts geològiques per determinar la procedència dels materials. Mitjançant la comparació dels resultats de la caracterització de materials arqueològics utilitzant els resultats de les fonts geològiques com a referències per al subministrament de fonts. L’anàlisi espacial de les dades de localització recollides durant la prospecció del paisatge així com el model d’elevació digital de la zona van servir per analitzar el patró de moviment del paisatge des del lloc (cova de Santa Ana) fins als dipòsits geològics de matèries primeres presents al paisatge estudiat. Anàlisi de ruta de menor cost (LCP) en SIG. Els resultats van mostrar que les fonts primàries i secundàries van ser explotades per grups prehistòrics per a la contractació de matèries primeres i la distància màxima recorreguda per adquirir aquests materials no s'estén més enllà dels 15 km. Un conjunt d’aquestes fonts es va trobar a una distància d’uns 1,5 km de la cova de Santa Ana. També s’explotaven dipòsits al·luvials com a fragments de roques que es transportaven cap avall des dels turons quartzítics que envolten el Calerizo de Càceres.
en_US
dc.description.abstract
Este trabajo presenta un estudio de la procedencia de materiales líticos cuarcíticos de la cueva de Santa Ana en Calerizo de Cáceres. Calerizo de Cáceres es un sistema kárstico confinado entre colinas cuarcíticas con abundantes materiales líticos y disponibilidad de recursos de aguas superficiales y subterráneas. La caracterización macroscópica o visual de muestras arqueológicas, así como las fuentes geológicas se utilizaron para determinar la procedencia de los materiales. La comparación de los resultados de la caracterización de materiales arqueológicos se realizaron utilizando los resultados obtenidos de las fuentes geológicas como referencias para el aprovisionamiento de fuentes. El análisis espacial de los datos obtenidos durante la prospección del paisaje, así como el Modelo de Elevación Digital del área, se utilizaron para analizar el patrón de movimiento en el paisaje desde la Cueva de Santa Ana hasta los depósitos geológicos de las materias primas, que se encontran en el mismo paisaje del estudio utilizando un Análisis de ruta de menor coste (LCP) en SIG. Los resultados obtenidos mostran que tanto las fuentes primarias como las secundarias fueron explotadas por grupos prehistóricos para la adquisición de materias primas, además la distancia máxima recorrida para adquirir estos materiales no se extiende más de 15 km. Asimismo, un grupo de estas fuentes se encontran ubicado a una distancia de aproximadamente 1,5 km de la cueva de Santa Ana. Los depósitos aluviales también fueron explotados como fragmentos de rocas transportadas desde los cerros cuarcíticos que rodean el Calerizo de Cáceres.
en_US
dc.description.abstract
This work presents a study of the provenance of quartzitic lithic materials from the cave of Santa Ana in Calerizo de Cáceres. Calerizo de Cáceres is a karstic system confined between quartzitic hills with abundant lithic materials and availability of surface and groundwater resources. Macroscopic or visual characterization of archaeological samples, as well as the geological sources was employed to determine the provenance of materials. Through comparison of results from characterization of archaeological materials using the results from those of the geological sources as references for source provisioning. Spatial analysis of location data collected during prospecting of the landscape as well as Digital Elevation Model of the area were used to analyze the movement pattern on the landscape from the site (Santa Ana Cave) to geological deposits of raw materials present within the studied landscape using Least-Cost Path (LCP) analysis in GIS. The results showed that both primary and secondary sources were exploited by prehistoric groups for raw materials procurement and the maximum distance travelled to acquire these materials do not extend beyond 15 km. A cluster of these sources were found to be located at distance of about 1.5 km from the Santa Ana Cave. Alluvial deposits were also exploited as fragments of rocks transported downslope from the quartzitic hills which surround the Calerizo de Cáceres.
en_US
dc.format.extent
348 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Adquisicions
en_US
dc.subject
SIG
en_US
dc.subject
Paisatge
en_US
dc.subject
Obtención
en_US
dc.subject
Paisaje
en_US
dc.subject
Procurement
en_US
dc.subject
GIS
en_US
dc.subject
Landscape
en_US
dc.subject.other
Arts i humanitats
en_US
dc.title
Landscape Analyses for Mobility and Raw Materials Procurement Strategies:The Acheulean Site of Santa Ana Cave in Calerizo de Cáceres, Extremadura, Spain.
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
55
en_US
dc.subject.udc
9
en_US
dc.subject.udc
90
en_US
dc.contributor.authoremail
akinbowale.akintayo@urv.cat
en_US
dc.contributor.director
Canals Salomó, Antoni
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

100.3Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)