Avaluació de l´impacte del programa d’atenció i educació terapèutica dirigit a joves amb diabetis mellitus tipus 1 traslladats de centres pediàtrics a un hospital d’adults

Author

Vidal Flor, Mercè

Director

Jansà i Morató, Margarida

Conget Donlo, Ignacio

Tutor

Isla Pera, Pilar

Date of defense

2020-06-12

Pages

246 p.



Department/Institute

Universitat Jaume I. Escola de Doctorat

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Ciències de la Infermeria

Abstract

L’abordatge i l’atenció de persones amb diabetis tipus 1 és especialment complex durant l’adolescència, període que coincideix amb el necessari trasllat d’aquests joves des del centre pedià-tric a la unitat d’adults. En aquesta tesi es valora el procés que segueixen els joves i llurs famílies en el període de transició i s’avalua l’impacte del programa d’atenció i educació terapèutica que realitzen durant el primer any en el centre d’adults. Inicialment i als 12 mesos s’avaluen paràmetres de control metabòlic, automaneig del tractament, nivell de coneixements de diabetis, percepció de hipoglucèmies i qualitat de vida. Es comparen resultats en funció de diferents modalitats de tractament; bomba d’insulina versus múltiples dosis d’insulina i en funció del grau d’adherència al tractament. Així mateix s’analitzen les narracions que fan els joves i llurs famílies abans del trasllat i 1 any posterior per valorar els punts forts, febles i estratègies de millora del programa.


The management and care of people with type 1 diabetes is especially complex during adolescence, a period that coincides with the necessary transfer of these adolescents from the pediatric center to the adult unit. This dissertation evaluates the process that adolescents and their families follow in the transition period, and evaluates the impact of the therapeutic education and care program they carry out during the first year in the adult center. Initially and at 12 months the parameters of metabolic control, self-management of the treatment, level of diabetes knowledge, perception of hypoglycemia and quality of life were evaluated. Results are compared based on different treatment modalities; insulin pump versus multiple doses of insulin and depending on the degree of adherence to the treatment. It also analyzes the narratives made by adolescences and their families before and one year later to evaluate the strengths, weaknesses and strategies for improving the program.

Keywords

Diabetis Mellitus Tipus 1; Avaluació de programes d’Atenció i Educació Terapèutica (PAET); Transició adolescents; Hipoglucèmies desapercebudes; Adherència al tractament; Narració de pacients i famílies

Subjects

616.4 - Pathology of the lymphatic system, haemopoietic (haematopoietic) organs, endocrines

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

2020_Tesis_Vidal Flor_Merce.pdf

12.79Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)