Desarrollo del pensamiento crítico y la acción empoderada del estudiantado universitario en la fase de detección de necesidades en los proyectos de Aprendizaje-Servicio (ApS) Diseño y validación del cuestionario Paseo a la Deriva (DNPD)

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia
dc.contributor.author
Miró Miró, Deli
dc.date.accessioned
2020-01-22T12:52:03Z
dc.date.available
2020-03-15T02:00:11Z
dc.date.issued
2019-09-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668332
dc.description.abstract
La finalitat d'aquesta tesi és el desenvolupament d'estratègies de pensament crític i processos d'apoderament de l'estudiantat universitari per a la detecció de necessitats del context en la fase inicial dels projectes d'Aprenentatge Servei (ApS). En aquest sentit, l'objectiu principal és dissenyar i validar el qüestionari per a la detecció de necessitats Passeig a la deriva (*DNPD), en la fase inicial de diagnòstic del context a través de la participació de l'estudiantat universitari. Tot això, partint d'una visió crítica i transformadora, amb la intenció de situar al discent en el centre de l'experiència d'Aprenentatge Servei des del moment zero en la fase inicial de les experiències ApS. Tanmateix, es parteix de les possibilitats socio-pedagògiques del pensament crític (PC) i del lideratge transformatiu com a ingredients principals per a l'apoderament de l'estudiantat. Això, ha de guiar el procés de detecció de necessitats per a l'observació i diagnòstic del context. I ho farà, a través de les diferents dimensions del qüestionari Passeig a la Deriva (DNPD): participació, autogestió, aprenentatge significatiu, abast i millora, pensament crític i qualitat. La validesa d'aquest instrument té dos components clau: a) la validesa de contingut, realitzada a través de l'aplicació a una mostra de 262 estudiants universitaris i b) la validesa de constructe, a través de l'anàlisi crítica de 80 persones jutges expertes. El qüestionari en la seva versió final s'ha aplicat a una mostra de 80 estudiants universitaris. La validesa última i definitiva s'ha realitzat a través de l'anàlisi factorial confirmatòria per a l'estudi de l'estabilitat i la fiabilitat de l'instrument, corresponent al camp de l'estadística multivariant. Per tant, la metodologia de recerca és un continu procés d'exploració de caràcter principalment quantitatiu. En aquest sentit, s'espera que la seva aplicació futura pugui contribuir al desenvolupament d'estratègies de pensament crític i processos d'apoderament de l'estudiantat universitari, així com a l'orientació en la fase inicial de detecció de necessitats per a la millora i qualitat dels projectes d'Aprenentatge Servei.
en_US
dc.description.abstract
La finalidad de esta tesis es el desarrollo de estrategias de pensamiento crítico y procesos de empoderamiento del estudiantado universitario para la detección de necesidades del contexto en la fase inicial de los proyectos de Aprendizaje-Servicio (ApS). En este sentido, el objetivo principal es diseñar y validar el cuestionario para la detección de necesidades Paseo a la Deriva (DNPD), en la fase inicial de diagnóstico del entorno a través de la participación del estudiantado universitario. Todo ello, partiendo de una visión crítica y transformadora, con la intención de situar al discente en el centro de la experiencia de Aprendizaje-Servicio desde el momento cero en la fase inicial de las experiencias ApS. Para ello, se parte de las posibilidades socio-pedagógicas del pensamiento crítico (PC) y del liderazgo transformativo como ingredientes principales para el empoderamiento del estudiantado. Esto ha de guiar el proceso de detección de necesidades para la observación y diagnóstico del contexto. Y lo va a hacer a través de las diferentes dimensiones del cuestionario Paseo a la Deriva (DNPD): participación, autogestión, aprendizaje significativo, alcance y mejora, pensamiento crítico y calidad. La validez de este instrumento tiene dos componentes clave: a) la validez de contenido, realizada a través de la aplicación a una muestra de 262 estudiantes universitarios y b) la validez de constructo, a través del análisis crítico de 80 personas jueces expertas. El cuestionario en su versión final se ha aplicado a una muestra de 80 estudiantes universitarios. La validez última y definitiva se ha realizado a través del análisis factorial confirmatorio para el estudio de la estabilidad y la fiabilidad del instrumento, correspondiente al campo de la estadística multivariante. Por tanto, la metodología de investigación es un continuo proceso de exploración de carácter principalmente cuantitativo. En este sentido, se espera que su aplicación futura pueda contribuir al desarrollo de estrategias de pensamiento crítico y procesos de empoderamiento del estudiantado universitario, así como a la orientación en la fase inicial de detección de necesidades para la mejora y calidad de los proyectos de Aprendizaje-Servicio.
