Factores determinantes de la inversión extranjera directa y crecimiento económico : un análisis sectorial de los determinantes de atraccion de la ied en Marruecos.

Author

Karrouk El Maroufi, Younes

Director

Arias Oliva, Mario

Date of defense

2019-11-11

Pages

329 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

La baixa volatilitat observada durant les diverses crisis financeres i la importància de les externalitats relacionades amb la simulació de les economies amfitriones ofereixen a la Inversió Directa Estrangera (IED) una dimensió considerable, especialment per als països en desenvolupament. Per tant, l'atractiu del territori s'ha convertit en la principal prioritat de les polítiques dels països en desenvolupament cap a I'obertura aIs mercats internacionaIs. Això expIica Ia gran ona de reformes estructuraIs i estratègies d'atracció que han marcat aquestes economies en Ies úItimes dues dècades. La contribució d'aquesta tesi es basa principalment en la identificació de la relació entre la IED i el creixement econòmic i després en I'anàIisi deIs determinants de Ia IED en eI niveII mesoeconómico. L'estudi reaIitza una anàIisi típica deI clima d'inversió Marroquina que és objecte de recerca. L'objectiu és realitzar una comparació sectorial mitjançant la identificació de la importància dels determinants de la IED en els sectors primari, secundari i terciari. La primera tasca és avaluar l'impacte de les variables macroeconòmiques en els fluxos de IED en nou sectors. En segon IIoc, Ies variabIes que mesuren Ia quaIitat institucionaI que s'integren individualment per a aproximar les diferents elasticitats del clima legal i administratiu sobre l'atractiu de la IED.


La baja volatilidad observada durante las diversas crisis financieras y la importancia de las externalidades relacionadas con la simulación de las economías anfitrionas ofrecen a la Inversión Directa Extranjera (IED) una dimensión considerable, especialmente para los países en desarrollo. Por lo tanto, el atractivo del territorio se ha convertido en la principal prioridad de las políticas de los países en desarrollo hacia la apertura a los mercados internacionales. Esto explica la gran ola de reformas estructurales y estrategias de atracción que han marcado estas economías en las últimas dos décadas. La contribución de esta tesis se basa principalmente en la identificación de la relación entre la IED y el crecimiento económico y luego en el análisis de los determinantes de la IED en el nivel mesoeconómico. El estudio realiza un análisis típico del clima de inversión Marroquí que es objeto de investigación. El objetivo es realizar una comparación sectorial mediante la identificación de la importancia de los determinantes de la IED en los sectores primario, secundario y terciario. La primera tarea es evaluar el impacto de las variables macroeconómicas en los flujos de IED en nueve sectores. En segundo lugar, las variables que miden la calidad institucional que se integran individualmente para aproximar las diferentes elasticidades del clima legal y administrativo sobre el atractivo de la IED


The low volatility observed during the global financial crises and the importance of externalities on simulating host economies attribute considerable interest to foreign direct investment especially for developing countries (DCs). Therefore, the territorial attractiveness became the main priority for DCs’s policies towards more international openness. This explains the multitude of structural reforms and attractive strategies adopted by these economies over the last two decades. The contribution of this thesis is based primarily on the identification of the relationship between FDI and economic growth and then on the analysis of FDI determinants at the mesoeconomic level. The study proceeds to analyze the specificity of Moroccan investment climate subject of this research. It consists to compare different economic sectors by identifying the significance of the FDI determinants in the primary, secondary and tertiary sectors. Thus, we estimate the impact of macroeconomic variables on FDI inflows within nine sectors. Thereafter, three institutional variables are individually incorporated to approximate the various elasticities of the legal and administrative climate on FDI attractiveness.

Keywords

Inversió Directa estrangera; Creixement econòmic; Marroc; Inversión Directa extranjera; Crecimiento económico; Marruecos; Foreign Direct Investment; Economic growth; Morocco

Subjects

33 - Economics. Economic science; 339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

9.104Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)