Anàlisi de les empreses hoteleres en concurs de creditors i la predicció de la fallida empresarial

Author

Alvarez Ferrer, Antonio

Director

Campa Planas, Fernando

Date of defense

2020-01-24

Pages

124 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

El primer objectiu d’aquest treball es identificar quins són els factors clau de èxit en el sector hoteler. Revisant la literatura s’han trobat referències relacionades amb l’esmentat sector i diferents factors que tenen incidència en el mateix i que determinen l’existència d’aquests factors clau d’èxit. Tenint en compte la importància del sector hoteler en l’economia espanyola, aquest estudi dona resposta a la concreció d’aquests factors clau en els hotels. Així mateix, la concreció d’aquests factors proporciona una relació d’aspectes financers, de sistemes de gestió i d’altres més generals, com l’antiguitat o la localització, que fan que les empreses pugin tenir èxit en el sector hoteler. El segon objectiu d’aquest estudi és la revisió de les empreses concursades a Espanya en el període que va des de l’any 2009 fins l’any 2016. S’ha constatat que la crisis econòmica que ha sofert el nostre país des de l’any 2007 ha marcat clarament la tendència a l’alça del número d’empreses concursades, de les quals, un gran percentatge de les mateixes, han acabat per dissoldre’s perquè no van ser capaces de redreçar las pèssimes situacions economicofinanceres per les que passaven. Mitjançant les dades obtingudes de l’INE, s’ha pogut establir diferents perfils d’empresa que estan en concurs de creditors tenint en compte aspectes como la seva forma jurídica, la grandària de l’empresa, la antiguitat o el número de treballadors. El tercer objectiu ha estat analitzar les empreses concursades del sector hoteler a Espanya, des de l’any 2007 fins el 2017, utilitzant fórmules de predicció del fracàs empresarial que siguin aplicables a aquest tipus d’activitat econòmica. Per la realització d’aquest estudi s’han utilitzat les fórmules Z d’Altman dels anys 1968 i 1983 i s’han comparat amb la fórmula d’Amat et al. de 2017. Els dos mètodes de Z-Score aplicats a les empreses del sector hoteler en concurso de creditors a Espanya ens mostren un alt percentatge de coincidències en els exercicis previs a la declaració oficial del concurs, sent el d’Altman el que major aproximació aconsegueix.


El primer objetivo de este trabajo es identificar cuáles son los factores clave de éxito en el sector hotelero. Revisando la literatura se han encontrado referencias relacionadas con dicho sector y diferentes factores que tiene incidencia en el mismo y que determinan la existencia de estos factores clave de éxito. Teniendo en cuenta la importancia del sector hotelero en la economía española, este estudio da respuesta a la concreción de estos factores clave en los hoteles. Asimismo, la concreción de estos factores proporciona una relación de aspectos financieros, de sistemas de gestión y otros más generales, como la antigüedad o la localización, que hacen que las empresas puedan tener éxito en el sector hotelero. El segundo objetivo de este estudio es la revisión de las empresas concursadas en España en el periodo que va desde el año 2009 hasta el año 2016. Se ha constatado que la crisis económica que ha sufrido nuestro país desde el año 2007 ha marcado claramente la tendencia al alza del número de empresas concursadas, de las cuáles, un gran porcentaje de las mismas, han acabado por disolverse porque no fueron capaces de enderezar las pésimas situaciones económico-financieras por las que atravesaban. Mediante los datos obtenidos del INE se ha podido establecer diferentes perfiles de empresa que están en concurso de acreedores teniendo en cuenta aspectos como su forma jurídica, el tamaño de la empresa, la antigüedad o el número de trabajadores. El tercer objetivo ha sido analizar las empresas concursadas del sector hotelero en España, desde el año 2007 hasta el 2017, empleando fórmulas de predicción del fracaso empresarial que sean aplicables a este tipo de actividad económica. Para la realización de este estudio se han utilizado las fórmulas Z de Altman de los años 1968 y 1983 y se han comparado con la fórmula de Amat et al. de 2017. Los dos métodos de Z-Score aplicados a las empresas del sector hotelero en concurso de acreedores en España nos muestran un alto porcentaje de coincidencias en los ejercicios previos a la declaración oficial del concurso, siendo el de Altman el que mayor aproximación consigue.


The first objective of this work is to identify the key factors of success in the hotel sector. Reviewing the literature has found references related to this sector and different factors that has an impact on it and that determine the existence of these key success factors. Taking into account the importance of the hotel sector in the Spanish economy, this study responds to the realization of these key factors in hotels. In addition, the realization of these factors provides a relationship of financial aspects, management systems and more general aspects, such as age or location, which make companies successful in the hotel sector. The second objective of this study is the review of the companies in insolvency proceedings in Spain in the period from 2009 to 2016. It has been found that the economic crisis that our country has suffered since 2007 has clearly marked the upward trend in the number of insolvency companies, of which, a large percentage of them, they have ended up dissolving because they were unable to straighten out the appalling economic-financial situations they were going through. Through the data obtained from the INE, different company profiles that are in insolvency proceedings have been established taking into account aspects such as its legal form, the size of the company, the age or the number of workers. The third objective has been to analyse the companies in insolvency proceedings in the hotel sector in Spain, from 2007 to 2017, using business failure prediction formulas that apply to this type of economic activity. Altman Z formulas from 1968 and 1983 have been used for the implementation of this study and compared to the Amat et al. formula 2017. The two Z-Score methods applied to companies in the hotel sector in insolvency proceedings in Spain show us a high percentage of coincidences in the exercises leading up to the official insolvency proceedings, Altman being the one who gets the closest approach.

Keywords

Concurs de creditors; Empreses hoteleres; Predicció de la fallida; Concurso de acreedores; Empresas hoteleras; Predicción de la quiebra; Insolvency proceedings; Hotel companies; Prediction of banruptcy

Subjects

33 - Economics. Economic science; 336 - Finance ; 349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

17.31Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)