Una mirada republicana a la tercera Catalunya (1931-1939)

Author

Sansó Camps, Edgard

Director

Duch Plana, Montserrat

Date of defense

2018-12-13

Pages

760 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La tesi estudia la tercera Catalunya, invenció historiogràfica a càrrec d'Hilari Raguer a partir del concepte de tercera Espanya de Paul Preston. Aquesta invenció historiogràfica constitueix una defensa interessada i per part d'un eclesiàstic del paper de l'Església catalana i dels catòlics catalans durant la guerra civil espanyola (1936-1939), que majoritàriament van alinear-se amb el general Franco. La tesi estructura els integrants del grup d'estudi en quatre categories, bàsicament corresponents a Lliga Catalana (Carles Cardó, Francesc Vidal Barraquer), Unió Democràtica de Catalunya (Manuel Carraso Formiguera, Joan B. Roca Caball, Ramon Sugranyes de Franch, Josep M. Trias Peitx), Esquerra Republicana de Catalunya (Lluís Companys) i Acció Catalana Republicana (Claudi Ametlla, Josep M. Boronat, Amadeu Hurtado). També fa un ampli debat historiogràfic, estudia les relacions Catalunya-Espanya en temps de pau i en temps de guerra i fa un estudi de l'actuació de Boronat a la justícia especial de guerra.


La tesis estudia la tercera Cataluña, invención historiográfica a cargo de Hilari Raguer a partir del concepto de tercera España de Paul Preston. Esta invención historiográfica constituye una defensa interesada y por parte de un eclesiástico del paper de la Iglesia catalana i de los católicos catalanes durante la guerra civil española (1936-1939), que mayoritariamente se alinearon con el general Franco. La tesis estructura los integrantes del grupo de estudio en cuatro categorías, básicamente correspondientes a Lliga Catalana (Carles Cardó, Francesc Vidal Barraquer), Unió Democràtica de Catalunya (Manuel Carrasco Formiguera, Joan B. Roca Caball, Ramon Sugranyes de Franch, Josep M. Trias Peitx), Esquerra Republicana de Catalunya (Lluís Companys) i Acció Catalana Republicana (Claudi Ametlla, Josep M. Boronat, Amadeu Hurtado). También hace un amplio debate historiográfico, estudia las relaciones Cataluña-España en tiempos de paz y en tiempos de guerra y hace un estudio de la actuación de Boronat en la justicia especial de guerra.


The thesis studies the third Catalonia, an Hilari Raguer's historiographic invention from Paul Preston's concept on third Spain. This historiographic invention is a self-interested and from an ecclesiastic defense of the rol of Catalan Church and Catalan catholics during the Spanish War (1936-1939), mostly were agree with Gen. Franco. The thesis structures the members of study group in four categories, that basically belonging to Lliga Catalana (Carles Cardó, Francesc Vidal Barraquer), Unió Democràtica de Catalunya (Manuel Carrasco Formiguera, Joan B. Roca Caball, Ramon Sugranyes de Franch, Josep M. Trias Peitx), Esquerra Republicana de Catalunya (Lluís Companys) i Acció Catalana Republicana (Claudi Ametlla, Josep M. Boronat, Amadeu Hurtado). It also does a broad range of historiographic debate, it studies the relationships between Catalonia and Spain in peace times and in war times and it does a studi of Boronat's rol in the special war courts.

Keywords

mediació; pau; justícia; mediación; paz; mediation; peace; justice

Subjects

344 - Special criminal law. Military, naval, air force laws; 9 - geography. Biography. History; 929 - Biographical studies; 94 - General history

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI.pdf

5.412Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)