en_US
dc.description.abstract
The purpose of this thesis is the development of critical thinking strategies and empowerment processes of university students for the detection of context needs in the initial phase of Service-Learning projects (SL). In this sense, the main objective is to design and validate the questionnaire for the needs detection of Walk to Drift (DNPD), in the initial phase of diagnosis of the environment through the participation of the university students. All of this is based on a critical and transformative vision, with the intention of placing the students at the center of the Service-Learning experience from the zero moment in the initial phase of the Service-Learning experiences. To this end, it starts out from the socio-pedagogical possibilities of critical thinking and transformative leadership as main ingredients for the empowerment of students. This has to guide the process of detecting needs for the observation and diagnosis of the context. It will do this through the different dimensions of the Walk to Drift questionnaire (DNPD): participation, self-management, meaningful learning, outreach and improvement, critical thinking and quality. The validity of this instrument has two key components: a) the validity of content, made through the application to a sample of 262 university students, and b) the validity of construct, through the critical analysis of 80 expert judges. The final version of the questionnaire has been applied to a sample of 80 university students. The final and definitive validity has been made through confirmatory factorial analysis for the study of the stability and reliability of the instrument, corresponding to the field of multivariate statistics. Therefore, the research methodology is a continuous process of exploration of a primarily quantitative nature. In this sense, it is expected that its future application may contribute to the development of critical thinking strategies and the empowerment processes of university students, as well as to the orientation in the initial phase of needs detection for the improvement and quality of service-learning projects.
en_US
dc.format.extent
330 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Aprenentatge Servei
en_US
dc.subject
Aprenentatge Compromès amb la Comunitat
en_US
dc.subject
Pensament Crític
en_US
dc.subject
Apoderament
en_US
dc.subject
Innovació Docent
en_US
dc.subject
Detecció Necessitats
en_US
dc.subject
Metodologia Quantitativa
en_US
dc.subject
Validació Qüestionari
en_US
dc.subject
Aprendizaje-Servicio
en_US
dc.subject
Aprendizaje Comprometido con la Comunidad
en_US
dc.subject
Pensamiento Crítico
en_US
dc.subject
Empoderamiento
en_US
dc.subject
Innovación Docente
en_US
dc.subject
Detección Necesidades
en_US
dc.subject
Metodología Cuantitativa
en_US
dc.subject
Validación Cuestionario
en_US
dc.subject
Service-Learning
en_US
dc.subject
Community Engaged Learning
en_US
dc.subject
Critical Thinking
en_US
dc.subject
Empowerment
en_US
dc.subject
Teaching Innovation
en_US
dc.subject
Needs Detection
en_US
dc.subject
Quantitative Methodology
en_US
dc.subject
Validation Questionnaire
en_US
dc.subject.other
Didàctica i Organització Escolar
en_US
dc.title
Desarrollo del pensamiento crítico y la acción empoderada del estudiantado universitario en la fase de detección de necesidades en los proyectos de Aprendizaje-Servicio (ApS) Diseño y validación del cuestionario Paseo a la Deriva (DNPD)
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
378
en_US
dc.contributor.director
Molina, Fidel
dc.embargo.terms
6 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tdmm1de1.pdf

3.974Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)