La intermediación inmobiliaria ante los nuevos retos de la vivienda

Author

Caballé Fabra, Gemma

Director

Nasarre Aznar, Sergio

Date of defense

2020-02-06

Pages

722 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

La professió de la intermediació immobiliària a Espanya està liberalitzada o desregulada des de l’any 2000. Això significa que, des de llavors, qualsevol persona pot dedicar-se a la intermediació immobiliària sense l’obligació de tenir una formació acadèmica en matèria immobiliària ni estar col·legiat. El motiu de la liberalització va ser promoure el creixement econòmic, però no es van tenir en compte les externalitats que aquesta liberalització podia desencadenar en relació amb la seguretat jurídica preventiva en l’àmbit immobiliària i de l’habitatge (art. 9.3 de la Constitució Espanyola, d’ara endavant, CE); ni en relació a la protecció de consumidors i persones que accedeixen a un habitatge (art. 51 CE), ni tampoc pel que fa el dret de les persones a accedir a un habitatge digne i adequat (art. 47 CE). La tesi demostra la necessitat d’aclarir la relació contractual amb els intermediaris immobiliaris, la necessitat de que tinguin una formació de Grau universitari suficient i adequada i la seva col·legiació obligatòria. En correspondència, s’amplien les seves funcions i les responsabilitats vers els consumidors i els necessitats d’habitatge. En definitiva, la tesi mostra la necessària reestructuració de la professió de la intermediació immobiliària davant dels nous reptes de l’habitatge, apareguts arrel de la crisi de 2007.


La profesión de la intermediación inmobiliaria en España está liberalizada o desregulada desde el año 2000. Esto significa que, desde entonces, cualquier persona puede dedicarse a la intermediación inmobiliaria sin la obligación de tener una formación académica en materia inmobiliaria ni estar colegiado. El motivo de la liberalización fue promover el crecimiento económico, pero no se tuvieron en cuenta las externalidades que esta liberalización podía desencadenar en relación con la seguridad jurídica preventiva en el ámbito inmobiliaria y de la vivienda (art. 9.3 de la Constitución española, en adelante, CE); ni en relación a la protección de consumidores y personas que acceden a una vivienda (art. 51 CE), ni tampoco en cuanto el derecho de las personas a acceder a una vivienda digna y adecuada (art. 47 CE). La tesis demuestra la necesidad de aclarar la relación contractual con los intermediarios inmobiliarios, la necesidad de que tengan una formación de Grado universitario suficiente y adecuada y su colegiación obligatoria. En correspondencia, se amplían sus funciones y las responsabilidades hacia los consumidores y los necesitados de vivienda. En definitiva, la tesis muestra la necesaria reestructuración de la profesión de la intermediación inmobiliaria ante los nuevos retos de la vivienda aparecidos a raíz la crisis de 2007.


The real estate brokerage profession in Spain has been liberalized or deregulated since 2000. Since then, anyone can become real estate agent without having any academic qualification neither join any professional body. The reason for the liberalization was to promote economic growth, but the externalities this liberalization could trigger in relation to preventive legal security in real estate and housing field were not taken into account (art. 9.3 of the Spanish Constitution, hereinafter , SC); neither those related to the protection of consumers and people in need for housing (art. 51 SC), nor in terms of the right of people to access decent and adequate housing (art. 47 SC). This thesis states the need to clarify the contractual relationship with real estate agents, the necessity that they get a proper training at University degree level and their compulsory registration in a public institution. Thus, we extend their functions and responsibilities towards consumers and those in need of housing. In the end, the thesis shows the necessary restructuring of real estate brokerage profession in light of the new housing challenges that appeared due to the 2007 financial crisis.

Keywords

intermediació; habitatge; immobles; intermediación; vivienda; inmuebles; brokerage; housing; real estate

Subjects

347 - Civil law

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

6.866Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)