Aproximació als espais i objectes a les cases urbanes de Lleida des del final del segle XIV fins al segle XVI: del món real a la representació de les imatges. Una mirada interdisciplinària des de les fonts documentals per a l’aprenentatge de la història

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Història
dc.contributor.author
Sánchez i Boira, Imma
dc.date.accessioned
2019-10-02T07:15:00Z
dc.date.available
2019-10-02T07:15:00Z
dc.date.issued
2016-01-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/667550
dc.description.abstract
Perseguim conèixer com eren les principals estances que hi havia en una casa als segles XIV-XVI. Desitgem saber com eren els mobles que hi hauríem trobat i les característiques de la resta d’objectes que hi havia. La primera font d’informació són els inventaris i encants que es feren a la ciutat de Lleida i que es conserven a l’Arxiu Capitular d’aquesta ciutat. En segon lloc, hem recorregut a les fonts iconogràfiques. Hem cercat els objectes que són esmentats als documents de Lleida en les representacions que trobem en la iconografia de l’Europa occidental. Recorrem a la pintura realitzada a Catalunya, als segles XIV-XVI. Amb tot, som conscients de la necessitat d’ampliar les fonts iconogràfiques amb els models nòrdics i italians si permeten documentar la informació de les fonts escrites. En tercer lloc, també són una font molt útil els objectes que es conserven als museus.
dc.description.abstract
Deseamos conocer las dependencias de las casas en los siglos XIV-XVI. Pretendemos saber cómo eran los muebles que ocupaban esas estancias y sus características, así como del resto de objetos que había. La primera fuente de información son los inventarios y las listas de objetos vendidos en el mercado de segunda mano que se conservan en el Archivo Capitular de esta ciudad. En segundo lugar, hemos recurrido a las fuentes iconográficas. Hemos buscado los objetos mencionados en los documentos de Lleida en las representaciones que encontramos en la iconografía de la Europa occidental. Recurrimos a la pintura realizada en Cataluña en los siglos XIV-XVI. No obstante, somos conscientes de la necesidad de ampliar las fuentes iconográficas con los modelos nórdicos e italianos, cuando estos permiten documentar la información de las fuentes escritas. En tercer lugar, también pueden ser una fuente muy útil los objetos que se conservan en los museos.
dc.description.abstract
We want to know how the main rooms in a house were at the fourteenth-sixteenth centuries. We were concerned about the furniture that we found, and the characteristics of other objects placed there. The first source of information is the inventories and the charms that were made in the city of Lleida that were preserved in the Chapter Archive of this city. Secondly, we have the iconographic sources. We tried to look for objects that are mentioned in the documents of Lleida in the representations found in the iconography of Western Europe. Resort to panel painting, basically carried out in Catalonia in a broad period. However, we are aware of the need to expand the iconographic sources with Nordic models and Italian, if allowed, to document the information from written sources. Third, there are also useful sources objects preserved in museums.
dc.format.extent
1421 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Edat mitjana
dc.subject
Art
dc.subject
Vida quotidiana
dc.subject
Edad media
dc.subject
Arte
dc.subject
Vida cotidiana
dc.subject
Middle ages
dc.subject
Art history
dc.subject
Everyday life
dc.subject.other
Història Medieval
dc.title
Aproximació als espais i objectes a les cases urbanes de Lleida des del final del segle XIV fins al segle XVI: del món real a la representació de les imatges. Una mirada interdisciplinària des de les fonts documentals per a l’aprenentatge de la història
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
94
dc.contributor.director
Company, Ximo
dc.contributor.director
Vicedo i Rius, Enric
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tisb1de2.pdf

47.32Mb PDF

Tisb2de2.pdf

48.57Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)